Håndbolddommeren Jack Rodil nyeste medlem på Wall of Fame
 
De hænger der på stribe, de randrusianske aktive, der har vundet VM, EM eller deltaget ved OL som aktive. Nu hænger der også en dommer, der har ydet noget helt specielt..
”En helt fantastisk dommerpræstation.”
Sagde Randers Kommunes elitechef Morten Arvidsson.
”Et helt fantastisk menneske.”
Sagde randrusianske Jørgen Nielsen, der siden 1971 havde været kollega og ven med det seneste medlem af Wall of Fame.
Det var håndbolddommeren Jack Rodil, det handlede om.
Han kom som lærer fra Amtsgymnasiet til Vestervangskolen i 1971 og blev kollega med Jørgen Nielsen og blev på skolen til pensionsalderen, mens den yngre Jørgen Nielsen fortsatte.
 
Verdens bedste
 
I mere end et årti blev Jack Rodil, født i 1934, betragtet som verdens bedste dommer i makkerskab med først Povl Ovdal og senere Kurt Ohlsen.
For mere end 10 år siden døde Rodil som blot 71-årig fra hustruen Ellen Marie og sønnen Kasper.
I lørdags var Ellen Marie og Kasper inviteret til Sportsfest 2015 af Randers Kommune, der indlemmede Jack Rodil i kredsen af store personligheder og store navne, der har ydet noget helt ekstraordinært. For Rodils vedkommende bl.a. tre gange deltagelse ved OL og fire gange deltagelse ved VM-slutrunder.
 
En stor personlighed
 
Morten Arvidsson, der foruden at være elitechef i Randers også i en årrække har været håndboldtræner på højt plan, husker Rodil.
”Jeg var så heldig at nå at møde Jack Rodil. Han var utroligt inspirerende. Det er en af de helt store personligheder i dansk håndbold, vi nu hylder i Randers,” sagde Arvidsson, der derefter overlod mikrofonen til Rodils kollega i en lang årrække Jørgen Nielsen, der via et livslangt venskab havde mange historier om Rodil.
Som dommer var han fantastisk. Det ved alle, der kan huske tilbage.
”Der var aldrig ballade i hans kampe. I Øst-Europa var de en overgang villige til at gøre alt for dommerne, men de kom ingen vegne med Jack. Han sagde nej til alt og var virkelig respekteret,” mindedes en tydeligt bevæget Jørgen Nielsen i snakken om Rodil.
Da Rodil og Povl Ovdal skulle dømme OL-finalen 1972, blev de kaldt til briefing for at blive forklaret, hvordan de skulle dømme.
”Det tog de to danske dommer koldt og roligt. De blev enige om bare at dømme, som de plejer,” fortalte Jørgen Nielsen, der også kunne fortælle, at Rodil/Ovdal på makkerens fløjt kunne høre, hvad han fløjtede for, og derfor var de to aldrig uenige om kendelser.
Jørgen Nielsen arbejdede som allerede nævnt sammen med Rodil på Vestervangskolen i mange år.
”Som kollega og privat bekendt var han et fantastisk menneske. Han var hård, men han var samtidig retfærdig,” sagde Jørgen Nielsen om vennen fra skolen og idrætslivet i Randers.
En også tydeligt bevæget Ellen Marie Rodil takkede for hæderen til Jack.
”Jack ville have været glad og stolt, hvis han havde kunnet opleve denne hæder,” sagde Rodils enke til taktfast og langvarigt bifald fra deltagerne i Sportsfest 2015.