Randers Ugen er lige om hjørnet og med den også årets Censurfri Udstilling. Hele byen er inviteret til fernisering i Fritidscentret lørdag 12. august, hvor der også bydes på koncert med Randers Pigegarde og Riverside Gospelchoir. Det bliver et sandt mekka af kunst og kultur

Til ferniseringen lørdag 12. august i Fritidscentret,Vestergade 15 byder Censurfri Udstilling velkommen til en festlig dag i kunstens og musikkens tegn. I år er det 27. gang man kan opleve Censurfri i hele Randers Ugen, og dørene bliver åbnet for kunstnere fra hele landet.

På dagen går Randers Pigegarde gennem byen og spiller for Censurfri. Fra klokken cirka 10.30 til 11.00 afholder de koncert i gården ved Fritidscentret, hvorefter dørene åbnes til dette års udstilling, der traditionen tro byder velkommen med fanfare og åbningstale af Janne Celina F. Scheel-Thomsen og Borgmester Claus Omann Jensen.

Og derefter er udstillingen åben, så man kan nyde dens mange facetter samt en forfriskning.

Censurfri er Danmarks største udstilling for amatørkunstnere og dens fremtid ligger i at komme ud over stepperne, blive landskendt og samle hele landets amatører en gang om året i Randers Ugen. Her har den lille kunstner sin ret.

Historien bag Censurfri
For 27 år siden stod en flok kunstnere for at skulle nedlægge et lille amatørgalleri i Randers.
Lissi F. Scheel-Thomsen var en af de frivillige i gruppen, og da spørgsmålet om udstillingens fremtid kom på banen, tog Lissi initiativet til at føre udstillingen videre i sin ånd. Hvilket var starten på Censurfri Udstilling for Amatørkunstnere i Randers.

I starten lavede man en ucensureret kunstudstilling i Provstegården, i Randers Ugen. Meningen var, at alle kunne tilmelde sig mod et lille beløb på 50 kr. Pengene skulle gå til omkostninger i forbindelse med udstillingen, som ikke skulle give noget overskud, og det ville heller ikke komme til at koste noget at se den. Udstillingen var åben for alle kunstarter – maleri, akvarel, tegning, grafik, collage, skulptur, blandform osv.

I begyndelsen var der kun få kunstnere, der meldte sig, men Censurfri Udstilling for Amatørkunstnere blev hurtigt en succes. Allerede i 1994 var der 100 udstillere på banen med 300 værker – stadig med Lissi F. Scheel-Thomsen som kaptajn ved roret og en gruppe af frivillige kunstnere, der hjalp til hvert år.

Siden er Censurfri flyttet over i Fritidscentret, hvor man hvert år råder over Teatersalen, Kongressalen og Forhallen i hele Randers Ugen. Det faste antal deltagere ligger nu mellem 110 og 120 amatørkunstnere.

Censurfri er for længst kommet ud over bygrænsen og har amatørkunstnere fra det meste af landet.

I 2013 mistede Randers lederen af Censurfri efter 22 år. Lissi F. Scheel-Thomsen, en af Randers´ sidste rigtige damer i ordets bedste betydning. Forfatter, kunstner, ildsjæl og multitalent, der havde Randers Revyen i 10 år, Stjernematinéen i 15, og Censurfri i 22 år og skrev utallige julefortællinger og digte. Lissi F. Scheel-Thomsens blev 81 år gammel, og efter hendes bortgang overtog datteren Janne Celina F. Scheel-Thomsen lederskabet for Censurfri.

Censurfri holdet skaber små mirakler
I år er der tilmeldt 120 udstillende kunstnere, og der har endda været folk på venteliste. Censurfri markedsfører sig på landsplan, og folk kan igen i år læse om Censurfri i Kunstguidens sommerudgave, der ligger i ca.12,000 eksemplarer rundt om på landets turistkontorer og gallerier.

I ugen op til ferniseringen arbejdes der på højtryk i Fritidscentret for at skabe den bedst mulige oplevelse for de deltagende kunstnere og besøgende.

Mandag morgen 7. august starter opsætningen af årets udstilling. Resultatet af mange måneders forberedelser viser sig, når et hold af trofaste stærke kræfter møder ind på Fritidscentret for at varetage den mindste detalje for at blive færdige til ferniseringen om lørdagen.

Den stærke force ophænger flere hundrede malerier, fotos og tegninger på fire dage, alt bliver mærket med tilmeldings nummer og gjort klar til fremvisning. De næste to-tre dage vælter det ind med kreative ideer fra de 120 kunstnere. Grupper med keramik, smykke kunst og pileflet bliver arrangeret på podier, stenskulpturer placeres rundt omkring på udstillingen for at bidrage til miljø, balance og helhed. Torsdag eftermiddag klokken 17 er udstillingen klar, og alle puster ud.

Kunstnerisk mangfoldighed
Mange af de deltagende kunstnere har været med gennem flere år. I år kan Censurfri blandt andet byde velkommen til billedkunstner Emmy Jensen, forfatter Mona Lodahl Nielsen, der deltager på udstillingen med det skrevne ord som kunstart. Mona Lodahl kan også opleves til ferniseringen efter åbningen, hvor hun farverigt i egen person vil fortælle om sin litteratur og sit liv. På udstillingen kan man også igen i år opleve Poul Spanggaard fra Galleri Aalestrup, MonaVillumsen med papirfiligran-quilling, Margit Halkjær Kristensen med figurer i pileflet. Som noget nyt i år kan man møde Ilona Hammershøj fra Fyn med Enkaustisk maleri-bivoks, Eva Flensted Madsen med læderbælter og smykker, Bodil Emilsdatter Nedergaard med Doodles / Zanfengel Tegninger, Orla Pedersen fra Aalestrup med stenskulpturer, Liselotte Hertz med figurer i Pawer pole, Bente Kallehauge med sine smukke filtmalerier, den grønlandske billedkunstner Evnike Kavigak samt Conny Moesmand med keramik og beton.

Igen i år er der desuden mulighed for at opleve Censurfri som ”Arbejdende Værksted”. De besøgende kan i løbet af udstillingsugen opleve, hvordan forskellige kunstnere arbejder med deres kreativitet, og hvordan arbejdet tager form.

Udstillingen spænder vidt og bredt, og de deltagende kunstnere kommer lige fra Nordjylland til Fyn, Sjælland og Langeland, for stolt at fremvise hvad de brænder for. Det er en stor udstilling, hvor nye kunstarter hele tiden dukker op – kun fantasien sætter grænsen.

Udstillingen støttes af Randers Kommune.

Censurfri kan opleves fra lørdag 12. august til og med søndag 20. august. Der er åbent alle dage klokken 10-17 med fri entré. Fernisering er lørdag 12. august klokken 11-17. Man kan læse mere om udstillingen på www.censurfri.dk