I hele 2017 markeres 500-året for Martin Luthers opslag af 95 teser på porten til slotskirken i den tyske by Wittenberg. Det blev startskuddet til reformationen. Den tyske munk satte sig op imod den katolske kirke – det fik betydning for den måde i lever i den vestlige verden i dag med demokrati og ytringsfrihed. 500 året fejres også i Randers næste år med musik, sang, teater og foredrag
 
Han blev bange under et tordenvejr den gode Martin Luther. Han svor overfor Gud, at hvis han overlevede ville han blive munk. Han holdt sit ord. Han fik dermed et indblik i den katolske kirke, men brød sig ikke om det han så. Derfor gik han imod alt det han syntes var forkert dengang i 1500-tallets Tyskland. Det resulterede i en reformation, hvor de dyder vi i dag lever efter i den vestlige verden blev grundlagt. Det er demokrati, ytringsfrihed, rettigheder, socialhjælp, sprog, uddannelse, for alle skulle kunne læse bibelen, syntes Martin Luther. De reformatoriske ideer har også stor betydning for, hvordan den danske kirke ser ud i dag – Folkekirkens gudstjeneste med salmesang og prædiken på dansk.
Martin Luthers “95 teser mod afladen” er det afgørende udgangspunkt for reformationen i Europa. Teserne er et radikalt opgør med den katolske kirkes ideer om, at mennesker med pengegaver og gode gerninger kan sikre sig et bedre efterliv efter døden. I en af teserne afviser Luther pavens mulighed for at tilgive synder og eftergive skyld. Den myndighed har kun Gud, skrev Luther. Kirken skal blot forkynde om Guds tilgivelse. Desuden skrev han, at den angrende synder kan stole på Guds nåde og tilgivelse, uden at kirken kommer imellem Gud og mennesker med afladsbreve. Luthers teser rummede også en social kritik. Han opfodrede rige, der hidtil havde brugt store pengebeløb på afladsbreve, til at give pengene til de fattige i stedet. På samme måde skrev han, at afladshandlen sætter falske skel mellem rig og fattig i forholdet til Gud. ”Guds kærlighed er altomfattende og gives til enhver”, skrev Luther.
 
Randers fejrer
Reformationen skal også fejres i Randers, mener man i søndre og nordre provsti. Derfor gik en gruppe mennesker sammen allerede for et par år siden for at lægge sig fast på hvilke arrangementer der skulle tænkes ind i jubilæet. Fejringen strækker sig over hele året, men vil for alvor finde sted fra 29. september 2017 startende med Luthersk Open By Night i City, hvor der vil være sang, musik og drama i bedste 1500-tals stil. Den officielle jubilæumsdag er 31. oktober.
Men det bliver hele 2017 der mere eller mindre vil stå i Luthers tegn. Hen over året vil der blive drysset foredrag ved Folkeuniversitetet og diverse kirkekoncerter for at markere fejringen. Officielt starter fejringen dog først fra 1. oktober med musik, events i kulturhuset, teater, foredrag, plantning af en Luther-lund, skole-kirke samarbejde og gudstjenester. Ungdomsuddannelserne vil også blive inddraget, ligersom der også vil ske arrangementer ude omkring i oplandet.
Egnsteatret overvejer lige nu hvordan de vil kunne medvirke i fejringen ligesom teaterskolen Kastali´a også bliver inddraget.
Det er også meningen af Designhøjskolen vil give deres bidrag til fejringen. Hvordan det skal ske er endnu på tegnebrættet.
Hos Biocity Randers vil man også være med til at fejre begivenheden – her bliver der nok tale om visning af aktuel film.
Der arbejdes på opsætning af en musicalen Lutter Luther i Sct. Clemens marts 2017.
Og så arbejder man på at opstille en dør i Randers, hvor unge kan byde ind med 95 nye teser om forandring indenfor tro og eksistens.
Der er også planer om at fejre reformationen i den kulinariske afdeling. Her vil en af byens bagere kreere en Luther Lagkage, og en af byens slagtere vil tænke i pølser, som man jo også spiste i Tyskland i 1500 tallet . Derudover vil Randers Bryghusbrygge en 1500 tals øl, så der er noget for enhver smag.
 
Hvorfor fejring?
Og hvorfor skal man så markere Luthers reformation for 500 år siden? – jo det skal på grund af dens indvirkning på det samfund, vi kender i dag, siger sognepræst Lisbeth Damgren Højen:
“Vores mål er, at alle fra skolealderen og op skal vide, der har været reformation og kende de spor den har sat i vores samfund i dag. Reformationen er grunden til at vi har ytringsfrihed, demokrati, rettigheder, socialhjælp, kan uddanne os og har vores eget sprog”, fortæller hun.
Og så ligger reformationen til grund for den gudstjeneste, vi kender i den danske folkekirke i dag. Og da kristendommen ligger som et lag i samfundet, betyder reformationen altså en hel del.
“Hele den bevidstgørelse der skete under reformationen ligger til grund for at vi i dag kan stille os selv det spørgmål – hvem er jeg?”, fortæller Hanna Broadbridge, menighedsrådsformand i Sct. Clemens Kirke.
Fejringen bliver et samspil mellem kirken og det øvrige samfund og alle vil kunne stifte bekendtskab med Luther og hans betydning for vor tids samfund, lover de to.
Er man interesseret i at støtte arrangementerne hen over året enten ved at hjælpe til eller at bidrage økonomisk med sponsorat kan man på www.randersreformation.dk finde kontaktoplysninger på de enkelte personer der står bag fejringen.