Samleren Allan Sunds kæmpestore og unikke Gasolin-samling, bestående af over 2.000 effekter skal nu under hammeren. Din Avis gik på opdagelse i samlingen hos Campen Auktioner

 

Dette var sidste mulighed for at se samlingen sammen inden den bliver delt op i fysisk og netauktion. Der er cirka 2000 effekter som hver især repræsenterer værdier på op imod 12.000 kroner.

“Jeg kan ikke sætte en samlet pris på hele samlingen, da det vil være afhængig af den enkelte samler der kommer til auktionen. Der er flere der allerede nu sidder og lurer på nettet og vil komme med deres endelige bud ved auktionens afslutning”, siger Peter Lund, der er auktionarius hos Campen Auktioner.

Da storsamleren Allan Sund fra Hadsten gik bort i 2015, efterlod han sig nok verdens største Gasolin-samling. Samlingen har siden da været opmagasineret, men familien har nu besluttet, at den igen skal ud og sprede glæde blandt samlere.
“Vi er jo utrolig glade og beærede over, at vi har fået lov til at afholde auktionen over noget, der vel nok er det mest danske, man kan tænke sig”, siger Peter Lund.
Familien efter Allan Sund har ikke ønsket at beholde samlingen efter samlerens død.

“Men jeg ved, at de beholder få effekter, som har en personlig værdi for dem. Så det er stort set det hele, der bliver sat til salg her”, siger Peter Lund.

Campen Auktioner begyndte allerede forhandlinger om samlingen før Kim Larsens død sidst i september – og interessen er kun vokset siden da. Især autograferne er blevet meget mere værd.

Startede med et kassettebånd

Da Allan Sund i starten af 80’erne blev konfirmeret, fik han en speciel gave. Et kassettebånd med Gasolin’. Det blev starten på hans store passion for Gasolin’ og Kim Larsen, og 35 år senere i 2015 ejede han en kæmpesamling på over 2.000 effekter, der nu bliver solgt på auktion, fordelt på mere end 1.000 katalognumre.
Samlingen er at stykke danmarkshistorie, der er skabt over et helt liv. Den spænder over alt fra instrumenter til plakater, testtryk, promotion materiale, LP’er og platin-, guld- og sølvplader. Og så er der autograferne – som Kim Larsen især ikke var glad for at give ud.

“Derfor er de også blevet meget mere værd efter han gik bort. Og det var sjovt, da vi gennemgik den store samling hos Allan Sund, fandt vi effekter, der ved første øjekast måske ikke synes af meget. Men så var der pludselig en autograf på, og så er det pludselig meget mere attraktivt”, fortæller Peter Lund.
Cirka 350 af de mest specielle effekter kommer under hammeren til den fysiske auktion på Værket 30. marts. Resten af effekterne bliver solgt på tre forskellige netauktioner, der slutter 7. april. Alle auktionskatalogerne kan nu ses på Campen Auktioners hjemmeside, www.campenauktioner.dk.

Uudgivet album, fejltryk og platinplader
Af de mange sjældne, unikke og sjove effekter fra samlingen kan man særligt fremhæve Bjørn Uglebjergs trommesæt, et fejltryk af LP’en Gasolin’ ”Live i Skandinavien” og en af Gasolin’s første forstærkere, som de trak af sted med på deres vogn gennem Christianshavn. En af samlingens store kronjuveler er dog Katalognummer 148, en eftertragtet Gasolin’-plade, der kun eksisterer i dette ene eksemplar. LP’en blev trykt som en test for Gasolin’s pladeselskab, der vurderede, at den alligevel ikke skulle udgives. Den er stemplet med ”Cancelled” og er nok det mest sjældne af alle Gasolin’ albums. Den eneste af sin slags i verden. Den indeholder blandt andet sangene ”Highschool, ”Stop”, ”Let it flow” og ”Closer”.

Derud over er der masser af sort/hvide fotos af Gasolin fra tiden i 70´erne – nogle med autografer bagpå.

Der er nok at gå efter for samlere af Gasolin og Kim Larsen effekter, og fordi der er mange attraktive effekter imellem, er der også stor sikkerhed omkring samlingen, der i skrivende stund befinder sig på Myntevej.

“Lige i øjeblikket har vi tre mand, der sover herude. Vi har alarmer og overvågningskameraer, så vi er dækker ind, så der ikke sker noget”, fortæller Peter Lund.

Campen Auktioner har nemlig aldrig haft så stor en samling på auktion før – og derfor bliver der passet ekstra på den.

“Og vi får det nok heller ikke igen”, siger Peter Lund.

Samleren Allan Sund har haft flere ambassadører ude omkring for at finde specielle effekter for sig og han er blevet kontaktet, når noget har vist sig interessant.

“Han har haft et kæmpe netværk. Derfor kan han samle så stor en samling gennem årene, men jeg tænker da, det har taget meget tid”.

Praktisk information
Det er muligt at købe sidde- og ståpladser til den fysiske auktion på Værkets hjemmeside, www.vaerket.dk. Hvis du køber en siddeplads, får du desuden kataloget tilsendt til din privatadresse forud for auktionen, og du bliver forhåndsregisteret som byder.
Auktionen er stablet på benene i endnu et samarbejde mellem Campen Auktioner og Henrik Knudsen, ejer af Memphis Mansion, der sidste år også afholdte en stor Elvis-auktion. Henrik Knudsen kendte Allan Sund og fungerer som konsulent for salget af effekterne.
Den fysiske auktion finder sted lørdag 30. marts på Værket. Eftersyn på effekterne er fra klokken 10.00 frem til auktionsstart klokken 13.00. Auktionen slutter omkring klokken 16.00. Herefter er der åbent for udlevering i yderligere to timer.

 

 

Kan man ikke være tilstede på den fysiske auktion på Værket 30. marts, er der mulighed for at forhåndsbyde på nettet indtil fredag 28. marts kl. 20.00. Der er også mulighed for at telefonbyde under den fysiske auktion, det kræver dog, at man har kontaktet Campen Auktioner inden fredag 29. marts klokken 14.00.

Skriv en mail til mail@campenauktioner.dk med byderinformation samt telefonnummer, som Campen Auktioner kan ringe til.

De tre netauktioner slutter søndag 7. april fra klokken 19.00. Man kan allerede nu gå ind og kigge katalogerne igennem og byde på de effekter, man ønsker.

Eftersyn på netauktionerne finder sted på Memphis Mansion, lørdag 30. marts og søndag 31. marts fra 10-18.

 

 

 

Man kan købe billet til auktionen på Værkets hjemmeside

Auktionskataloget til den fysiske auktion:
https://campenauktioner.hibid.com/catalog/146211/2200-fysisk–auktion-over-gasolin-samling-momsfri–randers-/

Links til de tre netauktioner:
https://campenauktioner.hibid.com/catalog/158118/2760-net–gasolin-netauktion-del-1-momsfri–randers-/
https://campenauktioner.hibid.com/catalog/158121/2761-net–gasolin-netauktion-del-2-momsfri–randers-/
https://campenauktioner.hibid.com/catalog/158123/2762-net–gasolin-netauktion-del-3-momsfri–randers-/