En passion for vine fra Bordeaux og især familieslottet Mouton Rothschild, har fået Bernt Nielsen fra Albæk til – som den første dansker – at skrive en bog om de seneste syv generationer af familien

 

I en have i Albæk står rækker af vinstokke med både blå og hvide druer. Lige nu bugner det af bær på stokkene, og de kan som regel kaste 50 flasker vin af sig. Manden, der har vinstokkene, er Bernt Nielsen, pensioneret læge og nu vinentusiast. Så meget entusiast, at han faktisk begyndte at løbe maraton for at være med til en vinsmagning i Bordeaux, hvor man løber fra slot til slot og smager på vin.

Interessen blev mere og mere udbredt og han er fascineret af hele historien om netop ét vinslot Mouton Rothschild – som en af verdens rigeste familier har ejet gennem syv generationer. Og det har Bernt Nielsen netop skrevet en bog om.

 

Fascineret af historien

Midt i 90´erne fik Bernt Nielsen tilfældigvis serveret en Saint Emilion og det blev startskuddet til en interesse for vin – for hvordan kan man lave så smuk en smag, tænkte han. Det har ledt maratonløb og en interesse for én af familierne bag en eksklusiv rødvin i Frankrig.

Før vinen var det brevduerne, der tog hans tid. Men så kom de liflige dråber ind i hans liv. Og med det også en passion for at løbe.

“Jeg var til et foredrag med en læge i Aarhus. Han fortalte om hans interesse for vin og løb og om et maraton i Bordeaux – Medoc Marathon. Et maraton, der går forbi 35-40 vinslotte og med smagning hvert sted. Det måtte jeg simpelthen med på, så jeg begyndte at træne til et maraton”, fortæller Bernt Nielsen.

Hans hustru Jettes nysgerrighed blev også vakt, og sammen skulle de nu løbe de godt 42 kilometer i Sydfrankrig.

Et af de vinslotte, man skulle løbe forbi, var familien Rothschilds slot. De har en af Frankrigs mest eksklusive vine. De har ejet slottet Mouton Rothschild siden midten af 1800´tallet, og nu er det syvende generation, der styrer imperiet.

“Jeg er gennem årene blevet meget fascineret af historien om en af verdens rigeste familier. Jeg synes, det er imponerende, hvad man kan udrette med vilje, mod og selvfølgelig mange penge”, siger Bernt Nielsen.

 

Litteratur

Bernt begyndte at læse alt, hvad han kunne komme i nærheden af om familien. Og historien går tilbage til den første Rothschild, der boede i Frankfurt. Han havde en købmandsforretning. Han hed Amsel Meyer og tog navnet Rothschild, da folk, der skulle besøge hans forretning altid sagde, at de skulle hen til det røde skilt (det hang over forretningen) heraf navnet Rothschild (Red: rødt skilt på tysk). I baglokalet havde han en mindre bankvirksomhed og møntsamling, og det er bankvirksomheden, der med årene er vokset til en af de største i verdenen.

“Processen med at forberede og skrive denne bog om Chateau Mouton Rothschild og ejerne, har været en stor fornøjelse, men også til tider en udfordring. Informationsindsamlingen har været meget fascinerende og med mange positive og til tider overraskende oplevelser. Den har strakt sig over en periode på omkring fire år. Moutonsmagninger og Bordeauxrejser med besøg på slottet har været berigende og motiverende. Det har i øvrigt været en personlig glæde at følge slottets årsrytme med flaskeudgivelse og Primeursmagning i foråret”, fortæller Bernt Nielsen.

Der var ikke rigtig noget samlet litteratur om hverken slottet eller familien, så Bernt har samlet over 4.500 siders artikler fra blade og magasiner om netop dette sted. Det har resulteret i 44 ringbind med godt 100 sider i hver. Og så kunne han begynde at skrive. Og det var der tid til, da han gik på pension i 2011.

