Tre ud af 10 unge har oplevet at blive holdt udenfor i idrætslivet
 
Langt de fleste børn og unge trives i idrætslivet, men tre ud af 10 har oplevet at blive holdt udenfor på holdet.
Det viser en ny stor undersøgelse, som Center for Ungdomsstudier har foretaget om børn og unges trivsel i idrætslivet.
Undersøgelsen viser, at mobning ikke som tidligere nødvendigvis finder sted i omklædningsrummet, men at det i lige stor udstrækning finder sted på banen og i gymnastiksalen under selve træningen
Trivslen blandt børn og unge i klubberne i Randers er et af de områder, som har stor betydning for breddeidrætskonsulent i Randers Kommune, Jesper Jakobsen.
”Det er min klare opfattelse, at størsteparten af de børn og unge, der færdes i klubberne i Randers, er glade for deres idrætsaktivitet og, at trænerne omkring holdet har stor opmærksomhed på fællesskabet,” mener Jesper Jakobsen, der samtidig slår fast, at det er et område, der kræver vedvarende fokus, fordi tidligere undersøgelse har vist, at hvert ottende barn helt er stoppet til en idrætsaktivitet pga. mobning eller mistrivsel.
”Det er vigtigt, at klubberne løbende har fokus på trivslen blandt de unge medlemmer i klubben. Dels for at sende et godt signal til bl.a. forældrene, men først og fremmest, fordi det er med til at fastholde og giver et trygt idrætsmiljø for de børn og unge, der færdes i klubberne,” siger Jesper Jakobsen, der har den klare overbevisning, at de fleste trænere i klubberne i Randers vil mere end ”blot” at vinde.
”Det glæder mig, for det vidner om, at de trænere, der færdes i klubberne, har fokus på det hele menneske og har en forståelse for de værdier, foreningsidrætten bærer med sig,” siger breddeidrætskonsulent Jesper Jakobsen og slår fast, at børn og unge alt i alt er glade for at gå til idræt i klubberne i Randers, men at der er plads til forbedringer, hvad det systematiske arbejde med trivsel angår.
Som han understreger:
”For de tre ud af 10 børn, der har oplevet eller er stoppet til deres idræt på grund af mobning, ville større fokus på trivslen i klubberne have været kærkommen.”
Som en hjælp opfordrer Jesper Jakobsen klubberne til at udarbejde en trivselspolitik.  Han pointerer dog, at en sådan både bør bestå af en række værdimæssige udsagn, men også bør være mere deltaljeret f.eks. i forhold til klubbens holdning til smartphones i omklædningsrummet og konkrete redskaber til at håndtere mistrivsel.