Klokken er 10 og det er tid til formiddagskaffen hos Mistbænken og Fontænen på Gl. Jennumvej. Kælderen huser disse to væresteder der smelter sammen i aktiviteter for de der er ledige men som også har sygdom eller sociale problemer udover ledigheden. Fem pibler fortrinsvis kvinder af både dansk og anden etnisk herkomst. Der snakkes og nørkles og dagens planer diskuteres. Cirka en gang hver tredje måned kommer de borgere der frekventerer Mistbænken til en opklarende samtale om fremtiden og evt. jobmuligheder. Fælles for brugerne er, at de ikke umiddelbart kan tage et job selvom de gerne ville.
“Vi har omkring 200 borgere som er længst væk fra arbejdsmarkedet. Indtil nu har jobcentret brugt os til at placere disse. Men med den nye lov, der er trådt i kraft, er det slut. Og dermed slutter også en mulighed for denne gruppe at mødes heroppe i Jennumparken, hvor de fortrinsvis bor”, siger leder af Mistbænken Mogens Lehmkuhl Hansen.
Mistbænken er et ideelt tilbud til de ledige, der har psykiske, fysiske og sociale problemer. Her kan de komme og være sig selv. Der bliver ikke stillet krav til at de partout skal kunne sættes ud i en virksomhed med de problemer, de har oveni ledigheden. Her kan de i ro og mag komme på fode med deres sygdomme – måske mens de bliver udredt af en læge eller på sygehuset.
“Jeg er dog ikke bange for at jobcentret ikke vil tage hensyn til de svagheder som borgerne komme med også. Med hensyn til aktivering er jeg overbevist om at jobcentret vil tage de, der kan blive aktiveret”, siger Mogens Lehmkuhl Hansen.
“Men jeg er alligevel bekymret for borgerne, for en del af dem er meget sårbare, men jeg forestiller mig nu, at jobcentret tager over, hvor vi slap, så de kan få det bedre og blive jobparate”, siger han.
 
Vil gerne arbejde
En af de borgere der kommer i Mistbænken og som har andre problemer end ledighed er 37-årige Rashaa Hadi Auda fra Bagdad, Irak. Hun har været i Danmark i 15 år, men er endnu ikke jobparat da hun har nogle neurologiske problemer der gør at hun ryster på hænderne. Derudover lider hun af migræne – er alene med tre teenagebørn. Men hendes mål er at få et rengøringsjob – hun er bare ikke parat til det endnu, da hun endnu er i en udredningsfase.
“Jeg har været i praktik nogle gange blandt andet på sygehuset, på legetøjsfabrik og i en børnehave. Jeg er kommet i Mistbænken i tre år, og jeg kan godt lide det her”, fortæller hun.
“Det er godt her, fordi vi kan lave kreative ting, og jeg kan godt lide at male. Og så er det ikke nødvendigt, at vi kommer i praktik, og det er vigtigt, da jeg ikke kan arbejde endnu før min udredning er færdig”, siger hun.
Hun håber ikke, at der vil blive lagt for meget pres på, når hun skal til at komme i jobcentrets afdeling Udviklingshuset i stedet for Mistbænken. Hun er dog ked af at stedet lukker.
“Her kan vi snakke med hinanden, og der er ingen tvang. Vi bestemmer selv, om vi vil komme og hvornår vi vil komme. Her på stedet får vi også opklarende samtaler, og dem håber jeg, de vil blive ved med at have på jobcentret”, fortæller hun.
Hun regner dog fortsat med at komme i Fontænen, da den efter alt sandsynlighed bliver bevaret.
 
Tager fortsat hånd om
På Mistbænken har man kontakten til psykiatrien og lægerne. Her er der hånd i hanke med, hvor borgerne befinder sig i systemet og hvilke hensyn, der skal tages. Men den del bliver der ikke lavet om på, fortæller afdelingsleder af Udviklingshuset Ane Predstrup.
“Vi skal sådan set ikke foretage os andet end det vi allerede gør i stor stil”, fortæller hun.
“Der vil blive lavet en individuel vurdering fra borger til borger alt andet vil være forkert. Vi laver tilbud til de svage borgere, som ikke er virksomhedspraktik, men laver indsatser der kan gøre dem klar til praktikken. Blandt andet samarbejder vi med daghøjskolen og har også derud over samtaleforløb. Virksomhedspraktik kan der dog godt blive tale om nogle få timer om ugen men det er med støtte også”, siger hun.
I dag er der 1300 borgere igennem hos Udviklingshuset og Ane Pedstrup mener sagtnes at Jobcentret kan løfte den ekstra opgave der bliver pålagt dem 1. januar, når Mistbænken lukker.
“Det er ikke anderledes end det vi gør i forvejen. Så ja vi har tilbud, der kan rumme de borgere, der har været i Mistbænken. For os er det ikke nogen stor udfordring”, pointerer hun.
 
Fontænen bliver
I og med at de to steder – Mistbænken og Fontænen – er smeltet sammen er der en risiko for at Mistbænkens lukning kan tage Fontænen med i faldet. Men det håber Mogens Lehmkuhl Hansen ikke vil være tilfældet.
“I og med at vi lukker, mister stedet her jo den kontrakt, vi har haft med jobcentret. Dermed mister vi knap en million kroner. Sct. Andreas Kirken er med til at drive Fontænen og det vil de selvfølgelig blive ved med ved hjælp af midler fra blandt andet Genbrugsforretningen her i området. Men det bliver i amputeret form, og der skal nok skæres nogle ansatte fra. Vi skal have lavet et nyt budget for Fontænen med kun èn medarbejder”, fortæller han.