I starten vandt han aldrig. Men et årgangsmesterskab fik Oliver Bach til arbejde hårdt, og i dag er han en af de absolut bedste U19-roere i Danmark.

AF CECILIE BISGAARD

Da Oliver Bach var i sine tidlige teenageår, manglede han en sportsgren, som han kunne dyrke. Hans mormor roede dengang i Randers Roklub, så hun vidste, at klubben havde startet en ungdomsafdeling. Oliver Bach tog afsted for at prøve det.

I dag ror han på vandet eller træner til det stort set hver dag.

Han fandt nemlig ud af, at han synes, det er fedt at ro konkurrencer – det, der hedder kaproning.

»I starten roede de alle sammen fra mig. Men så et år blev jeg årgangsmester, hvor jeg slog dem, der altid vandt over mig. Og jeg tænkte, hvis jeg kan slå dem én gang, så kan jeg slå dem igen. Jeg havde set, at de havde svagheder,« siger han.

Oliver Bach fik blod på tanden efter den sejr, og siden har han ikke set sig tilbage.

»Hvert tag tæller«

Sidste års rosæson sluttede nu 18-årige Oliver Bach af med at ro sig til en sølvmedalje i danmarksmesterskabet for sin aldersgruppe. I rosæsonen i år har han allerede roet sig til flere guldmedaljer i nationale regattaer, og han kom på en andenplads for sin aldersgruppe til de nordiske mesterskaber.

Han har også været udtaget til at deltage i store, prestigefyldte regattaer i udlandet. Og det er faktisk ikke så nemt at blive udtaget til dem.

»Jeg synes, man burde kigge på, hvordan man har roet hele sæsonen, men det gør man ikke. Det bliver kun baseret på ét løb. Alle scullere i Danmark (den bådtype, som Oliver Bach ror i, red.) bliver samlet, og så skal de ro to kilometer. Den, der er hurtigst, bliver udtaget, så hvert tag tæller,« siger den unge roer og fortsætter:

»I år har jeg heldigvis ikke tabt endnu, så jeg er blevet udtaget til dem alle sammen.«

Sæsonens mål

Til alle konkurrencer stiller Oliver Bach op for Randers Roklub. Det gør han også, når han i den her weekend 29. og 30. juli skal til Amsterdam for at deltage i Coupe de Jeunesse.

»Det er et meget prestigefyldt løb med deltagere fra 20-30 lande. Det er et meget svært løb, men jeg har et mål om at komme i A-finalen,« siger han.

Ellers er næste mål DM, der slutter rosæsonen af i efteråret.

»Det skulle jeg helst gerne vinde,« siger Oliver Bach med et selvsikkert smil på læben.

»Vi presser hinanden«

Selvom han stiller op for Randers Roklub, så er det faktisk ikke så meget tid, han bruger i klubben. På trods af, at han bor i Paderup og går på Paderup Gymnasium, så træner Oliver Bach nemlig i Hadsund.

»Hvis du vil ro konkurrence, så skal du til Hadsund. De har en stor ungdomsafdeling, så der er altid nogen, du kan perspektivere til. Man kan kigge på de andre roere og se, hvad de gør. Min teknik kommer af at se, hvad de andre gør,« siger han og fortsætter.

Artiklen fortsætter under billedet

Normalt ror Oliver Bach i en hvid båd oppe i Hadsund. For billedets skyld er han hoppet i en lånt båd ved Randers Roklub. Foto: Cecilie Bisgaard

»Vi kan bedre presse hinanden. Man kan finde nogen, som man er på niveau med, og så kan man sige ’de må ikke overhale mig’. Det er fedt, når man holder den, selvom man er helt færdig. Man kan slet ikke presse sig sådan, når man ror alene.«

Når rosæsonen er startet, og det er muligt at træne på vandet, så er Randers-roeren i Hadsund hver mandag, tirsdag og onsdag. Nogle gange er han afsted om torsdagen også. I weekenderne træner han i Hadsund om morgenen både lørdag og søndag. Nogle gange er der arrangementer i weekenderne, og det betyder, at han er på vandet igen om eftermiddagen.

Fuld fokus på vandet

Med så mange træningstimer på en almindelig uge og en skole at passe ved siden af er der selvfølgelig nogle ting, som man går glip af.

»Når rosæsonen på vandet er startet, så drikker jeg ikke. Kun én øl, hvis det er et speciel arrangement. Ellers har jeg fuld fokus på vandet. Det er der, det hele gælder. Om sommeren er der nogle ting, som jeg er nødt til at sige nej til – men jeg vil jo gerne det hele,« siger han og fortsætter:

»Når jeg er afsted med roning, er jeg sammen med venner på en anden måde, end når jeg er til fest på gymnasiet. Og det er lige så fedt. Jeg prøver at balancere det, så jeg heller ikke siger nej til for meget. Der er heldigvis ikke noget pres fra mine venner. Nogle gange får jeg en besked, hvor de spørger ’hvorfor er du her ikke?’, men så har jeg en forklaring. Jeg ville jo gerne have været der, men det, jeg er til, er også fedt.«

Artiklen fortsætter under billedet

Til weekendes regatta har Oliver Bach et mål om at komme i A-finalen. Til DM er målet en guldmedalje. Foto: Cecilie Bisgaard

Om vinteren, når det ikke er muligt at træne på vandet, kan Oliver Bach i højere grad deltage i gymnasiefesterne på lige fod med sine klassekammerater. Her bruger han tiden på styrketræning og ergometerroning (roning på maskine), så der behøver han heller ikke bruge så mange timer i Hadsund.

Faktisk tager han også altid et par uger lige når rosæsonen er slut, hvor han holder sig langt væk fra roning. Derefter starter han med at bygge op til næste udendørssæson.

Tager en sæson af gangen

Fordi Oliver Bach har vundet alle udtagelsesløb i denne sæson samt et hav af guldmedaljer, kunne man godt tro, at han havde nogle ret store mål for sig selv. Men sådan forholder det sig faktisk ikke.

»Jeg havde store mål engang, men det er slet ikke der, jeg er. Inden sæsonen starter ser jeg altid på, hvad jeg realistisk kan vinde, og så er det de mål, som jeg har,« siger han.

Roerens mål for næste sæson bliver også påvirket af, at han rykker en aldersklasse op. Lige nu ror han i U19-klassen. Til foråret hedder det U23. Der er altså nogle fyre med, der er længere i deres udvikling og træning, end Oliver Bach er i sin.

»Det bliver svært. Næste år vil jeg gerne med til EM og VM, og med det, jeg har præsteret i år, er der chance for, at jeg kommer i en god båd,« siger han.

Med det mener han, at han ikke tror, han har en chance for at stille op i de store løb, hvis han ror alene i sin sculler, som han gør nu. Han håber derfor, at Danmarks Rocenter vil sætte ham i en holdbåd med andre dygtigere roere. Sammen tror han nemlig, det kan lade sig gøre.

Men først skal weekendens regatta og DM i efteråret overstås – og helst vindes, naturligvis.