Virksomheden Advanced Surface Plating vil med midler fra regerings-ordning etablere en storskala-produktion af elektroder på Randers Havn, det forventes at skabe cirka 80 nye job.

Virksomheden Advanced Surface Plating med base i Højbjerg har nu fået tildelt 35,4 millioner kroner fra regeringens grønne investeringsordning. Pengene skal styrke den grønne industri i Randers.

For efter planen vil virksomheden nu etablere en stor produktion af elektroder på et område ved Randers Havn. Det skal gøre elektroder billigere, men også sikre forsyning af elektroder til produktion af grøn brint i Europa og potentielt USA og Asien.

Det oplyser Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse, hvor man samtidig skriver, at det vil betyde 80 nye jobs i Randers.

Din Avis har forsøgt at kontakte direktør og forsker Lars Pleth Nielsen fra Advanced Surface Plating for at høre mere om planerne. Han er ikke vendt tilbage.

Ifølge hans profil på Linkedin, så har Lars Pleth Nielsen en PhD i surfaces science fra Aarhus Universitet og har tidligere arbejdet på Dansk Teknologisk Institut i 17 år, før han for lidt mere end 3 år siden gik fuldtids ind i projektet Advanced Surface Plating, der har været i CVR registret siden 2012.

Ifølge firmaets seneste årsregnskaber, så er resultatet før skat løbet op i et minus på 16 millioner kroner i 2023 og 2022. Og personaleomkostningerne er næsten fordoblet fra 2022 til 2023 til nu knap 6 millioner kroner.

I december 2020 købte den norske elektrolyseproducent Hydrogen Pro officielt Advanced Surface Plating og af årsregnskaberne kan man se, at det norske moderselskab har sikret sig, at den innovative danske virksomhed i april 2024 har en uudnyttet kredit på lidt over 20 millioner kroner.

Ifølge EnergyWatch så byggede Advanced Surface Plating i 2021 på få måneder et funktionsdygtigt produktionsanlæg i et industriområde ved Viby Torv i Aarhus.

»Vi er klar til at producere. Det eneste, vi mangler, er den endelige miljøvurdering/godkendelse, men vi har en fuldstændig funktionel produktionslinje, der er bygget op på rekordtid,« lød det dengang fra Lars Pleth Nielsen der tilbage i 2021 forudså, at man snart skulle opskalere.

»Jeg tror ikke, at det som sådan ville være et problem at bygge en ny linje et andet sted i verden, hvis vi vokser ud over vores nuværende situation. Og selvfølgelig vil vi bygge den, hvor det giver mest mening at gøre,« er han citeret for at sige til EnergyWatch.

Det bliver altså i Randers. Formand for Randers Havn, Daniel Madié bekræfter at man er ved at gøre klar til Advanced Surface Plating, der efter planen vil gå i gang med at etablere sig i Randers i august 2024.

I alt er der givet tilsagn om støtte til fem projekter, som samlet modtager 634,1 millioner kroner i støtte, mens de samlede investeringer når op på godt 4,2 milliarder kroner. Ordningen er målrettet virksomheder, der ønsker at etablere produktionsfaciliteter inden for vindteknologi og Power-to-X.

Erhvervsminister Morten Bødskov udtaler: »Verden er forandret. Der er krig i Europa. Med store statsstøtteprogrammer trækkes grønne milliardinvesteringer til Kina og USA. Regeringen vil forsvare og forstærke danske styrkepositioner.«