Noget skal manden, der blandt andet er kendt som Oluf Sand og nissen Fritz, jo lave, efter at han er blevet folkepensionist – og det blev så at drive en genbrugsforretning i Randers.

AF CECILIE BISGAARD

Der er ikke helt hul igennem til elektriciteten på førstesalen, selvom Kim Pedersen og Viggo Sommer prøver ihærdigt. Men nedenunder er lyset tændt i dagens anledning. En kvinde stikker hovedet ind gennem døren.

»I har da åbent, har I ikke?«

Der må de to mænd skuffe hende. The Genbrugsbutik åbner først den 1. juli.

»Nogle siger, at man aldrig må åbne en butik på en mandag, så det gør vi så,« smågriner Viggo Sommer.

Hvis du synes, hans navn lyder bekendt, så er det ikke uden grund. Han udgør nemlig en tredjedel af komikertrioen De Nattergale. Og nu åbner han altså – i samarbejde med flere andre – en butik i Randers.

Nik til populær julekalender

Navnet på butikken er, naturligvis, et lille nik til den populære julekalender The Julekalender, som De Nattergale stod bag.

»Ja, hvorfor ikke køre lidt på det? Jeg er jo mig,« siger Viggo Sommer.

Artiklen fortsætter under billedet

Butikkens navn er selvfølgelig et lille spil på The Julekalender. »Ja, hvorfor ikke køre lidt på det? Jeg er jo mig,« siger Viggo Sommer. Foto: Cecilie Bisgaard

The Genbrugsbutik er selvfølgelig et sted, hvor man kan købe ting, der har haft andre ejere før. Der er alt fra lamper og møbler til små figurer og andre finurligheder. Og så er der en kæmpestor træfigur fra Bali.

»Vi har fra 10 kroner til 150.000 kroner. Ej, det er vist ikke rigtigt. Træfigurer koster 149.000 kroner, for vi ville ikke have noget, der koster 150.000,« fortæller entertaineren og fortsætter:

»Den er antik og autentisk. Den er håndlavet af en mand, der er af en gammel træskærer-slægt.«

Artiklen fortsætter under billedet

Denne træfigur fra Bali er det dyreste i forretningen. Den er sat til salg for 149.000 kroner – for de ville ikke have noget, der kostede 150.000. Foto: Cecilie Bisgaard

Viggo Sommers frirum

I det store butikslokale, der strækker sig fra hjørnet af Middelgade og Tårngade og om til Brødregade, er der opsat en vindeltrappe, som ikke var der før, da der var tøjbutik i lejemålet. Det fører de besøgende op til et rum på førstesalen, hvor Viggo Sommer har indrettet en lille musikafdeling.

»Det er mest for samlere og musikere – nørder. Alt bliver lavet digitalt i dag, så der er ikke nogen, der bruger den slags mere. Så det er ren nostalgi, og alt er til salg til den rette pris. Der er nogle musikinstrumenter, der har været med på nogle legendariske plader,« siger Viggo Sommer, inden han med en tændt cigaret i den ene hånd giver et nummer på en af de guitarer, der er til salg.

Fra musikafdelingen er der adgang til en tagterrasse.

Artiklen fortsætter under billedet

Fra butikken er der adgang til en tagterrasse. Her er det meningen, at man skal kunne sidde og nyde den musik, der nu måtte blive spillet i musikafdelingen. Foto: Cecilie Bisgaard

»Folk må gerne komme og spille musik. Det skal være et frirum, som man næsten kan bruge som øvelokale, og så kan folk komme og gå, og de kan sætte sig på tagterrassen med en kop kaffe og nyde musikken,« siger Viggo Sommer.

Et glædeligt gensyn

Som sagt er Viggo Sommer ikke alene om The Genbrugsbutik. Der kommer blandt andet til at være en slags butik-i-butikken, hvor en fyr sælger ud af porcelæn, og så kommer en alternativ behandler til at leje sig ind på førstesalen, hvor hun samtidig vil sælge nogle produkter nede i butikken. Derudover er der et ledigt kontor på stedets første sal og en ledig stand i butikken til de rette.

Og der er god plads. Butikken alene har et areal på 800 kvadratmeter.

I første omgang er det Kim Pedersen, der står for at finde de varer, som skal sælges i The Genbrugsbutik.

Artiklen fortsætter under billedet

Viggo Sommer er ikke alene om at stå bag butikken. Med sig har han Kim Pedersen, der har haft en lignende butik i Grenå. Den blev så populær, at han måtte se sig om efter noget større – som han nu har fundet i Randers. Foto: Cecilie Bisgaard

»Jeg mødte Kim for tre år siden i Lystrup, hvor han i en hal solgte en masse ting. Der var nogle virkelig fede ting. Da han så mig, sagde han: ”Hej Viggo, hvordan går det”. Jeg kunne godt huske, at jeg havde set ham før, så jeg spurgte ham, hvem han nu lige var,« fortæller Viggo Sommer.

Det viste sig, at De Nattergale for over 30 år siden havde optaget noget video i en staldbygning, som Kim Pedersen ejede.

I lære hos Kim

Der i hallen i Lystrup fortalte Kim Pedersen til Viggo Sommer, at han var ved at åbne en loppebutik i Grenå. Et stykke tid efter henvendte Kim Pedersen sig til Viggo Sommer igen. Butikken i Grenå gik så godt, at han havde brug for at større sted. Og det fandt han så i Randers, og Viggo Sommer kom med ombord.

»Du finder ikke noget til leje i den her størrelse til den her pris i Aarhus. Så derfor blev det her. Nu er jeg i lære hos Kim. Jeg ser mig selv som hans lærling. Han finder de mest utrolige ting, og jeg vil også gerne bruge noget tid på at finde ting til butikken,« siger Viggo Sommer og fortsætter:

»Jeg er 67 år og pensioneret – hvad fanden skal man så lave resten af tiden? Det er faktisk ret egoistisk. Jeg vil gerne holde mig i gang, ellers kommer jeg hurtigt til at sidde alene. Jeg vil gerne møde folk i stedet for at sidde på mit hjemmekontor. Nu har jeg fået kontor og arbejdsplads her (på førstesalen af lejemålet, red.). Her har jeg god plads. Derhjemme roder det ad helvedes til.«

Han kommer til at være i butikken cirka tre dage om ugen, og det er kun, når han er der, at der er åbent i musikafdelingen.

»Jeg har altid drømt om kun at arbejde hver anden dag,« griner han.

Viggo Sommer har fået kontor og arbejdsplads på første sal – med fin udsigt til Middelgade. Foto: Cecilie Bisgaard