Det spirer og gror ude i de midtjyske landsbyer. I hvert fald i de 11, som er indstillet til Region Midtjyllands Landsbypris 2016. Heriblandt befinder sig Uggelhuse ved Randers Fjord
 
Det gode liv i en landsby kommer ikke af sig selv. Det kan man læse i indstillingerne til regionens landsbypris. Det gode landsbyliv er altid et resultat af gode ideer, nøje planlægning og masser af hårdt arbejde.
Det er de lokale aktionsgrupper, LAG’erne, eller kommunerne, der har indstillet årets kandidater, og Uggelhuse er i år blandt de kandidater.
I de 11 landsbyer, som nu kandiderer til prisen, har borgerne skabt et grønt udrykningshold, der fjerner ukrudt og slår græs, reddet en skrantende købmandsbutik ved at sætte den på folkeaktier, bygget en BMX-hal eller sænket varmeudgifterne ved at sætte solfangere på fjernvarmeværket. Andre har startet en sommerhøjskole for lokale og turister, byggemodnet grunde til tilflytterfamilier, og et sted har de genåbnet et gammelt mølleri. Bare for at nævne nogle eksempler.
 
Pris på 150.000 kroner
Alle disse initiativer har bragt de 11 kandidater væk fra landsbydøden og bidraget til at skabe levedygtige små samfund, som kan inspirere andre. Og det er netop meningen med Region Midtjyllands Landsbypris, der nu skal uddeles for ottende gang. I Uggelhuse har man haft en befolkningstilvækst over de sidste fem år fra 441 i 2010 til 454 i 2015. Et fald i antallet af borgere vendt i løbet af de seneste tre-fem år, huse bliver solgt, nye bygget, og folk får øjnene op for de lokale værdier. Mange bygninger og områder bliver renoveret og fornyet.
Det er regionsrådet, der på baggrund af en indstilling fra et ekspertpanel udpeger prismodtageren. Prisen overrækkes til foråret og ledsages af 150.000 kroner. Pengene kan anvendes til fælles glæde for borgerne.
 
Nye tiltag
For at komme i betragtning til Landsbyprisen skal landsbyen eller gruppen af landsbyer højst have 2.000 indbyggere. Det overholder samtlige kandidater til fulde i år.
Derudover skal kandidaterne kunne vise fremgang eller et bremset fald i antal indbyggere og have gennemført eller igangsat større projekter og initiativer, der viser nye veje. Og det har Uggelhuse – her er der hele tiden gang i nye projekter, og eksisterende udvikler sig. Her findes Marinaen, T-broen, Jollehavnen, ny legeplads ved forsamlingshuset, bålplads, shelters og bålhytte. Byen vil i det nye år byde på Uggelhuse TV. Et projekt der løbes i gang forår 2016 af unge-tv med droner, GoPro camera m.m. Borgerne i Uggelhuse og omegn har stadig en række planer, visioner og ønsker for fremtiden.
Området har et utroligt kuperet terræn med veje, både med asfalt og grus, som bruges af flere hundrede cyklister i løbet af ugen.  Her ønskes gjort en særlig indsats for at sikre bedre og mere sikre forhold i løbet af det næste år. Lige nu arbejder man også for fiber til byen, mobildækning og rigtig GPS visning.
Desuden arbejder ”Djursland for fuld Damp” på at åbne for kørsel med skinnecykler helt til Randers fra Allingåbro via Uggelhuse. Hvis det lykkes, er det planen at opføre et gammelt ventehus ved banen igen. Der arbejdes også på at etablere flere gang/cykelstier i området.
Som resultat af ”trimning” af byen er flere nye virksomheder kommet til de seneste år. Det gælder SR Foods, Uggelhuse Marine Service, Sivsko.dk, en revisor, Uggelhuse økologiske Bageri, Uggelhuse Cafe & Bistro og Randers Fjord Ferie Center med overnatning, kano & kajak udlejning m.m. Også det lokale autoværksted, murerfirma, tømrer og producent af tagrør trives.