Vejdirektoratet har ikke den gode løsning – cyklisterne kan ikke få plads nok, hvis de skal være på vejen, og en omkørsel vil sende cyklisterne ud på en kæmpe omvej.

AF CECILIE BISGAARD

»Det er meget utrygt at cykle der, og jeg er sikker på, at der er sket flere nær-ulykker, end den jeg har set.«

Mette Frisdahl cykler hver dag med sin datter i ladcyklen langs Viborgvej.

Lige nu er der vejarbejde på indfaldsvejen. Vejdirektoratet arbejder på at opdatere og fremtidssikre motorvejsramperne, og i den forbindelse skal Viborgvej have et ekstra spor fra motorvejen i retning mod byen til Fladbrovej. På grund af det vejarbejde er cykelstien spærret i den ene side, og derfor er der kommet en midlertidig dobbeltrettet cykelsti på den side af Viborgvej, hvor Netto ligger.

Det betyder, at Mette Frisdahl nu både skal krydse indkørslen til Netto og krydset ved Parkboulevarden for at aflevere datteren i børnehave – og det er det, der er utrygt.

»Jeg ville ikke sende mine børn afsted på cykel på den strækning,« siger hun.

Så cyklist blive ramt af bil

En dag stod Mette Frisdahl ved fodgængerovergangen ved Parkboulevarden med sin datter. Datteren var på cykel, men hun var selv gående, og derfor ventede de på at krydse vejen i fodgængerfeltet. På cykelstien kørte der en cykel i retning ind mod byen.

»Der holder en bil på Parkboulevarden, som skal ud på Viborgvej. Bilisten orienterer sig kun til venstre – som mange plejer at gøre. Cyklisten kommer fra højre, og de rammer ind i hinanden – med lav fart, heldigvis. Cyklisten kunne godt køre videre, men personen stoppede da lige op og var irriteret og chokeret,« siger hun og fortsætter:

Artiklen fortsætter under billedet

»Det er meget utrygt at cykle der,« siger Mette Frisdahl om den midlertidig løsning med en dobbeltrettet cykelsti langs Viborgvej. Foto: Cecilie Bisgaard

»Jeg tænkte, at det, der skete der, kan også nemt ske for mig. Derfor holder jeg altid tilbage, når jeg kommer på cykel, og venter til jeg har fået øjenkontakt med bilisten.«

Selvom bilerne altså har vigepligt for cyklister, der kører på den dobbeltrettede cykelsti, så venter Mette Frisdahl altså med at krydse Parkboulevarden, når hun kommer fra bilisternes højre side, til hun har fået øjenkontakt med bilisterne.

»Bilisterne kigger altid meget koncentreret til venstre, som de er vant til. De opdager som regel ikke, at jeg står der og venter, før de kører. Så jeg venter altid, til jeg får øjenkontakt med dem,« siger hun.

»Det kan kun gå galt«

Krydset ved Parkboulevarden er ikke det eneste sted, hvor den nye midlertidige dobbeltrettede cykelsti skaber farlige trafiksituationer. Det fortæller Simon Potocky.

Han bor på Parkvej, der er en sidevej til Viborgvej. Udkørslen fra Parkvej til Viborgvej ligger mellem Netto og Fladbrovej-krydset.

»Engang på vej hjem, der så jeg en cyklist, der var blevet påkørt – formentlig af en bilist på vej ud fra Netto. Jeg tænkte, det er hverken første eller sidste gang. Det kan kun gå galt der. Folk er ikke opmærksomme på, at der kommer cyklister fra begge veje. Det skal man lige vænne sig til,« siger han.

Ved netop udkørslen fra Nettos parkeringsplads er der opsat et midlertidigt skilt, der viser, at man er på vej til at krydse en dobbeltrettet cykelsti, og at der derfor kommer cyklister fra begge sider – et skilt som man dog nemt kan overse.

