Den tidligere Årets Østjyde, Else Marie Frandsen, pædagogisk koordinator og SFO-leder ved Tørring Skole og Tørring Rideskole, er gået på pension i en alder af 72 år.

Af Marie og Jan Szwed

Else Marie Frandsen startede Tørring Rideskole i 1990 sammen med ægtefællen Vagn Frandsen. Det begyndte i det små, men lynhurtigt blev det opstarten på et eventyr, der skulle række helt ud til børn og unge, der havde særlige behov. Det blev til et tilbud, man sjældent ser. Det blev til Tørring Skole.

Heste blev brugt i det pædagogiske arbejde med børn og unge, og det skabte enestående resultater. Det var en noget anderledes måde at bruge pædagogikken på, men den var vellykket, og det gav resultater, som man sjældent har set, og som blev bemærket mange steder.

Else Marie Frandsen fik mange roser fra flere talere ved sin afskedsreception i fredags, hvor skolelederen på Grønhøjskolen, Mette Gudum, lagde for med at opremse alle årene med Else Marie Frandsen, status ved begyndelsen af samarbejdet og de mange kurser og efteruddannelser, og hvordan hun selv havde støttet Else Marie de sidste fire år i kampen for Tørring Skole og de mange unge mennesker på stedet.

Else Marie og Vagn Frandsen har hjulpet mange elever igennem deres livsværk på Tørring Rideskole. Foto: Jan Szwed

Fra fire til 58

Elever er der lige nu 58 af. Det startede med fire. Else Marie fik ros for sin store og lange kamp for børn og unge. Hendes arbejde i de mange komplicerede livs- og læringssituationer var prisværdigt.

Hun fik af andre talere suppleret med, at hun var ’giraffen’. Det var der aldrig tvivl om. Hun var alle vegne og tilrettelagde dagen til mindste detalje. Hun tog alle udfordringer op og løste dem, og hun var stort set den første, der kom, og den sidste der gik hver dag – medmindre hendes mand lige tog en time ekstra. Han gik nemlig også til hånde på både rideskolen og på selve skolen, og mange af de unge mennesker knyttede sig stærkt til ham.

Sammen var de et fantastisk par, hvor troen og tilliden til børn og unge var i højsædet. Det var et livsværk at kunne hjælpe andre mennesker og gøre en forskel.

Så helt naturligt gik deres enorme arbejdsindsats fra rideskolen til Tørring Skole. På rideskolen var der i alle årene også handicapridning, så der blev tænkt på mange med særlige udfordringer. Sønnen Torben Frandsen overtog Tørring Ridecenter og Rideskole ved et generationsskifte i 2014.

Og nu er det helt slut med forældrenes daglige hjælp. Tørring Skole fortsætter under Grønhøjskolen som hidtil, og fremover overtager Grønhøjskolen også SFO’en, der hidtil har været under rideklubben.

Hele medarbejdergruppen bag Tørring Rideskole og Tørring Skole stillede op, da der blev sagt farvel til Ele Marie Frandsen og Vagn Frandsen (i midten). Foto: Jan Szwed

Som en af talerne sagde: »En epoke er slut – en ny begynder. Tørring Skole skal nok komme videre, men det bliver svært, og der vil falde mange tanker til Else Marie og Vagn.«

Hele livet var dog ingen dans på roser. Der var ikke bare én, men flere tragedier, som ramte familien Frandsen og skolen, men trods næsten umulige odds klarede de også dette og blev endnu stærkere sammen. De kan i dag trække sig tilbage vel vidende, at de i den grad har bidraget til samfundet.

Else Marie nåede 56 år på arbejdsmarkedet og hendes ægtemand Vagn Frandsen på 76 år, opnåede 62 år på arbejdsmarkedet.