Emrah Ljucic har i mange år drømt om at lave film. Det er nu blevet til virkelighed. Sideløbende med sin filmuddannelse har han skabt en novellefilm, der får premiere i Randers.

AF CECILIE BISGAARD

Han drømte om at blive professionel fodboldspiller. Men da det ikke lykkedes, måtte Emrah Ljucic finde en anden vej i livet.

»Jeg har vidst, at jeg ville være filmskaber, siden 2011, hvor jeg fandt ud af, at jeg kunne bruge mine venner som skuespillere,« siger han med et smil på læben, inden han fortsætter:

»Jeg vil gerne lave noget, der rører folk. Jeg vil gerne have reaktioner på det, som jeg laver.«

Om hans film rører folk, finder han ud af 18. maj. Her får hans første film, ”En dødskøn date” – en novellefilm på 30 minutter – premiere i Nordisk Film Biografer Randers.

Idéen til lokationen

Emrah Ljucic på 27 år er født og opvokset i Randers. Han bor her stadig, og hver dag pendler han til Aarhus, hvor han går på en filmuddannelse på Via University College, der hedder Multiplatform Storytelling and Production. Uddannelsen holder til i Filmbyen i Aarhus, og den optager kun 30 elever om året.

Han er snart færdig med sit første år på uddannelsen, og hvis du tror, at hans første film har været en del af en opgave til uddannelsen, så tager du fejl. Han optog nemlig hele filmen, inden han startede.

Artiklen fortsætter under billedet

Emrah Ljucic er født, opvokset og bosiddende i Randers. Han glæder sig til at vise sin hjemby novellefilmen ‘En dødskøn date’, som han selv har skrevet og instrueret. Foto: Cecilie Bisgaard

»Jeg fik den her idé til en lokation – en asiatisk restaurant. Vi fik lov til at optage i Danmarks største, hvis vi gjorde det uden for åbningstiden, så vi skød hele natten,« siger han og fortsætter:

»Det var nogle lange dage. Vi skød 30 siders manus på fire dage.«

Hybrid af gys og komik

Da Emrah Ljucic først havde fået idéen til lokationen, begyndte han at skive manuskriptet til filmen.

»Jeg tænkte over, hvordan jeg gerne selv ville overraskes. Det tog ret kort tid at skrive manusset. Efter to døgn havde jeg 30 sider. Så begyndte jeg at åbne for samarbejdspartnere – hvad kunne de lide. Hvad syntes de fungerede, og hvad syntes de ikke fungerede. Før jeg havde et manus, jeg var helt tilfreds med, gik der et par uger,« fortæller han.

’”En dødskøn date” handler selvfølgelig om en date. Filmens genre er en blanding af gys og komik.

»Under daten sker der nogle forunderlige ting, og seeren kommer på afveje. Jeg tror bare, man skal opleve filmen og tage med på rejsen,« siger instruktøren og manuskriptforfatteren om filmens handling.

Et internetfænomen

Udover at have skrevet manuskriptet og instrueret filmen har Emrah Ljucic også stået for castingen af skuespillerne. En af hovedrollerne bliver spillet af Deniz Sødal Gulsen, der måske er bedre kendt som internetfænomenet Deniz1418, der blandt andet har knap 146.000 følgere på Tiktok.

»Jeg har set hans videoer på Youtube, og jeg synes, han har potentiale. Det viste sig, at han har en drøm om at blive skuespiller, og jeg er bare den første, der har kontaktet ham,« siger han.

I den anden hovedrolle har Emrah Ljucic castet Naja Julie Jensen.

»Jeg havde 15-20 kvinder til casting – nogle af dem ret kendte – men jeg valgte en ukendt, fordi hun fangede charmen. Og så har hun en god kemi med Deniz,« siger han.

De to hovedroller vil være til stede på premieredagen, hvor der også vil være rød løber, velkomstdrink og meget mere.

Artiklen fortsætter under billedet

‘En dødskøn date’, der er Emrah Ljucics første novellefilm, får premiere 18. maj i Nordisk Film Biografer Randers, hvor der vil være rød løber, velkomstdrink og skuespillerbesøg. Foto: Cecilie Bisgaard

»Det lykkedes at få en aftale med Nordisk Film Biografer Randers. Jeg har et brændende ønske om at vise Randers filmen. Jeg er født og opvokset her. Jeg bor her og er en stor tilhænger af byen,« siger han og fortsætter:

»Jeg håber, der kommer en masse mennesker. Det er en stor dag, som jeg ser frem til. Jeg ved ikke, hvordan den bliver, men jeg forventer vibes af god energi – mange af dem, der kommer, er folk, der vil støtte mig og mit projekt. Jeg er ikke nervøs – filmen skal nok blive taget godt imod. Men jeg er spændt på folks reaktion.«

Hvem er Caso?