Artiklen fortsætter under billedet

Ved udkørslen fra Netto så Simon Potocky en cyklist, der var blevet kørt ned. »Jeg tænkte, det er hverken første eller sidste gang. Det kan kun gå galt der,« siger han. Foto: Kian Johansen

»Der er lange bilkøer helt inde fra midtbyen, så når man skal ud fra Nettos parkeringsplads, og der er en bil, der laver lidt plads, så tænker man måske ikke så meget på cyklerne. Dem i bilen vinker af dig, men der er tre andre ting, du skal være opmærksom på. Det glemmer folk,« siger Simon Potocky og fortsætter:

»Du holder der i fem-ti minutter med fire eller fem biler bagved, der også skal ud. Det går bare galt. Det er sgu ikke nemt at orientere sig der. Hvis der er nogle, der ikke har meget erfaring med at køre bil – nogle unge mennesker, der lige har fået kørekort – så bliver de presset.«

Har ikke den god løsning

Det er som sagt Vejdirektoratet, der står for vejarbejdet på Viborgvej. Projektchef Robin Højen Madsen fra netop Vejdirektoratet fortæller, at de godt ved, at den dobbeltrettede cykelsti i den ene side af Viborgvej ikke er en god løsning.

»Det er det muliges kunst. Alternativet er, at bede cyklisterne om at trække, for vi vil ikke have dem til at køre i den ’rigtige’ side af vejen, for så bliver de presset, når der kommer en lastbil. Vi kan heller ikke finde en omkørsel – eller det kan vi, men det er så langt ude, at det duer ikke,« siger han og fortsætter:

»Vi har ikke den gode løsning. Den, der har, må meget gerne komme med den.«

Løsningen med den dobbeltrettede cykelsti er kun midlertidig. Så længe vejarbejdet står på, vil det ikke være muligt for gående og cyklister at befinde sig på den ene side af vejen. Men til efteråret skulle udvidelsen gerne være færdig, og på det tidspunkt bliver cyklisterne sendt ud på hver sin cykelsti igen.

Artiklen fortsætter under billedet

Ved Nettos udkørsel er der sat et midlertidigt skilt op, der informerer bilisterne om, at de er ved at krydse en dobbeltrettet cykelsti. Det skilt er dog nemt at overse – især fordi mange bilister er vant til kun at orientere sig til venstre netop der. Foto: Cecilie Bisgaard

Cyklisten Mette Frisdahl har sit bud, hvad man kunne gøre for, at trafiksituation på Viborgvej bliver mere tryg for alle.

»Jeg har tænkt over, om man måske kunne sætte midlertidig lysregulering op ved Parkboulevarden, mens der er vejarbejde,« forslår hun.

Simon Potocky fortæller, at han ikke synes, der er gjort nok for at gøre bilisterne opmærksomme på, at trafikforholdene har ændret sig, så måske er der også en mulighed der.

Cyklister skal også passe på

Uanset om der kommer andre eller flere løsninger til for at forbedre den midlertidig trafiksituation på Viborgvej eller ej, så opfordrer projektchefen alle til at være mere forsigtige.

»Det nytter ikke noget, at cyklisterne triller ned af bakken med 20 plus kilometer i timen. De skal også være opmærksomme. Vi har nogle ind- og udkørsler, hvor bilisterne har svært ved at se dem – især ved Parkvej. Cyklisterne fra højre kommer som en overraskelse for dem, der kommer fra Parkvej, for de kan ikke se dem,« siger Robin Højen Madsen og fortsætter:

»Vi opfordrer altid bilister til at køre efter forholdene og med skærpet opmærksomhed, og her skal cyklisterne også gøre det. Jeg opfordrer alle trafikanter til at være ekstra opmærksomme.«

Sådan ser den midlertidige dobbeltrettede cykelsti langs Viborgvej ud. Ifølge to beboere i området skaber den løsning nogle meget utrygge situationer for både cyklister og bilister. Foto: Cecilie Bisgaard