I år er det 40 år siden, Kop & Kande – som tidligere hed Isenkramcentret – kom til Randers

I 1977 åbnede en ny butik i Randers, som hed Strømmens Isenkram, og den lå – som navnet indikerer – i Strømmen.

I 1980 købte Jes Varberg butikken og flyttede til nye og større lokaler på Østervold, hvor butikken stadig har til huse i dag. Samtidig ændrede han navnet til Isenkramcentret, som er det navn, som mange randrusianere stadig husker.

Den nuværende indehaver, Charlotte Dahl Hansen, overtog butikken i 1998, efter at hun selv havde arbejdet i butikken siden 1986 – først som elev og derefter som butiksassistent.

”Jes Varberg lærte mig alt om at være en dygtig isenkræmmer og købmand, han hjalp mig også meget i starten, hvor jeg lige havde overtaget butikken. Han troede på mig, og det er jeg meget taknemlig for,” fortæller Charlotte Dahl Hansen, som i dag har 5 fuldtidsansatte i butikken samt nogle hjælpepiger. Da hun startede i 1986, var der kun to ansatte, indehaveren og eleven, hvilket betød, at indehaveren skulle være i butikken fra morgen til aften hver dag hele året. Selvom Charlotte i dag også har en arbejdsuge, der ligger langt over de 37 timer, så er hun alligevel glad for, at hun har mulighed for at holde sommerferie et par uger hver sommer.

I 2010 besluttede Charlotte Dahl Hansen at gå med i Kop & Kande-kæden og ændrede derfor navnet på butikken. Isenkramcentret var ikke en del af en større kæde, og Charlotte kan i dag se, hvor mange fordele det har givet at være i Kop & Kande.

”Det er en frivillig kæde, som ikke blander sig i, hvordan vi indretter butikken, hvordan vi dekorerer, og hvilke varer vi skal have. Der er desuden de fordele, at vi har nogle gode leverandører, garanti- og byttemuligheder, samt et rigtig godt samarbejde butikkerne imellem,” forklarer Charlotte.

Større lokaler
Gennem årene har butikken udvidet lokalerne så meget, som der var mulighed for, og nu kan butikken ikke blive større.

”Jeg har da overvejet, om vi burde flytte til større lokaler et andet sted i byen, men jeg er kommet frem til, at vi hører til her på Østervold. Det er her, butikken har været i 37 år, og kunderne kender os fra netop disse lokaler – selvom vi selvfølgelig sagtens kunne bruge mere plads,” siger Charlotte, som har kompenseret for, at butikken ikke har flere udvidelsesmuligheder ved at sørge for, at butikken altid er vareopdelt på en meget overskuelig måde.

Derudover har butikken også sin helt egen historie, og Charlotte har da også flere gange oplevet, at kunder er kommet ind med deres egne historier, minder og billeder fra stedet, for eksempel fra den danserestaurant, der for mange år siden lå på 1. sal. Der er måske ikke mange randrusianere, der husker netop denne danserestaurant, men faktisk ligger det oprindelige dansegulv stadig på 1. sal under butikkens nuværende trægulv.

Det er den slags historier, der er med til at give butikken sjæl. Og kunderne i Kop & Kande er ikke i tvivl om, at det er en hyggelig og charmerende butik med masser af stemning – her får man både kompetent rådgivning af det dygtige personale samt et smil med på vejen.

Kop & Kandes 40 års jubilæum bliver selvfølgelig fejret i stor stil med masser af gode tilbud i butikken.