Skriveriet resulterede i første omgang i en besøgsbog på 36 sider om slottet – den fandtes nemlig ikke og det er normalt at vinslotte i Frankrig har en sådan – senere kom bogen om familien og slottet med tilhørende billeder fra stedet. Den blev kun lavet i 22 eksemplarer på 90 sider. Den blev udsolgt ved release og vinsmagning først i juli og nu er Bernt ved at undersøge, hvordan han billigst kan trykke flere bøger – og til en lavere pris.

 

Tilbage fra 1800-tallet

Amsel Meyer – der tog navnet Rothschild havde ti børn. De blev alle sendt ud i verden for at starte bankvirksomhed. Og et af børnene købte det gamle vinslot i Bordeaux i Sydvest Frankrig i 1853. Det blev starten på eventyret, der tæller adskillige sønner og døtre der på skifte har haft ansvaret for slottet. Bankvirksomheden kastede en enorm rigdom af sig og familien blev hurtigt en af verdens rigeste. En rigdom der har fulgt dem lige siden – og det bærer slottet i Bordeaux også præg af”, siger Bernt Nielsen.

“Det er kæmpe stort, og de har også et museum med udstilling af de kunstetiketter, der hvert år pryder deres flasker, og har gjort det siden 1945. Det var en tradition, der blev startet tilbage i 1950´erne også vores egen Per Kirkeby har prydet en af flaskerne – den fra 1992”, fortæller han.

En flaske kan nemt koste 2.000 kroner, men familien laver også vin af de druer, der ikke går til den allerdyreste – de flasker bliver solgt til omkring 250 kroner stykket.

I 1922 trådte en Phillipe til og forlangte ubegrænsede midler til sin rådighed for at få slottet renoveret og helt i top med vinavl. Og da han døde i 1988 var slottet et moderne sted med en af verdens mest berømte og dyreste vine. Og hans livsopgave var også at få vinen kvalificeret i gruppe 1 på vinkvalifikationslisten. Det fik han i 1973 – da den strøg fra gruppe to til ét, og det er den eneste ændring der har været på listen i de 150 år den har eksisteret.

Bernt Nielsen har alle vinene fra hans interesse begyndte midt i 90´erne, og de er kun blevet dyrere og dyrere. I dag kan de sælges for 2.000 kroner flasken.

“Grunden til at jeg er fascineret af familien er at de med deres mange penge støtter op om alt muligt rundt om i verdenen. Sønnen Henry byggede for eksempel et sygehus i Paris. De er utrolig gavmilde”, fortæller Bernt Nielsen.

Mouton Rothschild er et af de få slotte i Frankrig der er gået i arv fra generation til generation, og det er også det, der fascinerer Bernt.

“Der er en enorm respekt familien imellem, og et stort sammenhold. Og så forstår de virkelig at finde de dygtigste folk, til at drive deres forretning – og alle er som en stor familie”.

Familien har fulgt med på sidelinjen i Bernts projekt med bogskrivningen.

“De synes det har været sjovt, at der er en der vil skrive en bog om familien og slottet og selvfølgelig har de fået et eksemplar af bogen”, fortæller Bernt Nielsen.

 

Dyrker selv

I 2002 besluttede Bernt at han ville til selv at avle sin egen vin. Han dyrker af druerne Rondo-Leon Milot (en merlot-agtigdrue).

“Nogle år er det en god høst andre år knap så godt. Som sidste år hvor jeg kun fik 24 flasker ud af de mange druer, mod normalt 50 flasker. I år ser det ud til at blive godt, fordi vi har haft meget sol. Men det kommer helt an på vejret i september, hvor modningsprocessen sætter ind. Da skal vi også helst have meget sol, og knap så meget vand. Men til den tid har jeg også dækket vinstokkene med net, ellers kommer fuglene mig i forkøbet”, griner han.

I alt har han 100 planter, og producerer en udmærket vin som han og hustruen og gæster nyder fra tid til anden.