Nana Sophia Axelsens søn blev overfaldet i sin børnehave, og her knap et år efter episoden fylder det stadig meget i familiens liv.

Citathistorie: TV2 Østjylland

Det har fået stor betydning for familien og deres liv, at Nana Sophia Axelsens nu fireårige dreng sidste forår blev overfaldet og fik voldsomme skader i Fussingø Naturbørnehave.

Siden dengang har den lille dreng gennemgået en lang række undersøgelser og haft flere svære symptomer oven på overfaldet.

Det fortæller hans mor nu til TV2 Østjylland.

»Vi har pisket frem og tilbage mellem hjemmet og sygehuset. Vores dreng har været igennem så mange ting og undersøgelser nu, at vi er i tvivl, om han skal trækkes igennem mere.«

»Det er hårdt, når han allerede har været udsat for så meget. Han er utrolig bange og har ikke lyst til at gå til lægen. Min dreng har fået en form for angst,« siger Nana Sophia Axelsen.

Overfaldet i børnehaven skete i slutningen af marts sidste år. Da moren hentede drengen, havde han store blå øjne og mærker flere steder på kroppen.

Efter TV2 Østjylland bragte historien om det i september, henvendte en læge sig og opfordrede moren til at få drengen tjekket for eventuelle vedvarende skader.

»Siden har han været til skanninger både i Randers og på Aarhus Universitetshospital. Lægerne er bekymrede for, om han fejler noget, og om hovedet har taget skade, men vi kan ikke rigtig få et klart svar,« forklarer Nana Sophia Axelsen.

Senest i begyndelsen af februar viste en MR-skanning ikke noget alarmerende.

»Det er virkelig svært at være i den usikkerhed, hvor man ikke ved, om ens barn fejler noget, og hvad der skal ske.«

Lægerne har ifølge Nana Sophia Axelsen hele tiden haft en mistanke om, at drengen kunne lide af såkaldt IIH (idiopatisk intrakraniel hypertension), som er en tilstand, hvor væsketrykket i kraniet er for højt.

De kan ikke sige noget med sikkerhed i forhold til, om det er skaderne efter overfaldet, der er skyld i det.

»Men det er først efter overfaldet, at vores dreng har haft flere krampeanfald, han er blevet lysfølsom og kan kun holde til korte dage i den nye børnehave, som vi ellers er meget glade for,« fortæller moren.

Det vil kræve yderligere undersøgelser at få afklaret, om sønnen fejler noget. Familien er i tvivl, om han skal igennem mere.

Turbulent tid

Helt grundlæggende har tiden efter overfaldet været meget turbulent og uforudsigelig, lyder det fra Nana Sophia Axelsen.

Sønnens mén og behov for undersøgelser har haft store konsekvenser for familien, mener moren.

Hendes mand har for eksempel haft meget fravær fra sit arbejde i forbindelse med sønnens indlæggelser og undersøgelser, og nu er han så blevet fyret.

»Det fylder jo alt. Det har ikke været muligt at have en normal hverdag, fordi vores søn ikke kan holde til at være i børnehave som andre børn,« siger Nana Sophia Axelsen.

Afslag på deltidsplads

Familien har derfor forsøgt at få en deltidsplads i institutionen, fordi deres dreng ofte kun kommer afsted tre-fire dage om ugen og sjældent til længere end til middag.

»Som mor er det hele bare hårdt. At se sin dreng have det så svært. Det er en god børnehave, han nu er kommet i, men der sidder noget i ham. Vi er bekymret for, hvordan han kommer til at have det på den lange bane,« siger Nana Sophia Axelsen.

Indtil videre har Randers Kommune givet familien afslag på en deltidsplads, hvilket undrer Nana Sophia Axelsen.

Da hun stillede sig frem i september med kritik af Fussingø Naturbørnehave, meldte andre forældre sig på banen med lignende dårlige oplevelser fra stedet.

Flere forældre på banen

En af dem var Alberthe Bau Rosengren, som har haft et barn i institutionen.

»Jeg oplever et personale, der ikke formår at slå igennem og slå ned på den her opførsel,« sagde hun i september til TV2 Østjylland.

Kritikken fra forældre har tidligere udelukkende været rettet mod børnehaven og dens ledelse og ikke de konkrete børn, der har udsat andre for overfald.

Artiklen fortsætter under billedet

Selv en uge efter var der betydelige skader i drengens ansigt. Privatfoto

Sådan har Nana Sophia Axelsen det også stadig den dag i dag, men hun mener, der bør gøres noget i Fussingø Naturbørnehave, for flere børn ikke skal gå igennem det samme som hendes dreng.

»Og så skal kommunen tage sit ansvar på sig. Det har haft store konsekvenser for os som familie, at der ikke blev passet godt nok på vores dreng i børnehaven. Bliver vi kompenseret for det? Lige nu føler vi ikke, at vi gør det.«

Under skærpet tilsyn

Efter sagen med hendes søn blev Fussingø Naturbørnehave sat under skærpet tilsyn.

»Det er bemærkelsesværdigt, at man følger en enkelt institution så tæt. Det sker ikke så tit,« sagde Kasper Fuhr Christensen (Velfærdslisten), der er medlem af Børne- og Familieudvalget, i oktober til TV2 Østjylland.

TV2 Østjylland har forhold kritikken fra Nana Sophia Axelsen for formanden for Børne- og Familieudvalget i Randers Kommune, Mogens Nyholm (RV).

Han ønsker dog ikke at gå ind i konkrete sager, men skriver i et skriftligt svar til TV2 Østjylland generelt om sagerne fra Fussingø Naturbørnehave:

“Det er rigtigt triste sager, og jeg ved, at Fussingø Naturbørnehave er i tæt dialog med børnehavens forældre og er optaget af et konstruktivt samarbejde. Der er iværksat skærpet tilsyn og sikret faglig støtte til børnehaven, og både PPR (Pædagogisk Psykologisk Rådgivning, red.) og Børnefagligt Udviklingscenter er inddraget.

Vores dagtilbuds fornemmeste opgave er at tage hånd om alle børn og støtte dem i at vokse op, og mit klare indtryk er, at vi har dygtigt personale, som gør sig umage hver dag.

På det næste møde i Børne- og Familieudvalget vil vi som planlagt drøfte Fussingø Naturbørnehave.

Tilbageholder navnet

Nana Sophia Axelsen ønsker ikke at bringe sin drengs navn frem af hensyn til hans dagligdag i den nye børnehave, hvor ikke alle forældre og børn kender til oplevelserne i den foregående institution.

Desuden ønsker hun ikke, at man kan søge ham frem på et senere tidspunkt, når han er blevet ældre.

TV2 Østjylland er naturligvis bekendt med drengens identitet.