Det skal nu undersøges, om borgerne i Dalbyover kan købe den lokale kro, så den i fremtiden kan bruges til lokale arrangementer.

Knap 818.000 kroner blev uddelt til ti projekter på det seneste møde i Landdistriktsudvalget. Pengene kommer fra Landsbypuljen. Det fremgår af en pressemeddelelse.

En betydelig del af midlerne blev sendt i retning af forsamlingshusene i Langkastrup, Hørning og Ålum, som får mulighed for at klimatilpasse, energioptimere og forbedre forholdene for brugerne af husene. Udover nyt inventar er der flere steder behov for at udskifte de gamle fuger i ydermurene, som efter mange års vejrpåvirkning er begyndt at smuldre.

Med uddelingen er borgerforeningen i Jebjerg rykket et skridt tættere på at kunne realisere en handicapvenlig naturlegeplads og et tilhørende madpakkehus, mens indbyggerne i Asferg kan se frem til et nyt kunstværk på købmandsbygningen. Også Randers Motor Sports ansøgning om at sikre bedre forhold for eldrevne motorkøretøjer blev imødekommet.

FAKTA: De fik støtte

Aktivitetsgruppen Asferg: 49.000 kroner
Borgerforeningen for Dalbyover og Omegn: 150.000 kroner
Hørninghus: 52.658 kroner
Jebjerg by og omegns borgerforening: 150.000 kroner
Langkastrup Forsamlingshus og Beboerforening: 100.000 kroner
Børnekultur Ugen: 25.000 kroner
Randers Motor Sport: 150.000 kroner
Udbyover Borgerforening: 45.000 kroner
Uggelhuse Borgerforening og Forsamlingshus: 46.828 kroner
Ålum og Omegns Beboerforening: 49.113 kroner
I alt: 817.599 kroner

Kilde: Randers Kommune

I Dalbyover får borgerforeningen støtte til et projekt, som skal undersøge muligheden for et borgerkøb af byens kro, som, man håber, kan komme til danne ramme om fremtidige arrangementer.

»Selvom projekterne er meget forskellige, har de alle det til fælles, at de uden tvivl kommer til at danne grobund for rigtig mange gode oplevelser og aktiviteter,« siger Anne Hjortshøj (S), der er formand for Landdistriktsudvalget, i pressemeddelelsen.

Ildsjæle er afgørende

To gange årligt bliver der delt ud af midler fra landsbypuljen. Denne gang blev der uddelt 817.599 kroner, og da der er lige under 1,7 millioner kroner til uddeling i 2024, er der 882.401 kroner tilbage til puljens anden ansøgningsrunde.

»Det er nogle rigtigt fine projekter, vi netop har valgt at støtte. De bidrager til at udvikle kommunens mindre bysamfund og skaber nye fællesskaber og mødesteder til gavn for lokalsamfundet. Og her spiller de lokale ildsjæle bag projekterne en afgørende drivkraft i, at deres lokalsamfund er levende, bæredygtige og skønne steder, hvor folk også i fremtiden har lyst til at bosætte sig,« siger Anne Hjortshøj.

Formålet med puljen er at støtte initiativer, der skaber udvikling i Randers Kommunes landsbyer. Her har lokale foreninger, forsamlingshuse og grupper af borgere mulighed for at søge mellem 5.000 og 150.000 kroner.

Med denne ansøgningsrundes tildelinger er der siden 2016 uddelt over 11 millioner kroner fra puljen til 164 projekter.

ceb