Støvringgaard Festspil lægger i disse dage sidste hånd på prøverne til dette års opsætning – Grease. Det er 14. år der er gang i scenen ved Støvringgaard Kloster og holdet bag forventer sig meget af forestillingen, der har næsten udelukkende unge på rollelisten

De kommer for de flestes vedkommende fra Randers og omegn. Nogle enkelte kommer fra Aarhus og Hobro. Alle knokler de i øjeblikket for at blive helt færdige til premieren fredag 2. juni. De første prøver gik allerede i gang omkring 1. februar og siden har skuespillerne mødtes tre-fire gange om ugen for at få replikker og koreografi på plads.
Der er mindst 50 personer involveret i musicalen heraf 25 skuespillere – dertil kommer bandet der spiller live ved alle forestillinger. De er alle håndplukket af kapelmester Thomas Wallentin Friis Nickø fra Horsens.
Instruktørparret er Benedikte og Brian Andersen, der bruger alt deres fritid på teater. Deres teatergruppe Fabulas er tilknyttet Randers Egnsteater.
Din Avis var med til prøverne op til premieren, og snkkede blandt andet med to unge kvinder der hver især har teater og musical inde under huden.
“Grease må siges at være en sikker succes”, siger formand for Støvringgaard festspil, Lars Kofoed.
“Vi har jo en succes fra sidste år, vi skal leve op til”.
Sidste år gik Matador rent hjem hos publikum, og derfor vælger man i år noget, der kan følge op på det. Mange husker stadig filmen Grease fra 1978, og det er som om den har fået en revival de senere år. Og dertil kommer at masser af unge er med i forestillingen, der derved får masser af energi.
“De trækker jo også deres venner og familie herud, og det er en stor chance for os, til at få et lidt yngre publikum”, siger Lars Kofoed.
Han er netop kommet til denne øveaften, for at hjælp til med at lave mad til de mange udøvende kunstnere på scenen. Mange kommer direkte fra arbejde, så der skal noget indenbords. Sammen med næstformand Lone Haugbjerg Larsson, skal der nu laves kaffe. Noget at styrke sig på, for der skal bruges mange kræfter – også i aften. Vejret har de seneste dage været godt med høj sol, men lige nu hænger tunge skyer og truer aftenen, som jo foregår ude i det fri. Det bliver dog ikke til mange regndråber, og skuespillerne spiller energisk videre på scenen.

Bag scenen sidder Freja Bak Svart og Sofie Stampe – de spiller henholdsvis Sandy og Frenchy. De er 19 og 23 år og har stor erfaring med teater.
“Jeg spillede også Sandy på Statsskolen, så øveforløbet har været nemt for mig. Men det er en anden forestilling, og kun en tredjedel af replikkerne er de samme”, fortæller Freja Bak Svart.
Men grunden til at hun nu spiller Sandy igen, er nem at få øje på.
“Jeg elsker musikken og dansen – den der 50´er musik er så forskellig fra det, man hører i dag. Og så synes jeg, det er en fed forestilling og nogle dejlige karakterer”, supplerer hun.
Sofie Stampe har aldrig spillet Grease før. Hun beskæftiger sig også næsten kun med traditionel teater. Hun er elev på Randers Egnsteaters Talentskole og drømmer om en fremtid på de skrå brædder eller foran kameraet.
“Og så er jeg gammel elev på teaterskolen Kastali´a. Og er med i flere selvstændige teatergrupper rundt omkring”, fortæller hun.
Hendes interesse for teater startede, da hun gik på efterskole på Brøruphus ved Skanderborg og nu tager hun det et skridt videre.
“Jeg vil gerne være skuespiller – jeg synes, det er et spændende fag. Det her er min første musical, selvom jeg ikke synger fantastisk, så prøver jeg, og jeg skal nok få det lært”, griner hun.
Også Freja har modtaget undervisning i teater og sang. Hun har gået på en musicaltalentskole i Viborg og har brugt mange dage hver uge på landevejen, for at komme til undervisning.
“Det her er min femte musical – den her er dog anderledes, fordi det er udendørs – men det synes jeg er sjovt, for du har ikke de samme muligheder med lyssætningen”, siger hun.

Go reklame
Det er altid et problem for amatørteatergrupper at få nok mænd til at melde sig. Og selvom der kom dobbelt så mange til audition, end der var brug for, skulle man alligevel tænke kreativt for at få besat rollerne. Sådan er det også med folkene backstage.
“Jeg synes, det har været svært i år at få folk til at være med til at bygge scenen. Generelt er det svært at engagere folk, men vi har da fået det op at stå igen i år”, siger næstformand Lone Haugbjerg Larsson.
Hun fortæller, at man i år har gjort ekstra ud af at reklamere for forestillingen. Blandt andet har der været koncert med musikerne på Von Hatten.
“Det var en fed aften. De spiller helt utroligt godt, selvom de ikke kendte hinanden, før vi gik i gang. Det, de unge mennesker kan i dag, er helt fantastisk – og sikke en energi. Og jeg hørte en af publikum sige, at nu glædede hun sig endnu mere til at se forestillingen”, fortæller hun.
Også Open By Night i sidste uge i Randes City fik besøg rundt om i gaderne af skuespillerne fra Grease.
Både formand og næstformand håber på at rigtig mange publikummer også i år vil finde vej til den gamle klosterhave øst for Støvring.
“Folk skal nok komme, og vi sælger mange billetter hver dag på nettet og i Brugsen i Harridslev. Vi har et stampublikum, og de er ligeglad med, hvad vi spiller – de kommer uanset hvad. I år håber vi at få fat i en del flere unge, når nu deres kammerater er med på scenen”, siger Lone Haugbjerg Larsson.

Ikke klassisk
Nej, det bliver ikke den klassiske opsætning med en stor amerikanerbil på scenen – faktisk kan scenen slet ikke bære et sådant køretøj. Derfor har man indarbejdet bilen i koreografien, så danserne danser rundt med bildøre og hjulkapsler i stedet for. Men på pladsen foran scenen, vil der tre af dagene være udstillet amerikanerbiler.
Med på instruktørsiden er parret Benedikte og Brian Andersen. Brian har før spillet med i festspil i Støvringgaard og har også været instruktør på “Annie Get Your Gun” Begge har de stort set spillet teater hele livet.
“Det er gået meget gnidningsfrit under hele forløbet siden 7. februar. Vi har mange nye og unge med,  og det kan man mærke på energien og passionen”, fortæller Brian Andersen.
Han afbryder og henvender sig til spillerne:
“I skal give den gas – også selvom det regner”, råber han.
Og det gør de så.
“De gør deres bedste og er gode til at tilføre humor og ungdommelig energi. Det er dejligt”, siger Benedikte.
Det er faktisk det yngste crew nogensinde i Støvringgaard, og selvom musicalen er svær, rent sangmæssigt, er instruktørparret tilfredse.
“Grease er en svær musical sangene har svære harmonier, så vi har også været nødt til at hæve niveauet ved audition”, fortæller Benedikte.
Men udvalget af kandidater var i år heldigvis rigtigt godt, så ensemblet har et højt niveau.
“Ensemblet skal ikke kun være fyld – de skal også kunne noget. Men vi har fået nogle rigtig dygtige sangere og dansere”, supplerer Brian.