Veterandampskibet S/S Bjørn besøger Randers igen 14. august til 19. august. Da S/S Bjørn besøgte Randers i 2015, sejlede hun med udsolgte pladser, men nu er chancen der igen for at opleve sejlads som i de gode gamle dage

Museumsskibet S/S Bjørn er bygget som kombineret isbryder og bugserskib, bygget i 1908 og leveret til Randers Havnevæsen, hvor hun holdt Randers Fjord isfri indtil 1981. S/S Bjørn er det største kulfyrede dampskib der er tilbage i Danmark.

”Det er en stor glæde for folkene i Foreningen Dansk Veteranskibsklub S/S Bjørn – i daglig tale kaldet Bjørnebanden – at kunne byde havnens besøgende velkommen ombord på vores smukke skib,” siger Jon Løvenstein, ny formand for Bjørnebanden. Han fortsætter:

”Bjørn repræsenterer en cirka 100-årig epoke i danskskibsfarts historie, nemlig tiden mellem sejlskibene og de moderne motorskibe. Vi kan give vore gæster en helt særlig oplevelse. Ikke bare en rundvisning, men også en rigtig sejltur, hvor du med vindens susen om ørene kan opleve, hvordan det var at sejle med et ægte kulfyret dampskib for mere end hundrede år siden.”

Et kæmpe projekt
Når det overhovedet kan lade sig gøre, skyldes det, at en gruppe folk, for de flestes vedkommende med rødder i skibsværftsindustrien eller fra sejlads på de syv have, fik mulighed for at købe Bjørn der var i hastigt forfald efter at være blevet ”pensioneret”. De dannede Dansk Veteranskibs Klub S/S Bjørn. Prisen blev aftalt til en krone pr. års arbejde i Randers, altså 72 kroner, og betingelsen var, at S/S Bjørn skulle restaureres, og den første sejlads skulle gå til Randers. Det viste sig at være et kæmp eprojekt, men efter 31 år, tusindvis af frivillige arbejdstimer og særdeles stor velvilje fra diverse fonde, fremtræder S/S Bjørn nu nøjagtig som dengang for 108 år siden.

I 2012 blev S/S Bjørn godkendt til passagersejlads af Skibsinspektionen, og turen gik selvfølgelig til Randers – godt nok med cirka 30 års forsinkelse.

Bliv ført tilbage til 1908
“En sejlads med S/S Bjørn fører dig mere end 100 år tilbage i tiden. Når du går ned i matrosernes kahyt og salonen med kaptajnens og maskinmesterens kvarter, fornemmer man tydeligt, hvordan livet formede sig ombord dengang – alt er ført nøjagtigt tilbage til 1908! På broen finder du noget så specielt som en dampdrevet servostyring,” fortæller Jon Løvenstein og fortsætter:

“I skibets maskinrum kan du opleve den enorme dampmaskine. Det er en tregangsekspansionsmaskine. Hvis det ikke lige siger dig så meget, vil maskinfolkene hellere end gerne fortælle alt om den. Det er den originale maskine, og den er et klenodie. Man kan også bare nøjes med at beundre, hvordan de mandshøje plejlstænger og stempler trækker skibets skrue næsten lydløst. Den højeste lyd er faktisk lyden af fyrbødernes skovle, der skraber imod dørken.

Børn, der prøver at styre skibet eller assistere fyrbøderne, får udstedt et certifikat som bevis på indsatsen. Der vil også være mulighed for at blive flot ”tatoveret”.”

 

Mens S/S Bjørn ligger i Randers 14.-19. august, vil der være daglige afgange klokken 13.00 og 15.00.

Skibet må medtage 36 passagerer på hver afgang, og billetter kan bestilles på www.visitranders.dk eller på telefon 2856 0833 eller ved landgangen. Turen koster 150 kroner for voksne og 50 kroner for børn. Man kan også købe en familiebillet (2 voksne og 2 børn) til 300 kroner.

Ud over selve sejlturen er der rundvisning på skibet, og der kan købes øl, vand, vin og kaffe ombord.

Der vil også være mulighed for at arrangere specielle sejladser for foreninger eller grupper, eller f.eks. solnedgangssejlads hvis vejret arter sig godt.