DR har tidligere sendt en række udsendelser med frisørsalonen “Guldsaksen” i København – men Randers har skam også en frisørsalon, der er lidt ud over det sædvanlige

 

Klokken er ti minutter i 10. Adressen er Nørre Boulevard 28. Solen bager fra en skyfri himmel, men foran frisørsalonen “Saksepigen” står en bænk i skygge. Her kan kunderne vente, til salonen åbner. For de kommer i god tid, for at være sikker på at komme til. I dag står der fem og venter – det er lidt. Mange gange står der 20 kunder og besøgende.

“Jeg kom lidt for sent i dag”, siger Fie Fabricius Winther, der er kommet fast i de seks år salonen har været åbnet.

“Næste gang tror jeg, at jeg kommer en halv time før, så jeg kan komme til med det samme”, siger hun med et smil.

En af de kunder, der også står i køen, er Flemming Sølund – eller han er måske mere fast gæst/medarbejder end kunde. Han bor på Ladegården ikke langt fra salonen. Her har han boet i syv år, og er klar til at flytte for sig selv.

“Karina har hjulpet mig de fire måneder, jeg er kommet her hver dag. Hun er altid klar med et godt råd, og hjælper mig, så jeg ikke drikker, når jeg er her. Det må man nemlig ikke”, fortæller han.

“Og så kan jeg altid ringe til hende i fritiden”, siger han.

Og der bliver ikke kigget skæv til Flemming – han svinger også rask væk kosten – uden opfordring – for så giver han lidt tilbage, fortæller han.

 

Ville noget andet

For seks år siden snakkede Karina med familien om, hvordan hun skulle gribe det an at blive selvstændig. Efter fire hårde år med sygdom, så det ikke ud til at lykkes. Men Karina var fast besluttet på at blive selvstændig, og det kan man godt  også selvom pengene er små.

“Vi snakkede om, at jeg da kunne købe brugte møbler – det måtte godt være anderledes”, siger hun.

“Og da jeg havde indrettet min salon, måtte jeg i gang. Jeg tænkte – tre klipninger om dagen, det var det jeg kunne holde til. Men det gik pludseligt stærkt, og nu har jeg åbnet salon nummer to i Spentrup”, fortæller hun.

Målet er en kæde på tre-fire saloner efter nøjagtig samme koncept som på Nørre Boulevard.

Hos Karina kommer både narkomaner, udviklingshæmmede, psykisk syge og alkoholikere – der bliver behandlet på lige for med de såkaldt normalt fungerende.

“Vi snakker om alt – også blandt personalet. Jeg synes mange saloner i dag er meget strømlinede og skal være så moderne – Men selvom vi rummer det hele får man altså også en moderne klipning her hos os”, siger Karina med et smil.

Hun får hjælp til at styre forretningen af sin mand og datteren blev udlært i salonen sidste år.

Alt i verden bliver vendt på Nørre Boulevard – lige fra kunstige bryster til at verdens politik ikke går helt som man kunne ønske. Det er også derfor Fie kommer her.

“Min mand kom her og så startede jeg også – og nu bliver vores to små børn også klippet her”, fortæller hun.

“Her er megahyggeligt. Man kan snakke om alt og så er det billigere end de fleste. Samtalerne bliver hurtigt personlige og det kan jeg godt lide – her er du ikke bare en kunde”, siger Fie Fabricius Winther.

 

Får stor hjælp

Flemming Sølund kommer hver dag og kan slet ikke undvære det. Så længe han går til hånde i salonen holder han sig fra alkohol. Og det hjælper ham igennem dagene.

“Jeg startede med at komme her for at blive klippet. Karina kunne godt lide mig, og sagde, at vi kunne da godt være venner. Så nu kommer jeg hver dag – så hjælper jeg med at feje”, fortæller en taknemmelig Flemming.

‘Det jeg godt kan lide er, at her bliver alle accepteret og de er åbne og venlige. Og selvom Karina skal passe sit arbejde, har hun altid tid til at snakke – det hjælper mig psykisk og støtter mig i hverdagen”, fortæller Flemming, mens han lige tager en pause fra fejningen.

Man må ikke drikke i salonen og man skal opføre sig ordentlig – det har han også fået at vide af Karina. Og det gør han også.

Han har boet på Ladegården – et bosted for alkoholikere – i syv år, men takket være Karinas hjælp er han nu klar til at få sin egen lejlighed.

“Men jeg vil stadig komme her hver dag – og så bliver jeg også studset, når der er tid – men nu har jeg fortalt hende, at jeg gerne vil have lidt længere hår, så jeg kan få en ordentlig frisure”, griner Flemming.

“Og Karina”, siger han til sin “chef”.

“Du har lovet mig en t-shirt, hvor der står “hjælper” på, husk det”, griner han.

Han er også god til at lave reklame for salonen og fortæller vidt og bredt om, hvor god en service og kundekontakt, der er.

En af de ansatte er Rikke Nielsen – hun har været i salonen i tre et halvt år og hygger sig på sit arbejde.

“Tiden flyver af sted, fordi vi hygger os så meget,  og så har vi det sjovt. Der kommer mange faste søde kunder. Jo det er specielt”, siger hun.

Og så er der altid hjemmebagte småkager og slik i skålene – og kaffe på kanden.