Er byggebranchen på vej i en grønnere retning? Det sætter Tradium fokus på, når de med ny messe giver deres elever en enestående mulighed for at blive nysgerrige på bæredygtighed.

AF CECILIE BISGAARD

Det startede som en idé til en verdensmålsdag, som Tradium har hvert år. Men så greb det hurtigt om sig.

»Jeg havde bestemt ikke regnet med, at der var 20 virksomheder, der ville være med. Da vi ramte august, var jeg nødt til at bede om hjælp. Der var mange løser ender, der skulle samles op på,« siger Andreas Riebeling Rasmussen.

Han er manden bag Tradiums Virksomhedsmesse for Bæredygtighed og Grøn Omstilling, som finder sted 8. november. Messen er åben for alle, men den er skabt for at gøre tømrereleverne nysgerrig på den branche-virkelighed, der venter dem, når de er udlærte.

»Vi får jævnligt besøg af virksomheder, der holder oplæg, hvor de præsenterer deres produkter eller materialer. Jeg havde tænkt, det skulle være nogenlunde samme setup – men det blev til meget mere end det,« siger han.

Fra dag til messe

Eleverne på Tradiums erhvervsuddannelser har hvert år en verdensmålsdag, fordi skolen er verdensmålsskole. Sidste år ville man have en ekstern partner med, men på grund af kort frist lykkedes det ikke. Andreas Riebeling besluttede sig for, at det skulle være anderledes i år, og han gik derfor i gang med at invitere virksomheder.

Han fandt dog hurtigt ud af, at dagen faldt sammen med en stor bæredygtighedsmesse i København, så hvis skolen skulle have virksomheder til at deltage, måtte de finde en dag. Og sådan blev det til en messe i stedet for en verdensmålsdag.

»Idéen er, at virksomhederne kan præsentere, hvordan de arbejder med verdensmål, bæredygtighed, og hvad de gør inden for grøn omstilling. Der er også social bæredygtighed og økonomisk bæredygtighed,« siger underviseren.

Derfor får de omkring 20 deltagende virksomheder hver sin stand på messen, der kommer til at foregå i tømrerfagskolens lokaler på Blommevej i Randers. Herudover vil der være to paneldebatter, en lang række oplæg og rundvisning i Danmarks mest bæredygtige ungdomsbolig.

Artiklen fortsætter under billedet

Udover messestande, paneldebatter og oplæg kan alle interesserede kigge indenfor i Danmarks mest bæredygtige studiebolig, der i dagens anledning er fragtet fra København til Randers. Foto: Cecilie Bisgaard

»Jeg har skrevet til virkelig mange virksomheder, og alle dem, der er vendt tilbage, har sagt ’ja, det vil vi gerne’. Det er fedt, at der er så mange, der vil være med til at sætte en grøn dagsorden på vores erhvervsskole,« siger han.

Bygge helt anderledes

Paneldebatterne er Andreas Ribelings idé. Han havde selv oplevet lignende debatter på store messer.

»Jeg tænkte, det var interessant at diskutere de synsvinkler, der er på grøn omstilling. Hvad kan vi som erhvervsskole bidrage med? Hvor er Randers på vej hen i forhold til bæredygtighed? Hvordan sikrer vi, at det er økonomisk fornuftigt at gøre noget? Og det er ikke kun i byggebranchen. Det er så meget mere end bare at bygge grønt,« siger han.

Blandt deltagerne i den første debat, der skal handle om netop det, er Daniel Madié, byrådsmedlem for Det Konservative Folkeparti, Tina Mariager, OBH Rådgivende Ingeniører, og Lars Michael Madsen, Tradiums administrerende direktør.

»Grunden til, at vi deltager, er, at vi arbejder rigtig meget med biobaserede og regenerative materialer og verdensmål generelt. Det vil vi gerne vidensdele med de unge mennesker. Det er der, det gør den største forskel,« siger Brian Andersen, der er en dagens paneldebatdeltagere og indehaver af Randers Arkitekten, og fortsætter:

»Der er en større krise, end mange går og tror. Vi skal til at bygge helt anderledes, og det skal bare gå hurtigt. Vi har eksempler med, hvordan man kan bygge med halm, træ og andet, der hurtigt genererer sig selv igen. Alle skal gøre det bedste, de kan – og lidt til.«

Mesters holdning

Dagens anden paneldebat har overskriften ’Byggeelever og motivation for bæredygtighed’.

»Jeg oplever, at når vores elever har været ude ved deres mester og kommer tilbage på skolen, så er det ikke deres egen holdning til bæredygtighed, som de tager med. Hvis mester siger ’sådan gør vi ikke’, så er det også den holdning, eleverne kommer med her. Så vi kan godt møde lidt modstand i undervisningen,« siger Andreas Riebeling om den paneldebat.

Her deltager Andreas Riebeling selv sammen med blandt andet en repræsentant fra foreningen Lærlinge for Bæredygtighed og en 3F-konsulent.

Mellem de to paneldebatter bliver der selvfølgelig serveret klimavenlig mad for deltagerne.

Artiklen fortsætter under billedet

På messedagen kan man få et kig indenfor i Danmarks mest bæredygtige studiebolig, der hovedsagligt er bygget i træ. Selv isoleringen er laver af træfibre. Foto: Cecilie Bisgaard

Hvad er bæredygtighed?

I skrivende stund regner man på Tradium med, at der deltager omkring 210 personer i messen. Det tæller både elever, panelmedlemmer og deltagende virksomheder. Elevernes mestre er også inviterede. Blandt deltagerne er der 30 elever fra en erhvervsskole i Viborg samt ledere og undervisere fra to andre erhvervsskoler.

»Jeg havde ikke regnet med, at vi kunne trække elever til fra andre skoler, så det er imponerende flot. Uanset hvad så er det en succes,« siger Andreas Riebeling.

Selvom bæredygtighedsmessen er åben for alle, der har lyst til at komme forbi, så har tømrerunderviseren helt klart arrangeret dagen med eleverne for øje.

»Jeg oplever, at mange ikke ved, hvad bæredygtighed er – det er meget mere end affaldssortering. Det er inklusion og plads til større diversitet på uddannelsen. Messen skal give eleverne et bredere syn på, hvad bæredygtighed er. De får mulighed for at finde ud af, hvad bæredygtighed i den byggebranche, som de skal til at agere i, er. De kan snuse til det og blive nysgerrige,« siger han og fortsætter:

»Jeg glæder mig til at se, hvordan eleverne tager dagen. Jeg håber, de tager virkelig godt imod det. Det vigtigste er, at det sætter nogle tanker i gang hos dem. En ting er, at vi i lærerstaben synes, der er fedt, men jeg håber, at de med dialogen bliver nysgerrige på, hvad de selv kan gøre – og stiller krav til os.«