Den sidste måneds tid har Tøstrup Kattehjem og Dyreværn været udsat for ondsindet hetz, hvor en lille gruppe mennesker havde besluttet at gøre livet surt for foreningen, som hvert år tager imod massevis af katte, hunde og kaniner i lokalerne i Tøstrup. Dette kan nu få fatale følger for foreningens fortsatte virke

På foreningens facebookside har internatleder Mariann Betzer-Poulsen måttet stå model til ubegrundede beskyldninger om svindel og ulovlige indsamlinger samt anklager rettet mod hende og hendes familie.

Den voldsomme og uretmæssige hetz betød en nedgang i donationer i marts måned, og derfor var det uvist, om kattehjemmet økonomisk var i stand til at fortsætte fra 1. april.

Det er vigtigt for Mariann, at de faste støtter af foreningen har tillid til, at hun og hendes personale driver et seriøst internat, og derfor går anklagerne om svindel hende meget på, da hun altid har sørget for, at alt går efter reglerne på internatet.

Foreningen har gode samarbejdspartnere blandt andre dyreværnsforeninger blandt andet Dyreværnet, Kattens Værn og nogle af de mindre foreninger, da de har det fælles mål at hjælpe dyr i nød, og dette samarbejde ser Mariann gerne fortsætte i mange år frem for at tilgodese uønskede og herreløse dyr i Danmark. Men de usande rygter kan naturligvis også få uhensigtsmæssige konsekvenser for dette samarbejde.

 

Falske profiler

Beskyldningerne på facebook er tilsyneladende kommet fra falske profiler, som er blevet oprettet med det formål at sætte foreningen i dårligt lys blandt støtterne.

Der er nu sat it-kyndige på sagen med de falske profiler samt en advokat til at tage sig af det juridiske efterspil i forhold til injurierne.

En af de ting, som disse profiler har haft meget fokus på, er foreningens regnskab. De har hævdet, at Tøstrup Kattehjem og Dyreværn ikke har villet fremlægge deres årsregnskab, men dette har de af gode grunde slet ikke haft mulighed for, da foreningen ikke engang havde eksisteret i et år, da kritikken blev fremsat. 1. april kunne de fejre et-års fødselsdag som selvstændig forening – tidligere var kattehjemmet en del af Dyrenes Beskyttelse – og derfor har de først nu indleveret deres årsregnskab, som herefter skal forelægges på generalforsamling. Regnskabet bliver efterfølgende også fremlagt til foreningens medlemmer.

En anden ting, som foreningen blev anklaget for, var ulovlig indsamling på facebook – faktisk blev foreningen meldt til indsamlingsnævnet, men der var ikke noget at komme efter.

Mariann Betzer-Poulsen har fra start sørget for, at alt papirarbejdet med SKAT og Civilstyrelsen, hvorunder indsamlinger hører, er i orden. Efter anklagerne startede, kontaktede hun dem igen for at høre, om de måske utilsigtet havde gjort noget galt – det havde de ikke. Foreningen er på Civilstyrelsens indsamlingsliste, hvilket er et krav for at måtte lave indsamlinger.

 

Bruger facebook

På samme tid som anklagerne om ulovlige indsamlinger fremkom, var der folk på facebook, der kommenterede, at det ikke var i orden, at kattehjemmet hver måned bad om donationer, og de klassificerede det som tiggeri. Dertil kunne Mariann svare på facebook, at ”En forening som Tøstrup har kun private donationer, nogle få fonde og legater at drive internatet for, det er ikke enestående for Tøstrup, det gør alle dyreværn, nogle ringer rundt, skriver rundt, går på tv osv. Vi bruger det middel vi har, nemlig facebook. Vi hverken kan eller vil bruge kæmpe summer på telefonregning, frimærker og tvreklamer, de penge vi får ind, skal gå til dyrene.”

