Vestre Landsret stadfæster byrettens dom og idømmer sosu-hjælper 16 års fængsel for dødsvold og drabsforsøg.

I sagen fra Plejecenter Tirsdalen i Randers har en 61-årig sosu-hjælper netop fået stadfæstet sin dom i landsretten, efter at sagen har været anket.

Susanne Hein Kristensen er blevet idømt 16 års fængsel for fire tilfælde af grov vold, heraf et tilfælde med døden til følge, fire drabsforsøg samt tyveri af medicin og embedsmisbrug. Landsrettens dommere og et nævningeting fastholder dermed byrettens afgørelse.

Susanne Hein Kristensen blev fundet skyldig i at have forgiftet fire beboere ved at administrere medicin, de ikke var ordineret. Præparaterne Baclofen, Mirtazapin, og Diazepam blev ifølge retten givet på aftenvagter i februar og marts 2022. Det førte til gentagne indlæggelser med akutte forgiftningssymptomer.

En tragisk konsekvens af hendes handlinger var døden på en 81-årig kvinde, der ikke overlevede de første indlæggelser. De tre andre beboere kom sig efterfølgende.

Under hele retssagen har sosu-hjælperen fastholdt sin uskyld og hævder aldrig at have givet beboerne medicin, de ikke skulle have haft.

På den sidste retsdag sagde hun:

»Jeg har arbejdet i 43 år. Jeg har aldrig nogensinde gjort nogen fortræd. Jeg har aldrig haft de piller i mine hænder.«

Sagen har sat sit præg på Plejecenter Tirsdalen og omsorgsområdet i Randers Kommune siden sigtelsen i maj 2022.

»Denne sag har været og er ulykkelig og chokerende. Vores tanker går igen i dag til de beboere, forbrydelserne ramte, til de efterladte pårørende og til vores medarbejdere,« siger Borgmester Torben Hansen (S) og formanden for Omsorgsudvalget, Ellen Petersen (S) i en pressemeddelelse.

Direktør for Sundhed, Kultur og Omsorg i Randers Kommune, Thomas Krarup, understreger kommunens støtte og fulde tillid til medarbejdere og ledelse på Tirsdalen. Han håber, at plejecenteret nu kan finde ro til at koncentrere sig om det vigtige arbejde med beboerne.

Sagen har også rejst spørgsmål om medicinhåndtering i Randers Kommune. I en tidligere gennemgang af plejecenteret har Styrelsen for Patientsikkerhed vurderet, at Tirsdalen generelt har en forsvarlig patientsikkerhedsmæssig praksis.

Senioranklager Anette Wolf Pedersen kræver nu fængsel på livstid til Hein Kristensen, der også er fundet skyldig i embedsmisbrug.

Sagen kort

 • En 61-årig sosu-hjælper, Susanne Hein Kristensen, er torsdag 23. november fundet skyldig i fire tilfælde af grov vold, heraf et tilfælde med døden til følge, fire drabsforsøg samt tyveri af medicin og embedsmisbrug.
 • Landsretten stadfæstede dermed dommen fra Retten i Randers, der blev afsagt i februar 2023.
 • Fire beboere fra plejehjemmet blev indlagt på Regionshospitalet Randers 27. februar 2022.
 • De var alle ukontaktbare, bevidsthedssvækkede og havde besvær med at trække vejret.
 • En af beboerne, en 81-årig kvinde, afgik få dage senere ved døden, mens de tre andre kom sig.
 • De følgende dage skete der flere genindlæggelser blandt de tre andre beboere fra plejehjemmet.
 • Undersøgelser viste, at de havde stofferne baclofen, diazepam og mirtazapin i blodet.
 • Der er tale om stoffer, der blandt andet bruges til behandling af muskelspasmer og depression, og som hver især kan være dødelige i for høje doser.
 • Det fik lægerne på sygehuset til at kontakte Styrelsen for Patientsikkerhed og Østjyllands Politi.
 • Politiets efterforskning af sagen førte til, at man 14. marts 2022 anholdt sosu-hjælperen.
 • Ved en ransagning hjemme hos kvinden fandt politiet to ud af tre typer af de stoffer, som blev fundet i blodet hos de fire plejehjemsbeboere.
 • Det fremgik også af søgehistorikken på sosu-hjælperens private computer, at hun havde søgt efter det tredje præparat.
 • En mentalundersøgelse af kvinden har konkluderet, at hun lider af en personlighedsforstyrrelse.
 • Der er tale om en såkaldt histrionisk personlighedsforstyrrelse, hvor en person har et særligt behov for opmærksomhed og anerkendelse, mangler selvindsigt og omtanke for andre.
 • Sosu-hjælperen har nægtet sig skyldig i alle anklager.

Kilder: Ritzau, retssagen, anklageskriftet.