En ny strategi for at uddanne børn og unge i bæredygtighed bliver nu lanceret i Randers kommune. Den byder på masser af video, inspiration og tilbud om bæredygtige aktiviteter, som skal motivere kommunens 0-17-årige til at leve deres liv med omtanke og bæredygtigt. Torsdag 2. marts bliver strategien præsenteret på Christiansborg af Randers-folk

Allerede nu får dagtilbud og skoler det store inspirationsmateriale, som bliver præsenteret på Christiansborg 2. marts. Det sker som led i det landsdækkende projekt Grøn Generation, som 10 kommuner deltager i. Formålet er at skabe undervisning, som udvikler børn og unges evne til at handle og dermed skabe et bæredygtigt samfund i fremtiden. Hver kommune har løst opgaven på sin måde. I Randers har målet været at synliggøre de mange aktiviteter, skoletjenester og besøgstjenester for børn og unge, som gør dem klogere på bæredygtighed. Alle aktiviteter, 18 inspirationsvideoer og materiale er samlet på en hjemmeside – lige til at bruge.

“Bæredygtighed skal være grundlaget for det, vi gør. Det skal selvfølgelig handle om at værne om vores natur og miljø, men også om at sætte vores børn og unge i stand til at bygge videre på et samfund, som i bred forstand er bæredygtigt for det hele menneske,” siger Anders Buhl Christensen, formand for Børn og Skoleudvalget.

Randers på Christiansborg

På Christiansborg bliver Randers præsenteret af Christina Kjærsgaard, medlem af Børn og Skole udvalget, Peter Nellemann fra Skolelederforeningen, Søren Emil Krog som er formand for Randers Fælleselevråd, Lars Bo Jensen der er klimakoordinator i Randers Kommune og Birthe Bitsch Mogensen fra Børn og Skoleforvaltningen.

Grundlaget for det nye materiale i Randers er den ny strategi “Strategi for fremme af uddannelse for bæredygtig udvikling”. Tankegangen er, at uanset om et barn vokser op i Fårup, Havndal, Assentoft eller Randers skal barnet gennem oplysning og uddannelse sættes i stand til at reflektere over og tage ansvar for sit eget forhold til medmennesker, natur og samfund – en slags uddannelse i livskundskab.

“Strategien synliggør den perlerække af aktiviteter, projekter og besøgssteder i kommunen, der bidrager til at sikre en bæredygtig udvikling. Vi håber, det kan motivere alle, der arbejder med børn og unge i Randers Kommune,” siger klimakoordinator i Randers Kommune, Lars Bo Jensen.

“Ingen skal vokse op i den tro, at en kylling er noget, der kommer fra frysedisken i et supermarked, ” siger Birthe Bitsch Mogensen, konsulent i Børn og Skoleforvaltningen.

De håber begge, at den nye, samlede strategi kan give idéer til, hvordan man uddanner børn og unge til en bæredygtig udvikling, uanset om man arbejder i børneinstitution, dagtilbud, skole, ungdomsuddannelse eller på et af kommunens mange besøgssteder.

Interessen for naturen og bæredygtighed er allerede stor blandt børn og voksne i Randers Kommune. For eksempel har Randers Naturcenter årligt over 50.000 besøgende.

Mange forklædninger

Lars Bo Jensen fortæller, at arbejdet med børn og bæredygtighed kan have mange forskellige “forklædninger”.

“Det kan være alt fra en koncert med Randers Kammerorkester til et forløb på ReMida i Randers, hvor ellers værdiløse ting ikke bliver smidt ud, men bliver omsat til kreative produkter”.

Randers kommune er en af i alt 10 danske kommuner, der har gennemført projekt Grøn Generation, og dermed har udviklet kommunale strategier til fremme af uddannelse for bæredygtig udvikling, også kaldet UBU. Dermed er Randers kommune med til at løfte Danmarks forpligtelser i forhold til FNs 17 verdensmål for en bæredygtig udvikling, som blev vedtaget i 2015.

Støtte

Projekt Grøn Generation er gennemført i samarbejde med Astra, nationalt center for læring i natur, teknik og sundhed med støtte fra Villumfonden og Veluxfonden.