Mens kritikken hagler ned over kendt auktionshus, erklærer Campen Auktioner nu, at alt er lovligt – og at andre gør det samme som dem.

Citathistorie: TV2 Østjylland

Alt er helt efter bogen.

Det slår Campen Auktioner fast, efter det er kommet frem, at virksomhedens egne ansatte byder med på auktioner.

»Vi tager al kritik alvorligt og er altid åbne for dialog og forbedringer. Det er vigtigt for os at forstå vores kunders bekymringer, så vi kan fortsætte med at forbedre vores service og praksis. Vi ønsker at forsikre vores kunder om, at deres tillid og tilfredshed er vores højeste prioritet,« siger konstitueret direktør i Campen Auktioner, Kim Tange, i et skriftligt svar til TV2 Østjylland.

Af dokumenter, som TV2 Østjylland har fået fra en tidligere ansat, fremgår det, at også auktionshusets medarbejder selv byder med.

Og at varerne i de auktioner, som auktionshuset selv vinder, efterfølgende bliver ’taget hjem’ til nul kroner.

Byder varer op

Ifølge den tidligere medarbejder sker det for at byde varerne op til en bestemt pris. Bliver varen ikke solgt, går den videre til en ny auktion på et senere tidspunkt.

Campen Auktioner har forklaret, at auktionshuset opererer med en såkaldt hjemkøbsret, der skal sikre en mindstepris, som er aftalt med sælger, og at det er i disse tilfælde medarbejderne selv byder.

Ifølge auktionshuset er det helt almindelig praksis i branchen. Kim Tange giver derfor udtryk for, at det er uretfærdigt kun at fokusere på Campen Auktioner.

»Vi er forpligtede til at sikre, at alle vores kunder føler sig trygge og informerede, når de deltager i vores auktioner. Det er bekymrende, at jeres udsendelser (TV2 Østjylland) har ensidige konkurrenceforvridende effekt og kan sende kunder over til andre auktionshuse, der gør det samme som os. Jeg vil understrege, at Campen Auktioner opererer fuldt lovligt,« skriver han.

Kunder er uvidende

Flere af auktionshusets kunder, som TV2 Østjylland har talt med, giver udtryk for, at de ikke vidste, at auktionshusets medarbejdere byder med.

Det fremgik da heller ikke tydeligt af betingelserne på virksomhedens hjemmeside.

Den omstændighed kan, ifølge juraprofessor på Copenhagen Business School Jan Trzaskowski, være i strid med markedsføringsloven.

»Forbrugerne skal have den information, der er nødvendig, for at de kan træffe en informeret beslutning. Her mangler der noget information, der gør, at det i udgangspunktet er i strid med markedsføringsloven,« har han tidligere sagt.

Nye ord på hjemmesiden

Lørdag valgte Campen Auktioner at rette i betingelserne på hjemmesiden, så det, ifølge auktionshuset, nu fremgår tydeligere, at medarbejdere kan bemyndiges til at byde med på auktioner, hvor der er indgået aftale om mindstepris.

Der findes ingen lov, der specifikt definerer, hvordan online-auktioner skal afvikles.

Men sagen om Campen Auktioner har fået flere politikere på banen.

Tirsdag udtaler Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, at også han er villig til at se på loven. I særlig grad, hvis det, som Campen Auktioner giver udtryk for, er helt lovligt for auktionsmedarbejdere selv at byde på egne auktioner.

»Så er vi nødt til her på Christiansborg at overveje en ændring. Fordi de, der køber på en auktion under de her omstændigheder, har jo indtryk af, at de ligger omkring markedsværdien, for der har været flere bud. Men de er jo ikke informeret om – for at sige det rent ud – at de øvrige bud var falske,« siger Preben Bang Henriksen.