Det hele startede med, at Stinne Madsen ville give en gave til en far, der donerede sin ene nyre til sin dreng. Det udviklede sig til et projekt, hvor kendte skriver hilsner på billeder, som efterfølgende bliver solgt for at støtte en sommerlejr for familier med børn, der har organsvigt.

AF CECILIE BISGAARD

For knap to år siden fik nu 47-årige Stinne Madsen fra Randers et nyt hjerte. I to år havde hun stået på venteliste, og i den forbindelse stødte hun på patientforeningen Organdonation – ja tak!

»Jeg fik stor hjælp af foreningen med psykolog-agtige samtaler. De støttede mig usigeligt meget med en samtale, som man ikke kan tage med sine nærmeste. Jeg stod i en situation, hvor jeg skulle planlægge min egen begravelse,« siger hun og fortsætter:

»Man bliver lidt bange for døden, men jeg fik det forløst ved at snakke om det. Jeg forligede mig med, hvis det sker, så skal det ske. Jeg er ikke bange for at dø, men jeg er bange for at forlade mine børn.«

Da Stinne havde fået et nyt hjerte, blev hun selv frivillig i foreningen, fordi hun gerne ville give noget igen. Og det blev starten på et projekt med Galleri-Randers.

Gave til en far

Stinne Madsen blev spurgt af en mor, om hun ville sidde med hende, mens hendes mand og søn var i narkose. Deres 2-årige dreng skulle have en nyre fra sin far.

»Jeg var beæret over at blive spurgt. Jeg ville gerne give en lille ting til faren, så jeg var inde ved Galleri-Randers og fik designet en lille klods, hvor der stod ”Faith, hope, love” på. Da jeg skulle hente den, sagde Hanne Koch, at der var mange, der havde spurgt til den, og så foreslog hun et samarbejde,« fortæller hun.

Det var Stinne med på.

»Det har bare accelereret de sidste fem måneder. Det har bredt sig som ringe i vandet. Hanne har malet billeder med den samme tekst, og jeg har kontaktet en masse kendte, som vi har fået til at skrive et citat eller en hilsen bag på billedet,« siger hun.

Fascinerede kendte

Billederne er siden blevet solgt i galleriet, på Facebook og på foreningen Organdonation – ja tak!’s hjemmeside.

»Personligt har jeg fået rigtig meget ud af det. Jeg er i højrisiko, så min læge isolerede mig 14 dage før jul – også fra mine børn. Jeg var meget alene, og projektet holdt mig fra at blive meget trist. Jeg brugte tiden på at skrive til kendte om projektet, og rigtig mange vil gerne støtte,« siger Stinne Madsen og fortsætter:

»Jeg er overrasket over nogle, af de meget kendte har sagt ja – for eksempel Ulf Pilgaard og Bodil Jørgensen. De har været meget søde og imødekommende. De har været meget fascineret over, at jeg selv er hjertetransplanteret og nu fortæller om, at hvis man melder sig som organdonor, så kan man redde syv menneskers liv. Det synes jeg ikke, der er så meget fokus på.«

Lejr giver en pause

På nuværende tidspunkt er der blevet lavet omkring 30 malerier med ordene ”Faith, hope, love”, og snart kommer der endnu et. Den 29. marts kommer skuespiller og filminstruktør Anne-Grethe Bjarup Riis forbi galleriet og skriver sin hilsen.

Stinne Madsen håber, at projektet, der løber til næste sommer, kan samle 70-80.000 kroner ind. Pengene skal gå til en sommerlejr for familier, der har børn med organsvigt.

»Jeg har selv været frivillig til en sommercamp, og det er en kæmpe oplevelse at gøre en forskel. Man er uddrænet – både som barn og som voksen – når man står i en situation, hvor man har en kritisk sygdom. Jeg fik selv at vide, at den eneste hjælp, jeg kunne få, var en rollator, som jeg kunne låne af kommunen,«siger Stinne Madsen og fortsætter:

»Økonomien bliver trang, når man som jeg er førtidspensionist og alenemor til to børn. Nogle gange måtte jeg bestille mad, fordi jeg var så dopet på morfin, at jeg ikke kunne stå på mine ben. Så giver campen en pause og et netværk med ligesindede. Og det er virkelig vigtigt.«