Svend Brinkmann takkede for opgaven, og borgmesteren fortalte, at der slet ikke var andre i spil til at skrive det nye vielsesritual.

AF CECILIE BISGAARD

»Når man siger ja til et andet menneske, siger man ja til at vise hensyn, forpligte sig og være der for hinanden – også når det er svært. Man siger ja til en stor opgave i livet. Når et ’ja’ til et andet menneske udspringer af kærlighed, er det dog ikke blot en opgave men også en gave. Kærlighed er en gave, man skal tage imod, og det er en gave, man skal give.«

Sådan kommer det blandt andet til at lyde i fremtiden, når giftefogederne i Randers Kommune skal vie to personer. Teksten, der vil blive læst op under vielsesritualet, er skrevet af Svend Brinkmann, der er psykolog, forfatter og bosiddende i Randers.

Det blev mandag afsløret i byrådssalen.

Artiklen fortsætter under faktaboksen

FAKTA: Det nye vielsesritual

Hvis du skal borgerligt vies i Randers Kommune, får du nu læst en tekst op, som Svend Brinkmann, der er forfatter og psykolog, har skrevet.
Teksten handler om, at kærligheden – og det at blive gift – både er en gave og en opgave.
Til slut er der mulighed for at læse Tove Ditlevsens digt ’Så tag mit hjerte’ op. Det er tidligere blevet brugt af nogle giftefogeder men ikke af alle, da mange tit skrev deres eget ritual, fordi det gamle var »kedeligt« og »utidssvarende«.
»Jeg snakkede med flere par, der var blevet viet, inden jeg skrev det nye ritual, og det digt var noget af det, der havde rørt dem mest,« siger Svend Brinkmann.
De første par bliver viet ved det nye ritual på torsdag.

»Jeg blev meget overrasket, da jeg blev spurgt, om jeg ville skrive det nye vielsesritual – jeg vidste slet ikke, det var noget, man kunne blive spurgt om. Jeg troede, der var en standard-tekst, som man brugte alle steder,« siger Svend Brinkmann til Din Avis og fortsætter:

»Jeg er stolt af, at det var mig, der blev peget på, men min umiddelbare glæde blev afløst af bekymring, fordi hvordan skriver man et vielsesritual? Men jeg synes godt, jeg kan være det, jeg har skrevet, bekendt.«

Det gamle var kedeligt

Borgmester Torben Hansen (S) fortæller, at Svend Brinkmann var hans førstevalg til at skrive det nye vielsesritual.

»Der var faktisk ikke noget andet- eller tredjevalg. Jeg regnede med, at jeg kendte Svend så godt, at hvis jeg inviterede ham på kaffe, så ville han aldrig nogensinde sige nej,« fortæller han til Din Avis.

Ved afsløringen af det nye vielsesritual holdt Torben Hansen også en tale, og her fortalte han, at man havde valgt at udskifte det gamle vielsesritual, fordi det ikke længere var »tidssvarende«.

Artiklen fortsætter under billedet

Borgmester Torben Hansen (S) fortalte, at den gamle tekst var »tidssvarende« og »kedelig«. Flere af dem, der vier folk, har lavet deres egne tekster for at undgå den anden. Foto: Cecilie Bisgaard

»Det var kedeligt – for at sige det mildt. Og før gik det så hurtigt med at blive gift, at flere af dem, der stod for vielserne, selv valgte at tage mere med,« sagde han, inden han fortsatte:

»Det nye vielsesritual skulle være tidsløst, inkluderende og respektere forskellighed. Kærlighed kommer i mange former og farver, så det skulle kunne bruges, uanset hvem man elsker, og hvornår i livet man gør det.«

Stor ros fra giftefogeder

Manden bag det nye vielsesresultat holdt også selv en tale, hvor han fortalte, at det var en opgave, han ikke kunne sige nej til – for hvor mange bliver egentlig spurgt, om de vil skrive et vielsesritual?

»Det var svært at finde en tekst, der kunne passe til alle på tværs af køn, religion og seksualitet. Jeg har forsøgt at finde min egen vej ind i teksten gennem kærlighedens essens – kærlighed er en gave, man får, og en opgave, man har,« sagde Svend Brinkmann og fortsatte med et smil på læben:

Artiklen fortsætter under billedet

I sin tale fortalte Svend Brinkmann, at han fandt ud af, at både Benny Andersen og Thomas Helmig og Renée Toft Simonsen har skrevet vielsesritualer. »Men jeg er hverken digter eller popsanger, så jeg har fundet min egen vej,« fortalte han. Foto: Cecilie Bisgaard

»Tak for opgaven. Det er lidt spøjst at præsentere en vigtig tekst, uden den er prøvekørt. Så jeg håber, det fungerer.«

Flere af de politikere, der var til stede i byrådssalen, roste teksten. Det samme gjorde de kommunale giftefogeder, der – udover politikere – også tager sig af borgerlige vielser.

Første gang, det nye vielsesritual bliver taget i brug, er på torsdag.

»Det lyder spændende. Jeg vil gå hjem og øve mig,« sagde den giftefoged, der skulle stå for den første vielse efter afsløringen.

»Det lyder spændende. Jeg vil gå hjem og øve mig,« sagde den giftefoged, der skal stå for den første vielse, hvor den nye tekst tages i brug. Foto: Cecilie Bisgaard
Det nye vielsesritual blev afsløret i byrådssalen foran politikere og giftefogeder. Foto: Cecilie Bisgaard