Forældre til elever på Randers Friskole & Børnehus vil have flyttet køreprøver for lastbilkørekort væk fra skolens område.

Citathistorie: tv2 østjylland

Forældre og ledelse på Randers Friskole & Børnehus i den nordlige del af byen råber nu op om risikoen for alvorlige ulykker i trafikken nær skolen.

Årsag? At elever i gang med at tage kørekort til lastbil træner i at bakke og lave andre vanskelige manøvre nær skolen.

For at forstå forældrenes frygt skal vi halvandet år tilbage i tiden. Her cyklede Mia Holmberg Kristensens søn Noah i dengang 6. klasse afsted til skole.

»Han kommer cyklende fra Nordskellet ned ad vejen mod skolen bag en lastbil. Den drejer så pludselig til højre uden at blinke, så Noah ved ikke, den skal dreje. Så lastbilchaufføren rammer hans styr, og han vælter ned i græsset,« fortæller Mia Holmberg Kristensen, der var helt i chok, da skolens leder ringede og fortalte om uheldet:

»De første 20 sekunder efter hun har sagt det, der hører jeg ikke helt, hvad der bliver sagt, fordi der løber så mange tanker gennem ens hoved.«

Noah var ligeledes rystet og chokeret, men slap med mindre skrammer og skader på cyklen.

Psykisk har uheldet sat sine spor hos både mor og søn.

»Det er ikke særlig trygt som forælder, at man ikke kan sende sit barn afsted på cykel selv,« siger Mia Holmberg Kristensen.

Ifølge hende er en af de største udfordringer ved skolen, at der ikke kun er almindelig lastbiltrafik, men også mange køreskole-elever bruger vejene til at træne.

Noget hun ikke forstår meningen med.

»Jeg vil foreslå, at man ikke sender lastbiler herop klokken 7.30-8 heroppe for at bakke og øve alt muligt.«

Stor lastbil – med anhænger

En anden forælder har en hel almindelig morgen dokumenteret, hvordan det foregår, som kan ses på billedet øverst på siden.

Det er Thomas Laugesen, der har filmet episoden sammen med sin søn en morgen på vej i skole.

»Det, vi ofte ser i løbet af dagen, er en stor lastbil med hænger, der er ved at træne i at bakke. Og hvad er der? 200 meter ned til skolen,« fortæller Thomas Laugesen, der udover at være forælder også er formand for skolebestyrelsen.

Thomas Laugesen tør ikke tænke på, hvad der kunne være sket den morgen, hvis han ikke var der til at guide sit barn.

»Jeg tænker, at vi har at gøre med små børn, både deres perifere syn og måde at observere og handle på, det er bare ikke lige så godt som voksnes er. Der bliver jeg taknemmelig for, at han ikke selv skulle håndtere den situation endnu,« lyder det fra bestyrelsesformanden.

»Nødvendigt«

Det er lastbiler med elever hos Tradium, Dekra og MEK, der kører ved Randers Friskole & Børnehus.

Herfra lyder det samstemmigt, at underviserne kun træner elever ved skolen, fordi de finder det nødvendigt, da køreprøver afvikles her.

»Jeg forstår godt, at man skal ud og træne, og køreskolerne har brug for områder, hvor de kan træne. Jeg forstår dog ikke, at Færdselsstyrelsen har brug for det her sted som eksamensområde. Så de dermed tvinger køreskolerne til at bruge krydset til at træne eleverne, så de er forberedte,« mener Thomas Laugesen, der ser andre passende kryds til prøverne i området, men længere væk fra Randers Friskole & Børnehus.

Færdselsstyrelsen har ikke haft mulighed for at stille op til interview om sagen, men henviser i stedet til et skriftligt svar:

’Færdselsstyrelsen anslår, at styrelsen inden for de seneste seks måneder har afviklet omkring 100 prøver i området. Samtidig kan det oplyses, at styrelsen først igangsætter kørsel i området efter kl. 8, og derfor antageligvis efter skolestart. Samtidig foregår prøveafviklingen i området på en måde, hvor styrelsen vurderer, at eventuelle gener for skolens elever vil være minimale. Styrelsen har ikke mulighed for at begrænse erhvervsskoler og kørelæreres køreundervisning til et geografisk område, men kan henvise til, at køreundervisningen skal være uddannelsesorienteret og ikke prøveorienteret.’

Randers Friskole & Børnehus ligger i et industriområde i det nordlige Randers, med primært forskellige firmaer som naboer. Er lastbiltrafik så ikke noget, man må forvente og leve med, når skolen har valgt at lægge sine bygninger her?

»Det kan man sagtens sige, men det er jo heller ikke den generelle trafik med lastbiler, der skal køre varer frem og tilbage, vi har et problem med. Det er urutinerede køreskoleelever, der skal bakke med hænger og lave andre manøvre, som vi er bekymrede for,« siger Thomas Laugesen.

For Mia Holmberg Kristensen fik uheldet med sønnen Noah konsekvenser.

»Jeg synes bagefter, det var rigtig utrygt at sende ham i skole på cykel, så han begyndte at tage bussen.«