Nordic Waste erklærer sig konkurs midt i alvorlig miljøkatastrofe i Ølst. Mangemilliardær kalder det nødvendigt, ifølge Finans.dk

Under den eskalerende miljøkrise i Ølst, erklærer affaldshåndteringsselskabet Nordic Waste sig konkurs. Det kom frem fredag morgen.

Firmaet har siden 2022 været en del af USTC-koncernen, som er ejet af milliardær-familien Østergaard fra Fredericia.

Nina Østergaard Borris, administrerende direktør og medejer af USTC-koncernen, anerkender offentligt, at denne katastrofe overstiger selskabets kapacitet.

“Selv med bagklogskabens klare lys, kan vi ikke se, hvordan vi skulle have forhindret eller forudset denne naturkatastrofe,” udtaler hun i en pressemeddelelse og tilføjer, at alle operationer er foretaget med de nødvendige godkendelser.

Ved at erklære konkurs søger Nordic Waste at beskytte resten af koncernen og begrænse deres hæftelse til aktiekapitalen.

Dette træk potentielt efterlader regningen for oprydningsarbejdet hos staten og skatteborgerne, da selskabet nu fraskriver sig ansvaret.

Torben Østergaard-Nielsen, bestyrelsesformand for USTC og en af Danmarks rigeste mænd, bryder sin tidligere tavshed og adresserer situationen.

“At det nu ender med en konkursbegæring i Nordic Waste, er en meget ubehagelig men desværre uomgængelig beslutning, som vi alle havde ønsket kunne være undgået. Men der er ikke andre udveje,” siger han til Finans.dk.

Han har været under kritik for sin mangel på offentlig kommunikation siden krisens start.

Som respons på krisen annoncerer Østergaard-familien oprettelsen af en klimafond. USTC har til hensigt at donere 100 millioner kroner til denne fond i 2024, hvoraf halvdelen er øremærket til støtte for de berørte i Ølst.

“Denne sag har gjort det klart, at vi står over for betydelige klimaforandringer, og at vi mangler den nødvendige viden til at forudse sådanne katastrofers konsekvenser,” udtaler Østergaard-Nielsen ifølge Finans.dk.

Ifølge rapporter fra Cowi, kan omkostningerne til oprydningen efter miljøkatastrofen løbe op i 2,2 milliarder kroner.

Dette skaber bekymring for både de økonomiske og miljømæssige konsekvenser for området og dets indbyggere. Situationen i Ølst fremhæver de udfordringer, klimaforandringerne medfører, og behovet for forberedelse på uforudsete naturkatastrofer.