Den landsdækkende fodboldturnering Ombold blev holdt i Arena Randers i slutningen af november.

Hold bestående af brugere fra væresteder, varmestuer og forskellige psykiatriske tilbud og deres kommunale vejledere spillede med og mod hinanden om pokalerne, da fodboldturneringen Ombold fandt sted i Arena Randers i slutningen af november. Det skriver Randers Kommune i en pressemeddelelse.

Ombold-turneringerne foregår rundt om i landet hver anden måned, og hold fra Fredericia, Odense og Herning dukkede op for at spille med, da den indendørs fodboldturnering var i Randers. Selv kommunale mestringsvejledere og myndighedsrådgivere trak i fodboldtrøjen og spillede på holdene side om side med de borgere, som de hjælper til hverdag.

En af dagens boldspillere var 22-årige Tobias Jørgensen fra Randers.

»Jeg nyder at deltage i turneringerne og at komme ud og spille. Jeg har været med til flere turneringer rundt om i landet, og når vi er afsted sammen, så bliver man virkelig en del af et socialt fællesskab og får en masse kammerater,« siger han.

Han har gået til indendørs fodbold en til to gange om ugen i næsten tre år i SAM Foreningen. SAM Foreningen er en lokal forening i Randers, som arrangerer gratis ugentlige fritidsaktiviteter for alle dem, som er i udsatte og sårbare livssituationer. SAM Foreningen arrangerer sportsaktiviteter som fodbold, svømning, petanque, fitness og bowling samt udflugter, juleture og meget mere.

Fodboldglæde

I starten gjorde udfordringer som angst, at Tobias Jørgensen var lidt skræmt ved at møde op og spille fodbold. Men det fik fællesskabet i SAM Foreningen hurtigt lavet om på. Og på grund af det har Tobias genfundet fodboldformen og er gået hen og blevet en af holdets bedste spillere.

»Jeg gik til fodbold, da jeg var ung, og jeg manglede det virkelig. Det var skræmmende at starte, men nu er jeg glad for at have mødt en masse ligesindede, som også har nogle udfordringer ligesom mig selv. Og jeg er en del af et fællesskab, hvor jeg passer ind,« siger han.

Fællesskabet på SAM Foreningens fodboldhold har givet Tobias Jørgensen mere selvtillid og gjort ham bedre i stand til at håndtere sin angst. Til foråret er hans plan at starte på den pædagogiske assistentuddannelse.

En særlig turnering

Ombold-stævnet i Randers var arrangeret af organisationen Ombold i samarbejde med Dronningborg Boldklub, SAM Foreningen og Bevæg Dig For Livet-indsatsen i Randers Kommune.

Bevæg Dig For Livet-indsatsen har som mål, at flere bliver aktive inden for idræt og i foreningerne. Og projektleder Jesper Jakobsen er glad for, at de mennesker, som er i udsatte positioner, også får pulsen op med et arrangement som Ombold.

»Vi vil rigtig gerne sprede budskabet om, at idræt og motion er for alle. Også dem, som måske har mindst overskud til at komme afsted, fordi de bøvler med forskellige udfordringer i hverdagen. Hvad end det er psykiske udfordringer, misbrugsproblemer eller endda problemer med kriminalitet,« siger Jesper Jakobsen, og tilføjer:

»En turnering som den her så vigtig, fordi den viser, at der findes nogle rigtig gode, sunde muligheder for at få et afbræk fra en svær hverdag. Vi arbejder for at vise, at idræt og motion er for alle, og fællesskabet omkring det kan være med til at gøre livet lidt bedre både på kort sigt og måske endda på den lange bane.«

sra