I december 2018 fik yogalærer Susan Klavsen konstateret brystkræft – hun kom sig over sygdommen, og nu arrangerer hun yoga og café for andre brystkræftramte kvinder, der mangler nogen at sparre med

 

For fem år siden uddannede Susan Klavsen sig til yogalærer efter nogle år som udøvende. Hun tilbød yoga på førstesalen  hjemme i villaen i tætte rammer, så nærheden og tilliden var i top. Ved siden af hvor hun stadig har sin frisørsalon og er selvstændig på 18. år.

Og det var Susans held, at hun netop havde yogaen, da hun blev ramt af brystkræft i december 2018. Det var ved en planlagt screening, at knuden blev opdaget.

“Specielt som brystkræftramt er det vigtigt at mærke og føle sin krop. Under hele behandlingen brugte jeg yoga, for at komme nemmere igennem – det var det helt rigtige for mig”, fortæller hun.

Lægerne valgte at fjerne hele Susans venstre bryst og herefter fulgte fem måneders kemoterapi med 12 behandlinger i alt.

“Jeg troede ikke, det kunne lade sig gøre, at blive så træt, som jeg var. Mine ben føltes dobbelt så store og fyldte med bly. Derfor var det også vigtigt for mig at holde mig i gang”, fortæller hun.

Hun har været gennem genoptræning for at få sin bevægelighed tilbage i venstre arm.

“Jeg lavede mine øvelser flittigt, for jeg var bange for, at jeg ikke ville kunne lave yoga igen. Men yoga kan noget, og det har – ud over smidighed – givet mig den mentale ro, der skal til, når man har fået en kræftdiagnose”, siger hun.

Der er ikke mange tilbud i Region Midtjylland specifikt til brystkræftramte kvinder. Og Susan Klavsen deltog dog også i en gruppe med andre kræftpatienter.

“Men jeg sad sammen med folk, der havde andre kræftformer, og jeg kunne slet ikke sammenligne mig med dem – jeg kunne ikke spejle mig i deres situationer, så det gav mig ikke noget. Jeg savnede virkelig et sted, hvor kun brystkræftramte kvinder kunne snakke sammen”.

Derfor besluttede hun selv at starte noget – og det skulle være i kombination med yoga, for at få løsnet op i de stive muskler og led, som kemoterapien også er årsag til. Yogaen og caféen skal foregå i de nye lokaler i Torvegade, hvor hendes studie “Butterfly-yoga” flyttede ind i et par dage før coronaen lukkede det hele ned.

“Normalt er her plads til otte udøvere, men på grund af coronaen, kan vi nu kun være fire. Men jeg håber, at vi, når vi starter 22.august, kan være et par stykker mere”, siger hun.

Hun lover at alle kan være med, uanset hvor man er i sit kræftforløb.

“Om det er nogle år siden, du har haft brystkræft, eller du lige er opereret, betyder ingenting. Jeg laver hensynstagende yoga, hvor alle som udgangspunkt kan være med. Det bliver både hatha-yoga og andre yogaformer. Bagefter er der så plads til, at vi kan snakke sammen og dele vores oplevelser og tanker som brystkræftpatient. Det skal være hyggeligt og man bidrager bare med det, man har lyst til”, fortæller hun.

Hun pointerer, at hun jo ikke er hverken psykolog eller terapeut, og at de snakke, der bliver i caféen, udelukkende bliver på deltagernes præmisser.

“Man kan få meget ud af at snakke med andre i samme båd, og det er det, jeg gerne vil frem til med disse workshops”, siger hun.

Rundt omkring hos læger, på sundhedscentret, på hospitalet og andre relevante steder har hun lagt en brochure, der fortæller om hendes workshops, der starter op første gang 22. august kl. 9.30, og varer tre timer.

“Vi starter med yoga i to timer, men dette kan justeres, hvis deltagerne ikke kan holde til så meget. Og det bliver altså meget blidt, og der vil også være meditative øvelser undervejs”, lover hun.

I alt er der planlagt fire lørdage i efteråret med cirka en måneds mellemrum, og der vil løbende komme nye datoer.

Er man kun interesseret i yoga, så er der ugentlige lukkede hold også kun for brystkræftsramte.

Man kan se mere på www.butterfly-yoga.dk