Aarhus Airport må for femte måned i træk konstatere lavere passagertal end året forinden. »Passagererne vælger Aarhus Airport til som aldrig før,« lyder det fra direktøren.

AF DANNI PAULSEN, DIN AVIS AARHUS

Der er store ambitioner hos Aarhus Airport og ejerkommunerne. Passagertallet skal tredobles til 1,5 millioner passagerer i 2029, så lufthavnen kan blive en overskudsgivende forretning.

Et måltal, der af flere kritikere er blevet kaldt urealistisk, og den seneste tids udvikling er med til at bære ved til det bål.

For de nyeste passagertal viser, at Aarhus Airport har vigende og ikke voksende passagertal.

FAKTA: Fem måneders tilbagegang

Cirka 19.000 færre passager har benyttet Aarhus Airport de seneste fem måneder sammenlignet med sidste år.

Den procentuelle nedgang har fordelt sig således:
Marts: -8,9 procent
Februar: -13,5 procent
Januar: -19,9 procent
December: -10,5 procent
November: -6,9 procent

Kilde: Passagertal.dk/Trafikstyrelsen

I marts faldt antallet af passagerer med 8,9 procent i forhold til marts 2023. Det er femte måned i træk, at lufthavnen har måttet konstatere en tilbagegang, og at de rejsende langt fra strømmer til den nyrenoverede bygning.

»De seneste måneders passagertal afspejler, at flyselskaberne mangler flykapacitet, så Ryanair for eksempel har været nødsaget til at sætte den populære Gdansk-rute på pause. Den er nu tilbage og øger frekvensen med op til seks ugentlige afgange i 2024,« siger lufthavnsdirektør Lotta Sandsgaard i en mail.

Optimistisk direktør

De vigende passagertal er dårlige nyheder for Aarhus Airport, der står i en situation, hvor den løber tør for penge i årets fjerde kvartal. Det på trods af, at den i 2022 blev tilført 200 millioner kroner fra Aarhus og de djurslandske kommuner.

Ejerkommunerne bad i forbindelse med kapitaltilførslen lufthavnen om at finde en privat investor til at skyde 100 millioner kroner i foretagendet, men det er endnu ikke lykkedes, og lufthavnen har efter adskillige deadline-udskydelser nu fået frist indtil medio 2024 til at lande en investor.

En opgave, der næppe er blevet nemmere med de aktuelle passagertal.

Ikke desto mindre er direktør Lotta Sandsgaard fortsat optimistisk.

»Passagererne vælger Aarhus Airport til som aldrig før. Selvom kapaciteten har været begrænset, er flyene mere fyldte end samme periode sidste år. Indenrigsmarkedet præsterer flot, og vi ser, at København og Oslo i højere grad benyttes som hub videre ud i verden. Sommersæsonen er startet stærkt med tre nye Norwegian-ruter, og flere sydgående ruter er i luften flere måneder tidligere end normalt. Vi forventer endnu en pæn vækst i 2024, hvor vi også sætter Aarhus på verdenskortet som vært for Routes luftfartskonferencen med 1.200 beslutningstagere. Det er et superstærkt fundament for at tiltrække nye flyselskaber og ruter i fremtiden,« siger hun.