Kom med på museets ultramoderne og lidt hemmelige museumslager.

Når du besøger Museum Østjylland og går på opdagelse i udstillingerne, ser du kun en brøkdel af alle de mange tusinde genstande, som museet har.

Men nu får du mulighed for at komme på en helt særlig omvisning på museets ultramoderne og lidt hemmelige museumslager, fællesmagasinet, hvor museet opbevarer en stor del af samlingen.

Få et unikt indblik i hvilke genstande museet har i gemmerne, og hvordan herlighederne opbevares optimalt. Det er gratis. Husk tilmelding på museets hjemmeside.

Omvisning: Kom med konservatoren bag facaden og se, hvad museet gemmer på, mandag den 4. september 2023 kl. 16.30 – 17.30.
Mødested: Fællesmagasinet, Lollandsvej 10, 8940 Randers SV.
Gratis. Husk tilmelding på museumoj.dk under ”Det Sker”.

Det er overkonservator på Museum Østjylland, Karen Woer, der viser rundt på Fællesmagasinet og fortæller om, hvad museet gemmer på, og hvad det vil sige at bevare ting til ”evig tid”. 

”På Fællesmagasinet opbevarer vi alt fra arkæologiske fund helt tilbage fra stenalderen og nyere tids ting, som faner, både, dokumenter, møbler og alt derimellem! At besøge et museumsmagasin er en fascinerende rejse tilbage i tiden, da museerne gemmer på både spændende, smukke og også mærkværdige ting fra alle tider,” fortæller Karen Woer.

Genstandene fortæller
Men hvad er en museumsgenstand egentlig? Og hvorfor overhovedet gemme genstande, som måske aldrig bliver udstillet? Det er to af de spørgsmål, du får besvaret på omvisningen i Fællesmagasinet.   

”Museernes kerneopgave er at indsamle, registrere, bevare, forske og formidle. Genstandene i samlingerne skal hjælpe os med at fortælle historier fra fortiden. Derfor samler museet både genstande ind, der kan fortælle os om fortiden, og ting fra nutiden, der kan fortælle fremtidens mennesker om vores tid,” forklarer overkonservatoren.

Museernes samlinger skal derfor være relevante for nutiden, men også være en hilsen til fremtiden fra os. Derfor forpligtiger museerne sig til at gemme genstandene til evig tid.

En evig kamp mod tiden
En ting er at indsamle genstande, noget andet er at kunne bevare dem. Det er nemlig ikke en helt let opgave, fordi alle materialer helt naturligt vil nedbrydes over tid.
En konservator arbejder derfor altid mod tiden.

”En konservators opgave er at sørge for, at museumsgenstandene bevares bedst muligt.
Her spiller klimaforholdene i udstillingerne og på magasinerne en afgørende rolle, ” fortæller overkonservatoren.

Mange museer kæmper med dårlige magasinforhold, fordi man i gamle dage ikke havde fokus på klimaet. Dengang gemte man genstandene, hvor der var plads på f.eks. lofter og i kældre!

Fantastiske forhold på Fællesmagasin
Museum Østjylland er så heldig at have et af Danmarks bedste magasiner. I 2008 åbnede Fællesmagasinet for museer i Midt- og Østjylland, et museumsmagasin, som museet deler med Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum, Museum Skanderborg og Den Gamle By. Fællesmagasinet er et supermoderne lager konstrueret specielt til museumsgenstande. Alt er gennemtænkt i forhold til at minimere nedbrydning af de forskellige materialer. Selve bygningen er et lavenergihus med et naturligt stabilt indeklima og dermed både miljøvenligt og billigt i drift.