Randers Naturcenter bød tirsdag på en tur ud i naturen med sejlads på åen. Det skete ombord på kaagen Hjalmar Ussing og med fortællinger af Stadsarkivets Arkivar Tina K. Jensen fra Museum Østjylland. Her blev der lystigt fortalt om områdets historie og om pramfarten på Gudenåen.

Naturcentret var i tidernes morgen Gudenaabadet, der blev anlagt helt tilbage i 30´erne. Stedet husede 4 bassiner. I randrusianske folkemunde hed det ene, “Skråeren”, fordi kanterne skrånede ned mod bassinet. Så var der “sporteren” eller “springeren” til mere fysisk aktivitet og børnebassinet blev kaldt “pisseren”. Gudenaabadet eksisterede helt frem til starten af 70´erne, hvor Kærsmindebadet tog over.

Hjalmar Ussing er en tro kopi af de gamle Gudenå kaager, dog kun halv så stor som oprindeligt. Kaagen er fra 2002 og blev bygget i anledning af 700 års jubilæet for Randers købstad. Kaagene har gennem tiden sejlet mange ture på Gudenåen. I gamle dage transportede pramdragerprammen varer på Gudenåen og Randers Fjord. I 1800 tallet og indtil starten af 1900 tallet blev denne type pramme trukket langs åen og rigtig meget på strækningen Randers – Silkeborg. Man trak både med pramdragerstænger og med heste.

Solen skinnede mens kaagen sejlede fra Naturcentret mod Randers Centrum og retur igen. Ikke engang larmen fra byen eller fra motorvejen kunne høres på åen. Bådstyrer Lars Maagård styrede kaagen, mens Peter styrede pramdragerstangen, alt imens han gik frem og tilbage på kanten af båden i bare tæer. Til tider kunne åens bund ikke nåes, så dybt var der, hvorimod andre gange kom stangen kun halvt i. Pramdragerbåden Hjalmar Ussing er en kendt skikkelse i manges øjne. Den har nemlig spillet en stor rolle i Watermusic, som løb af stablen i september 2017, som var en del af Europæiske kulturhovedstad 2017.

Flere arrangementer fra Randers Naturcenter kan ses her på www.naturcenter.randers.dk og mange andre ture ud i naturen kan ses i folderen “Naturture i Randers 2018”, som b.la. kan rekvireres på Randers Bibliotek.

Tekst og billeder: Janni Hoppe