Fartmåling udviklede sig til en principsag for borger, der nu har fået medhold i retten.

Af Jeppe Rafn, Lokalavisen Favrskov

For godt et år siden kom Michael Neigaard kørende i sin Tesla på Landevejen ved Ødum. Sammen med sin søn var han på vej for at aflevere familiens hund, da de pludselig blev blitzet ved en lille rasteplads omkring 500 meter nord for Ødum. Far og søn kiggede begge instinktivt på speedometeret og så, at hastigheden sagde 91 kilometer i timen. Han var klar over, at det var hurtigere end de tilladte 80 kilometer i timen, og de googlede sig frem til, at han nok ville få en fartbøde på 1.200 kroner.

Michael Neigaard måler sin bils hastighed med gps via en app på telefonen, så han er sikker på, den ikke måler forkert. Han blev derfor noget forbavset, da han senere modtog en fartbøde, hvor der stod, han var blevet målt til at køre 99 kilometer i timen. Ved fartkontroller fratrækker politiet tre kilometer i timen, så hastigheden blev registreret til 96 kilometer i timen, hvilket udløste en bøde på 1.800 kroner.

»Jeg tænker, det kan ikke passe, så jeg ringer til bødekontoret og siger, noget ikke stemmer. Her fik jeg at vide på en meget intimiderende måde, at man aldrig laver fejl, og hvis jeg ikke betalte, blev jeg hevet i retten,« fortæller Michael Neigaard.

»Jeg blev simpelthen så vred og tænkte, så må vi gå i retten. Det blev en principsag, og jeg tænkte, jeg skal kæmpe sagen for den lille mand, der ikke tør sætte sig op mod systemet«

Undervejs havde Michael Neigaard kontaktet FDM, der ifølge ham sagde, at han godt kunne glemme at vinde sagen over politiet. Det fik ham dog ikke til at opgive sin kamp.

Afgørelsen

Michael Neigaard blev blitzet torsdag 9. juni 2022 klokken 21.03, og nu et år senere har Retten i Randers endelig behandlet hans sag. I retten argumenterede han for, at fotovognen stod i en vinkel, så den ikke målte hastigheden korrekt.

Ifølge Michael Niegaard havde anklageren ikke styr på vinkler og kalibrering, som han talte om, og det endte da også med, at retten heller ikke følte sig overbevist om hastighedsmålingen. I referatet af dommen står der, at retten ikke havde set noget bevis for, at fotovognen var opstillet korrekt. Hastigheden blev derfor sat til 91 kilometer i timen, og bøden blev sat ned med 600 kroner fra 1.800 kroner til 1.200 kroner. En lille forskel, vil man måske tænke, men det betyder alverden for hovedpersonen, der ellers har sin egen virksomhed og nok kunne undvære de 600 kroner.

»Jeg er megaglad for afgørelsen – retfærdigheden er sket fyldest,« siger Michael Niegaard og sender en tanke til de andre bilister, der blev målt af fotovognen på samme tid og sted som ham.

»Alle dem der blev snuppet den dag, blev målt forkert. Det er 110 procent sikkert.«

Svar fra politiet

Lokalavisen har forelagt denne artikel for Østjyllands Politi, der har sendt følgende skriftlige kommentar:

»Politiets ATK-vogne er sådan indrettet, at de kun tager et billede, hvis det er retvisende. Står fotovognen forkert i forhold til fx vinkel og lignende, så bliver der slet ikke taget et billede. Det er derfor vores klare overbevisning, at ATK-vognene måler korrekt og præcist. Dommen handler da også alene om, hvilken dokumentation der blev forevist i retten.

I den konkrete sag fandt dommeren ikke, at der blev fremlagt tilstrækkelig dokumentation, og da der var tale om en mindre bødesag, valgte anklagemyndigheden af procesøkonomiske grunde ikke at anmode om udsættelse af sagen for at fremskaffe dokumentationen.

Sagen har givet anklagemyndigheden anledning til fremover at være mere opmærksom på, at anklageren får den fornødne dokumentation med til første retsmøde.