Sangerinden fra Romalt med de mange radiohits bliver genkendt, efter hun har deltaget i Toppen af Poppen med Anne Linnet, Medina og Peter Sommer.

Af Bente Tahmasbi Hansen, bente.t.hansen@jyla.dk

27-årige Dopha er pigen, der voksede op i de stille Romalt Bakker med masser af musik for sit indre øre. For fire år siden brød hun igennem med sangen The Game, og siden er det kun gået opad og fremad for musikeren, der har fået sit eget publikum.

Lige nu er hun aktuel i TV2s Toppen af Poppen, og i april giver hun koncert i Musikhuset Aarhus.

I tv-programmet er hun blandt andet i selskab med legendariske Anne Linnet, Peter Sommer og Medina, som flittigt har delt gode råd og røverhistorier.

De nye oplevelser begyndte allerede, da de fulgtes ad til Harboøre og sad sammen på Kombardo-færgen. Kendis-holdet tiltrak sig mange undrende og nysgerrige blikke på vejen til spillestedet 18B, hvor de var samlet i en uge.

»Det var næsten som at være på højskole med dygtige, inspirerende kolleger, der hver især er en drivkraft. Det er sjældent, at så meget talent og drive er samlet på et sted. Og i vores branche er det sjældent at være så fælles og at kunne sparre med hinanden i flere dage. Det var fuldstændig fantastisk,« siger Sofie Daugaard, der er Dophas borgerlige navn.

Dopha har talt, at hun grinede 21 gange i det første afsnit af Toppen af Poppen, der varer en time. Hun synes, det var en en kæmpe rutsjetur, hvor hun både kneb en tåre, blev overvældet og var vildt glad. Foto: Freja Jeppesen

Grinede 21 gange på en time

Hun har talt, at hun grinede 21 gange i det første afsnit, der varer en time. Det var en fest.

Hun kan ikke afsløre, hvad de andre deltagere valgte at spille, da hun sad for bordenden en dag i juni i Harboøre. Det vil åbenbare sig på tv søndag 3. marts.

»Det var en kæmpe rutsjetur, hvor jeg både kneb en tåre, blev overvældet og var vildt glad. Jeg blev sendt tilbage og gennem hele det følelsesspekter, som jeg var i, da jeg skrev numrene. Det gik for alvor op for mig, hvad sangene betyder for mig selv.«

Dopha så pludseligt sig selv som sangskriver på en ny måde, da hun hørte sin lyd og tekst gennem andre.

»Det er overvældende at sidde i stolen. Det er som ved en konfirmation, når nogen holder tale, men man har selv skrevet ordene. Taleren har redigeret og valgt en ny vinkel, så man ser det på en anden måde,« funderer hun.

Seje Anne Linnet

I det andet program i denne sæson var 70-årige Anne Linnet hovedperson.

Hendes årelange produktion og stærke stamina imponerede den unge kunstner, der tager det med videre. Der er – ifølge Peter Sommer, som slår det op i programmet – registreret ikke færre end 817 sange, som er komponeret af Anne Linnet, som skriver hver eneste dag.

Hendes nysgerrige kolleger spurgte interesseret til det pladecover, hvor en hætteklædt kvinde hænger bundet i et bondage-reb. Er kvinden Anne Linnet selv?

Det er en velbevaret hemmelighed, som hun valgte ikke at røbe, trods hendes ellers store vilje til at dele ud.

»Også det var inspirerende. Jeg fik masser af gode ting med derfra, som for eksempel da Medina viste os, hvordan hun og hendes band gør sig klar til at gå på scenen ved at tromme med fingerspidserne på brystbenet, mens de laver fælles råb. Vi prøvede det, og man kommer helt ned i kroppen på den måde,« siger Dopha.

Hun danser tit linedance med sit hold, som råber deres særlige slagord: Dopha-min addict, inden de går på scenen og skaber en fest.

Når de gør det i musikhuset i Aarhus 25. april vil sangerinden tage nogle af de nye arrangementer fra Toppen af Poppen med. Hvilke må man møde op for at finde ud af.

Skal vænne sig til at være idol

Hun vil gøre sig umage med at holde linjen til sin stærke kreativitet åben og lægge tid til at tænke ind i sin travle kalender, så hun fortsat får musikken i sit hoved bragt ud i verden og delt med os andre.

»Jeg har altid tænkt, at musikken handler om at dele og at skabe fællesskab, så det arbejder jeg på og har gjort det altid. Et job som musiker byder på mange andre opgaver end at skrive og spille musik – de sociale medier for eksempel. Men jeg er stadig et stort legebarn, der kaster mig ud i noget nyt,« fastslår hun.

Romalt Bakker er blevet skiftet ud med Amager Fælled, hvor hun nu går og lytter til sine indre melodier og idéer. De er blandt mange andre stadig inspireret af Lana Del Rey, som hun er meget stolt af, at musikmedierne har sammenlignet hende med.

Dopha skrev sin første sange, mens hun stadig boede i Romalt Bakker. De handlede blandt andet om om at gøre sig fri af melankoli, kedsomhed og rastløshed. Arkivfoto: Tahmasbi

Fan tatoverer sangtekst

Dopha har spillet mange koncerter og festivaler de seneste fire år – blandt andre Roskilde Festival og Smuk Fest, og hun har skiftet band undervejs. Musikerlivet drøner der udad.

»Vi er blevet færre på scenen, og jeg spiller selv mere guitar og klaver. Jeg synes, at numrene er blevet skarpere, så det rockede har fået mere kant, og det drømmende svæver. Jeg finder mere og mere ind til kernen og er samtidig åben og nysgerrig,« siger hun om sin udvikling.

Det, der har overrasket Sofie Daugaard mest, er, hvor meget hendes musik kan røre andre og betyde for dem. Hun har skullet vænne sig til, at nogen ser hende som et idol, for hun skriver jo ”bare” sin musik.

»En af mine følgere skrev, at hun ville få tatoveret teksten i sangen Hey Mum, der ikke engang var udgivet endnu. Jeg havde slet ikke overvejet, at jeg kunne blive en kanal for andres følelser, men jeg synes, det er dejligt at give noget til andre,« svarer hun på spørgsmålet om, hvordan det er at blive et kendt ansigt.

Dopha har kun oplevet søde og høflige fans, når hun pludselig støder ind i dem i sit daglige liv.

»Jeg kunne for nylig mærke, at jeg blev genkendt, da jeg stod under bruseren i svømmehallen. Efterfølgende skrev hende, der kiggede på mig, at hun genkendte mig fra tv men var for genert til at sige noget til mig. Og at hun er vild med min musik,« fortæller sangerinden.

»Det var virkelig sødt.«