Når Emrah Ljucic laver film, kalder han sig Emrah ’Caso’ Ljucic. Caso er et navn, som han har taget, og han drømmer om, at der i rulleteksterne på hans fremtidige film skal stå ”skrevet og instrueret af Caso”.

»Caso er en persona, jeg er ved at skabe. Jeg vil gerne have, at folk kan kende en Caso-film, når de ser en. Jeg kan godt lide navnet, fordi det er lidt sydlandsk – og måske er jeg den nye Picasso,« griner han højt.

»Det er et kunstnernavn, fordi jeg vil lave nogle film, der kan få konsekvenser, hvis man forbinder dem for meget med mit eget navn. Men trangen til at fortælle kunsten overgår konsekvenserne,« siger han.

Han ønsker ikke at komme nærmere ind på, hvad det er for nogle konsekvenser, men han fortæller, at han har haft en unik adgang til en underverden, som mange mennesker aldrig får et indblik i.

»Jeg vil gerne lave film om nogle ting, som folk måske ikke har lyst til, at jeg tager op. Jeg vil dykke ned i universer, som almindelige borgere ikke ser,« siger han og fortsætter:

»Jeg er aldrig fordømmende over for nogen, så folk har nemt ved at opbygge tillid til mig og åbne op over for mig. Så jeg har fået adgang til nogle miljøer og mennesker, der måske er blevet efterladt lidt af samfundet. Men jeg har også været i tvivl, om jeg kunne komme ud af det igen. Jeg var nødt til at tage ud af landet og være væk i et halv år for at finde mig selv igen.«

”Med ryggen mod livet”

Emrah Ljucic finder inspirationen til sine film og manuskripter i den virkelige verden. Nogle gange oplever han en situation, andre gange hører han en replik, som han til sidst som et puslespil samler til en fortælling.

»Jeg har oplevet mange ting i mit liv, og det har ikke altid været en dans på røde roser. Jeg har mistet på mange måder. Jeg mistede en god ven fra den ene dag til den anden. Jeg har mistet folk, der i dag sidder i fængsel og ikke har udsigt til et liv. Jeg har oplevet mange bizarre skæbner i alle samfundslag,« siger han.

Artiklen fortsætter under billedet

Emrah Ljucic har store planer for fremtiden. Han vil skabe en persona omkring kunstnernavnet Caso, hvis stil man langt ude i fremtiden vil kunne genkende. Foto: Cecilie Bisgaard

Det er med udgangspunkt i det, at han allerede arbejder på et manus til det, som Emrah Ljucic håber skal blive hans første spillefilm. Titlen er på plads. Den skal hedde ”Med ryggen mod livet”.

»Den skal handle om min ven, som jeg mistede. Han blev skuddræbt, og jeg skulle selv have været der den aften. Jeg føler, jeg skylder ham at fortælle hans historie. Han blev taget fra os på en uretfærdig måde,« siger han.

Nyt projekt på vej

Men selvom Emrah Ljucic allerede har en spillefilm i støbeskeen, så bliver det ikke det næste projekt, han kaster sig over.

»Jeg arbejder på en serie, der skal have 10 afsnit. Den er baseret på en sand historie, men vi fordrejer historien og skaber et fiktivt univers i en virkelig fortælling,« siger han.

Med det mener filmskaberen, at serien tager udgangspunkt i en begivenhed, som er sket i virkeligheden, og som er en begivenhed, publikum vil kende til, fordi den har været beskrevet i medierne. Han skaber så nogle fiktive karakterer, som han »propper ind i den historie«.

»Der er noget, der er forsvundet. Medierne har deres idé om, hvad der er sket, men det her er vores. Det bliver brandet, som om vi har den rigtige historie,« fortæller han.

Lige nu har han skrevet fire afsnit, så der er altså stadig lang tid til, at publikum vil få serien at se.

Og serier er faktisk heller ikke det, som Emrah Ljucic brænder for.

»Min store drøm er at skabe en anerkendt filmstil, der repræsenterer mig, og som man kan genkende – selv når jeg ikke er her mere,« siger han.