Sofie Vadmand har en opsang til bilister efter hendes køreelev blev påkørt mandag morgen. Bilisten kørte fra stedet uden at standse.

citathistorie: tv2 østjylland

Kørelærer Sofie Vadmand var mandag formiddag omkring klokken 10.00 ude at køre en tur med sin 17-årige elev, Gustav, inden han skulle til køreprøve i Randers.

På turen fik de vendt de sidste detaljer, inden han skulle ud at køre med den sagkyndige til prøven, der kunne give ham kørekortet.

Men i stedet for at få skabt ro endte turen med det helt modsatte.

På vej ud af en rundkørsel ved politigården holdt han tilbage for nogle børnehavebørn, der stod og ventede på at komme over et fodgængerfelt. Ligesom reglerne foreskriver.

Gustav nåede kun at holde stille i kort tid, før bilen blev påkørt bagfra, fortæller Sofie Vadmand.

»Vi kører ind til venstre ved politigården, fordi vi ikke vil spærre for trafikken. Jeg regner med, at de følger efter, for det giver jeg tegn til med hænderne, men de kører videre ligeud,« siger hun.

Sofie Vadmnd viser, hvor hendes bil blev ramt. Anhængertrækket har beskyttet bilen mod de værste skader.

Sofie til tasterne

Et kvarter før Gustav skulle til køreprøve, holdt han på en sidevej i Randers efter en påkørsel. Men der er ingen modpart, for de er kørt fra stedet.

»Han er selvfølgelig noget påvirket bagefter. Det bliver man jo, når man bliver påkørt. Han undskylder til mig, men det er ikke hans skyld. Gustav gjorde det helt rigtige,« siger Sofie Vadmand.

Senere mandag lavede hun et opslag i gruppen ’Facebook Randers’, hvor hun efterlyste den grønne bil, som kørte op bag i hendes bil, hvor der flere steder står, at det er en skolevogn. Blandt andet med et skilt på taget.

»Det er bare ærgerligt, at man ikke har den medmenneskelighed, at man lige stopper op og tjekker. Særligt, når det er en skolevogn. Vi kan også fejle i trafikken, vores elever kan rykke lidt for hårdt i rattet og skifte vognbane, men vi forsøger at undgå at lave ulykker,« siger hun.

Men bilisten har ikke givet sig til kende.

Sofie Vadmand oplever en generel tendens til, at folk holder for lidt afstand.

»Det er et generelt problem med manglende afstand og for lidt tålmodighed. Vi kan jo godt være lidt langsomme til at komme op i fart. Det er, som om, at når der står skolevogn, så har folk det sådan, at de skal bare forbi i en fart.«

»De har ikke respekt for, at det er en skolevogn. Vi bliver tit overhalet hasarderet. Jeg er også blevet overhalet venstre om i en lille rundkørsel i Randers. Det kunne jo være gået helt galt,« siger hun.

Bestod – på trods

17-årige Gustav valgte at gå op til sin køreprøve et kvarter efter uheldet, selvom han var præget af situationen. Han bestod og kunne stolt fremvise sit kørekort. Men glæden var blandet med negative følelser.

»Dårligere odds kan man ikke få, så det var ret sejt. De havde planlagt, at han skulle køre hjem efter prøven, men det vidste han ikke, om han havde lyst til. Det var lidt overvældende. Han havde lige bestået, og han var ogå lige blevet kørt ind i,« siger Sofie Vadmand, der slutter med en klar opfordring:

»Hold nu afstand, og hold nu ind til siden, hvis du har gjort noget i trafikken.«

Hendes bil har kun fået mindre skrammer. Ingen af de to har fået skader efter uheldet. Sofie Vadmand har valgt ikke at anmelde sagen til politiet.