Randers Byudvikling vil skabe flere events og liv i Randers midtby og i forsamlingshusene. EM på storskærm på Kirketorvet er det første arrangement, hvor foreningen har bidraget.

Der mangler nogen, der går forrest og skaffer større og mindre kulturoplevelser til Randers. Helt uden bureaukrati og alt for meget spildtid.

Sådan lyder den enkle version på, hvorfor der for nylig er stiftet en ny forening i Randers.

Der er brugt flere måneder på at forberede ’Sommerdage på Kirketorvet’. Udover at der er EM-fodbold på storskærm til landsholdets foreløbig første tre EM-kampe fra 15. juni og frem, så er planen også at skabe liv på pladsen ved at lave andre aktiviteter. Her står Operaen og Randers Byudvikling som arrangører.

Og det betyder, at EM i fodbold kan ses af en meget stor mængde tilskuere på Kirketorvet, uden at man kommer i karambolage med TV2 og de meget forvirrende retningslinjer der har været meldt ud i forbindelse med visning af EM i herrefodbold på storskærm.

Randers Byudvikling skal via ansøgninger til fonde skaffe midler, så der kan laves en masse kultur. Alt fra fællesspisning til comedy og til arrangementer ude i forsamlingshusene.

Samtidig vil bestyrelsen rådgive og hjælpe både store og små spillere med at få afviklet og planlagt deres arrangementer.

I bestyrelsen sidder Jørgen Holmegaard, mangeårig booker og musiker i Randers. Han har førhen booket for både Turbinen på Værket og for Von Hatten, og så er han musiker i Marie Franks band. Derudover er han involveret i adskillige kulturbegivenheder, blandt andet en kommende festival, kaldet Blå Sol, hvor tv-kendte Christian Degn og Ronnie Bach, tidligere ejer af Dandomain og nuværende investor, vil lave en udendørs koncert i Randers i 2025.

»Randers savner en forening, der går forrest og baner vejen. Vi skal hjælpe med de praktiske ting, som når du som helt ny frivillig vil sætte gang i gaden, eller har brug for lys og lyd til en mindre koncert i midtbyen, eller skal leje et telt. Eller når du savner råd fra erfarne folk i branchen med kontakter og gode råd,« lyder det begejstret fra Jørgen Holmegaard.

Sparke gang i Randers

I bestyrelsen sidder også Sebastian Hvermand, Christian Bach, Emil Lind Skipper samt Lærke Tholstrup.

Førstnævnte arbejder i Operaen som strategisk fundraiser og har været involveret i en del frivillige bestyrelser i Randers i en årrække. Christian Bach og Emil Lind Skipper er stifterne af Operaen på Vester Kirkestræde, mens Lærke Tholstrup er projektleder i Operaen.

»Vi vil simpelthen sparke gang i flere oplevelser i Randers. Der sidder nogle store kulturinstitutioner i byen, og de har helt styr på deres kulturudbud og deres forretning. Respekt for det. Men de laver ikke noget spontant i midtbyen, for de har deres egne institutioner, der passer til den slags arrangementer, som de er gode til,« lyder det ærligt fra Jørgen Holmegaard.

Han tilføjer: »Og vi må erkende, at kommunens kulturbudget ikke er så stort, så selvom du møder velvilje fra de ansatte i Kultur & Fritid og politikerne, så er der langt fra tanke til handling.«

Her kommer netop Operaens erfarne folk ind i billedet.

For Sebastian Hvermand er allerede i gang med at søge fonde. Formålet er at skaffe midler udefra til kultur i Randers. Hvis fondene går med på det, så skal den nye forening forvalte en pose penge til almene og brede kulturelle formål i Randers Kommune.

»Alle foreningerne kan jo ikke blive ved med at søge de samme virksomheder i erhvervslivet om støtte. Sparekassen Kronjylland og Sparekassen Danmark og den lille mekaniker har jo kun et vist beløb, de vil og kan bruge i sponsormidler.«

Sebastian Hvermand tilføjer: »Der er flere byer i Danmark, der allerede får masser af midler fra fondene til deres kulturbegivenheder. Og der ligger faktisk masser af ubenyttede midler derude. Hvorfor skal Randers ikke have del i dem,« lyder det retorisk.

Hjælp til selvhjælp

Det er også en slags hjælp til selvhjælp fra Operaens side.

»Vi får masser af henvendelser fra foreninger og frivillige, der gerne vil have hjælp til et arrangement eller til at tjene nogle penge til deres arbejde. Vi forsøger at hjælpe så godt vi kan her fra Operaens side. Men med en forening i ryggen kan vi løfte meget mere,« forklarer indehaver Christian Bach.

»Vi har stiftet foreningen for at hjælpe Randers videre. Der skal turbo på kulturen i Randers. Det her er vores bidrag til at gøre Randers et bedre sted og et forsøg på at gøre det nemt og rart at lave noget nyt i byen.«

Han understreger: »Det her er ikke en forening, der er til for Operaens skyld og for udelukkende at skabe liv på Kirketorvet. Det er for alle, der har en god idé til et kulturarrangement i Randers. Vi kunne have valgt at fortsætte i eget regi. Men vi vil sætte gang i Randers.«

Foreløbig er foreningens arbejde ulønnet. Men Jørgen Holmegaard og Christian Bach lægger ikke skjul på, at de håber, at foreningen på sigt kan aflønne medarbejdere til at skaffe mere kultur i Randers.

»Det kræver professionelle folk til at håndtere større kulturbegivenheder og til at hjælpe alle de frivillige. Du sætter heller ikke en frivillig far eller mor til at træne Superligaholdet eller landsholdet i fodbold, vel?,« lyder det fra de to.

Forsamlingshuse og storskærm

Faktisk har Randers Byudvikling allerede haft travlt, selvom foreningen først blev stiftet i foråret 2024.

»Vi er i gang med at søge midler til kultur i forsamlingshusene i en samlet pulje. Vi har allerede haft et dialogmøde med 19 repræsentanter fra forsamlingshuse og foreninger i Randers Kommune. Håbet er, at vi kan hjælpe dem med at lave enten en komplet arrangementspakke, hvor alt fra billetter, økonomi og catering er klappet af, eller en løsning, hvor de selv står for flere ting selv, såsom billetsalget og maden og finansieringen,« forklarer Sebastian Hvermand.