Sat tilbage til reformationen….

Man er sat tilbage i tid, helt tilbage til hvor Luther levede. Det fik mange af Randers Søndre Provsti konfirmander at mærke fredag den 21. september, hvor det var 10. år for opførsel af det middelalderlige reformationsspil.

Fordelt på formiddag og eftermiddag vrimlede det med konfirmander alle vegne. De var alle sat på blandede hold af fem til otte personer og blev lukket ud i spillet til forskellige opgaver på deres rejse. Alle blev iført kapper og en blev udstyret med en mulepose med brød, kål og frugtkort. Der var også et kort med alle posterne, som skulle klippes i hver gang, man havde været ved en af posterne.

Konfirmanderne kom omkring slagmarken, brudeløbet, snorejagt og om til Wittenberg. Wittenbergs markedsplads vrimlede med liv alle vegne. Liv i form at lommetyve, handelskvinder, sladderkællinger og høns. Blev man taget som lommetyv, skulle man i gabestokken og holdet skulle igennem diverse tyske gloser for at befri kammeraterne. Nøglen var også blevet væk til gabestokken, og holdene måtte ofre sig og rode i kummen efter den. Handelskvinderne solgte æbler og pærer, mod at man afleverede frugtkortet. Der blev også solgt brød i en bod og kålkortet blev brugt på brunkål m/flæskestykker og kålpølser, lavet over bål, serveret med sennep og fedtemadder.

Hos sladderkællingerne skulle man hjælpe med at læse teserne. Teserne som Martin Luther havde slået op dagen i forvejen på kirkedøren i Wittenberg. Der blev diskuteret vældigt om teserne, om det var en go ide at lære at læse, eller om man skulle købe et afladsbrev for at forhindre, at ens gammel bedstemor skulle brænde op i Skærsilden. Herremanden Albret Skeel gik ind for lov og orden, mens der også blev diskuteret, om man skulle tro på munken Luther eller på præsterne i kirken. Eller et besøg i klostret, hvor munkene holdt til, og hvor en munk spillede så smukt på violin. Spillets yngste deltager var Anker på 4 måneder, der deltog sammen med sin mor. Engang imellem blev Anker en del af sladderkællingernes spil, som en af deres mange børn.

Grænsen til Wartburg skulle også passeres på rejsen, hvor man skulle være på vagt overfor djævle, og man kunne blive belært om mange ting på forskellige poster.

Rollespillets deltagere er alle frivillige folk. Nogle med tilknytning til kirkerne, andre med en skuespiller gemt i maven eller lysten til at slås med sværd. Nogle med lysten til at lave mad, kaffe osv til de over 100 frivillige, der deltager hvert år. Andre hvis barn skal deltage eller bare lysten til at dele denne fantastiske dag med glade børn og voksne. Ja – grundene kan være mange for at have lyst til at gøre dette til virkelighed.

Din Avis havde Janni Hoppe afsted og lave tekst / billeder.