Niels Sørensen har tit gået ture på kirkegårde. Og han har tit undret sig over, hvem menneskene, der ligger begravet der, var. Derfor vil han gerne sætte skub i en ny udvikling.

AF CECILIE BISGAARD

Har du nogensinde gået en tur på kirkegården? Så har du måske set smukke, gamle og velholdte gravsteder. Helt nye gravsteder, hvor der stadig ligger friske blomster omkring. Gravsteder, der er pyntet med små og store minder fra et langt liv. Måske har du set de gravsteder, hvor man knap nok længere kan læse teksten på stenen. Store familiegravsteder og enkle gravsteder i form af en plade i det grønne græs.

Så har du måske undret dig og stillet dig selv spørgsmål: ”Hvem ligger begravet her?”.

Det har Niels Sørensen.

Derfor håber han, at han ved at fortælle sin historie om gravstenen på Østre Kirkegård i Randers med to kvindenavne og en QR-kode kan sætte gang i en udvikling.

Artiklen fortsætter under billedet

Niels Sørensen ville ønske, at flere gjorde brug af muligheden for at fortælle de afdødes historie. Et godt eksempel, mener han selv, kan du se her på billedet. Pæle med navne på pryder et område af Østre Kirkegård, men hvad går det egentlig ud på? Foto: Cecilie Bisgaard

En sidste køretur

Niels Sørensen flyttede fra sin hjemby, Randers, i 1987. I 2018 flyttede han tilbage igen. I mellemtiden havde han boet i København, og han var også blevet gift med den ene af kvinderne, der nu er begravet på Østre Kirkegård, Britta Helseby.

»Inden Britta døde, havde vi snakket om, hvor vi gerne ville bo, når vi var færdige med at arbejde. Hun kom fra Slagelse, men der ville hun ikke tilbage til. Men Randers var en mulighed,« fortæller han.

Hustruen gik desværre bort, før parret flyttede til den kronjyske hovedstad. Dengang blev hun nedsat på Sundby Kirkegård, der ligger på det nordlige Amager.

»Jeg havde lovet hende, at hvis jeg flyttede, så skulle hun med. Så jeg fik gravet hendes urne op, og så tog vi en sidste køretur sammen med hendes urne ved siden af mig i bilen,« siger Niels Sørensen om flytningen til Randers.

Kun én gravsten

Efter at Niels Sørensen flyttede tilbage til Randers, blev han gift igen. Denne gang med June Stephanie Christensen – det andet navn på gravstenen.

»Man må kun have én gravsten på sit gravsted, så jeg var nødt til at have dem begge to på den samme. Og det ved jeg, at de ikke havde noget imod. Britta havde altid sagt, at hvis hun døde først, så skulle jeg finde en at bruge livet sammen med, for jeg er ikke så god til at være alene,« fortæller han.

Artiklen fortsætter under billedet

»Man må gerne være nysgerrig. På den måde lever deres (hans to afdøde hustruer, red.) historie videre. Jeg ville ønske flere gjorde det samme. Jeg håber, jeg kan sætte skub i en udvikling,« siger Niels Sørensen. Foto: Cecilie Bisgaard

Så det er altså forklaringen på de to kvindenavne.

»Mit navn kommer også til at stå der en dag,« siger Niels Sørensen.

Men som sagt er der også en QR-kode på gravstenen.

Madpakker på Rigsarkivet

Niels Sørensen fortæller, at han har været interesseret i slægtsforskning siden 90’erne.

»Britta og jeg sad hver lørdag på Rigsarkivet – nogle gange havde vi madpakker med. Jeg har fundet ud af, at jeg er i familie med Søren Kierkegaard. Det er meget sjovt sådan noget,« fortæller han.

Også hans hustru June Stephanie Christensen interesserede sig for slægtsforskning – det var faktisk sammen med hende, at Niels Sørensen fik idéen til QR-koden.

»Vi havde set det på en gravsten et sted ved Egtved. Det satte gang i tankerne, og vi blev enige om, at det ville vi også have,« fortæller han.

Bevarer deres historie

Nu er det nok på tide at afsløre, hvad QR-koden kan.

Når du scanner QR-koden med din smartphone, bliver du ledt ind på en hjemmeside, der hedder Livsminder.dk – nærmere bestemt en underside, der er dedikeret til Britta Helseby og June Stephanie Christensen.

»Jeg har skrevet teksten. Jeg har tænkt over, at jeg syntes, den skulle give et billede af de to personer, og hvem de var,« siger han og fortsætter:

Artiklen fortsætter under billedet

På siden af gravstenen sidder QR-koden, der er lavet i porcelæn. Foto: Cecilie Bisgaard

»Folk, der er interesserede i, hvem de var, kan scanne koden og få historien. På den måde bevarer vi deres historie til dem, der ikke kendte dem. Til dem, der er nysgerrige. Det er en unik mulighed for at få mere at vide om personen.«

Generer det dig ikke, at vildt fremmede, nysgerrige mennesker bare kan læse om deres liv?

»Nej, på ingen måde. Man må gerne være nysgerrig. På den måde lever deres historie videre. Jeg ville ønske, flere gjorde det samme. Jeg håber, jeg kan sætte skub i en udvikling,« fortæller Niels Sørensen.

Har kun solgt to

Ifølge Livsminder.dk er den eneste forhandler af de særlige QR-koder i Randers Stenhugger Kriegbaum, der ligger ved Stjernekrydset nær Regionshospitalet Randers. Det er også der, Niels Sørensen har købt gravsten og QR-koden.

»Jeg spurgte ham, om han kunne klare sådan en QR-kode, og det kunne han godt. Han sagde: ”Så bliver du vist den første,”« husker Niels Sørensen.

Artiklen fortsætter under faktaboksen

FAKTA: Forhandlere af Livsminder.dk og QR-koder i Østjylland

I Randers: Stenhugger Kriegbaum
I Silkeborg: N.P. Christiansen
I Aarhus: Århus Ny Stenhuggeris afdelinger i Brabrand, Egå og Åbyhøj

Jesper Kriegbaum, der er indehaver af Stenhugger Kriegbaum, fortæller, at det er rigtigt, at han ikke sælger mange QR-koder.

»Jeg har solgt to,« siger han og fortsætter:

»Det er ikke rigtigt slået igennem. Men vi har solgt lidt flere i vores afdeling i Aarhus (Århus Ny Stenhuggeri, red.), så man kan støde på dem rundtomkring. Jeg har faktisk en sten lige nu, hvor jeg har lagt bogstaverne til navn nummer to, og der er en plade på.«

Det er Livsminder.dk, der har hjemmesiden, og som står for at lave QR-koderne. Jesper Kriegbaum køber porcelænsfirkanterne til gravstenen af en grossist.

»På en sten er det begrænset, hvor meget man kan skrive. Så hvis man som Niels har noget, man gerne vil fortælle, så er det en fin måde at gøre det på,« siger Jesper Kriegbaum.