Forvandlingen af det nye Justesens Plæne er lige nu på vej i udbud, og forventningen er, at den valgte entreprenør kan gå i gang til september.

Justesens Plæne skal fremover både beskytte byen mod stormflod og være et attraktivt, bynært naturområde. Og nu – kort før anlægsarbejdet går i gang – får projektet en million kroner i støtte fra Nordea Fondens ’Her gror vi’-pulje til at udvikle et kommende bevægelsesområde med input fra byens borgere og til faciliteter og aktiviteter omkring biodiversitet.

Det oplyser Randers Kommune i en pressemeddelelse.

»I byrådet har vi sat et højt ambitionsniveau for det nye Justesens Plæne, der bliver et spændende bynært naturområde, som samtidig får en vigtig funktion i den fremtidige beskyttelse af Randers by mod stormflod. Så det er naturligvis en rigtig god nyhed, at fonden ønsker at støtte projektet,« siger borgmester Torben Hansen (S) i pressemeddelelsen.

I forvejen har byrådet afsat 15 millioner til forvandlingen af Justesens Plæne og med støtten fra Nordea Fonden bliver det nu muligt at udvikle plænens nye bevægelsesområde med input fra byens borgere.

Grønt mødested

På Justesens Plæne skal der etableres et grønt dige, der på sigt bindes sammen med resten af Klimabåndet til en sammenhængende højvandsbeskyttelse gennem Randers midtby. Samtidig kommer et åbent madpakkehus, et bevægelsesområde i naturmaterialer, beplantning med høj biodiversitet og rekreativ værdi, stensætning i åbrinken, så tidevandet kan opleves, og en buet træbro med mulighed for ophold ved vandet. Endelig bliver der etableret et ankomstområde med toiletbygning og cykelparkering.

Sideløbende med det kommunale projekt etablerer Vandmiljø Randers en pumpestation på stedet. Den skal sikre, at vand fra byen fortsat kan ledes ud i Gudenåen, hvis vandstanden er høj.

Stor begejstring

Justesens Plæne er et af i alt 57 projekter, der samlet modtager 37,7 millioner kroner fra Nordea-fondens ’Her gror vi’-pulje.

»Vi er enormt begejstrede over den idérigdom og det engagement, de støttede projekter er udtryk for. Danmark er fyldt med både frivillige ildsjæle og professionelle aktører, der virkelig lægger sig i selen for at fremme fællesskabet, bæredygtigheden og det gode liv i byerne,« siger Henrik Lehmann Andersen, der er direktør i Nordea-fonden.

Opgaven med at etablere det nye Justesens Plæne er lige nu på vej i udbud, og forventningen er, at den valgte entreprenør kan gå i gang til september. Selve plænen ventes at være klar til brug inden sommeren 2024, mens etableringen af pumpestationen, ankomstområde og toiletbygning tager lidt længere tid.