Der er kun 4-5 ansatte på Kattehjemmet, og dertil kommer et stort antal frivillige, som hjælper til med at få det hele til at køre rundt. Mariann får ikke selv løn og gør ikke arbejdet på internatet for pengenes skyld. Det er således heller ikke høje lønninger, som Tøstrup bruger penge på.

Der har tidligere været eksempler på små foreninger, som har måttet lukke ned på grund af negativ omtale på facebook, når de på lovlig vis har forsøgt at samle penge ind til dyr via facebook.

”Det triste er jo, at dem, der lider mest skade, når de små dyreværnsforeninger bukker under på grund af sådanne rygter, er dyrene,” siger Mariann.

Endnu et punkt, som folk i marts måned forsøgte at skabe ravage omkring, var foreningens lokaler. Der blev snakket om for høje lokaleudgifter, hvortil Mariann Betzer-Poulsen kunne fortælle, at hun ved foreningens stiftelse havde forhandlet en aftale i hus om huslejefrihed i et år. Så kom der anklager om, at den tidligere ejer af lokalerne havde flere konkurser bag sig – dette kom der heller ikke noget ud af, da tidligere ejer jo er fraflyttet lokalerne for mange år siden og intet har med den nuværende forening at gøre.

Marianns Betzer-Poulsens mand måtte en overgang også finde sig i at blive gransket af folk på facebook, som kom med beskyldninger om hans tidligere økonomi.

”Jeg kan godt klare den personlige hetz, men jeg synes, det er rigtig træls, når min familie bliver blandet ind i det,” siger Mariann.

 

Stadig ikke sikret

Hele marts måned har de faste støtter af Tøstrup Kattehjem og Dyreværn gjort, hvad de kunne for at hjælpe: der er blevet doneret lidt ekstra, der er delt facebookopdateringer på livet løs, der er lavet indsamlinger, og der er blevet lavet en salgs- og auktionsside på facebook til fordel for Tøstrup.

Efter mange hårde uger med utrætteligt arbejde fra personalet på internatet og fra de trofaste støtter af foreningen, kunne Mariann søndag aften skrive på facebook, at vi hører til under foreninger uden indberetnings pligt fordi vi har en paragraf 8A, MEN man skal indsende hvert år 1.1.ligesom vores gave og afgift fritagelse er iorden. Der er også kommet noget godt ud af det nemlig at vi får lov at udvide vores indsamlingsmuligheder, det vi jeg Skrive om når tilladelsen ligger i postkassen jurist på, til svar på mails, det ligger udenfor mit kompetance område, man bliver i sådan en situation selvfølgelig lidt nervøs for om alting nu også er iorden, DET ER DET, Vi har lov at samle ind både på FB og andre måder, ligesom vores gave og afgift fritagelse er iorden. Der er også kommet noget godt ud af det nemlig at vi får lov at udvide vores indsamlingsmuligheder, det vi jeg Skrive om når tilladelsen ligger i postkassen de sidste midler til at kunne betale marts måneds udgifter var fundet, men samtidig måtte hun i samme opdatering også erkende, at det stadig kommer til at betyde en men vi kan ikke leve med en måned mere hvor, ondskab eller skjult dagsorden i den grad skader både vores ry og dyrenes fremtid,hård april måned, og at foreningen ikke kan overleve endnu en måned, hvor ondskab eller skjult dagsorden skader både foreningens ry og dyrenes fremtid.

De langsigtede virkninger af de usande rygter er endnu ikke kendt og kan få konsekvenser flere måneder frem. Kattehjemmets fremtid er således stadig ikke sikret på lang sigt.
Men Mariann Betzer-Poulsen og alle de folk, der støtter Tøstrup Kattehjem og Dyreværn på den ene eller anden måde, fortsætter med at kæmpe:
”Jeg smider mig ikke fladt ned og giver op. Jeg vil til enhver tid kæmpe for dyrene,” forsikrer Mariann.