Maskinfabrikken i det sydvestlige Randers har vendt et underskud på cirka 2,7 millioner til et overskud på 11 millioner før skat. Direktør Per Hastrup forventer endnu et år på samme niveau, hvor stigende og skiftende pris på stål dog kan blive en udfordring.

ANDERS MICHAELSEN

»Det er helt ekstraordinært,« siger Per Hastrup, direktør i Prodan – når han skal forklare det økonomiske ”turnaround”, som maskinfabrikken har lavet i sit seneste regnskab. Corona var den ekstraordinære faktor og udfordringen for virksomheden, der i sit regnskab for 2020 havde et underskud på 2,7 mio. kroner.

»Der var nogen indenfor vores branche, der klarede sig betydeligt bedre end os. Men vi har mange kunder indenfor maskinindustrien, og de bygger maskiner, og når der er uro i verden, så er der ikke mange, der vil investere i det. Så det ramte os hårdt,« siger Per Hastrup, direktør i Prodan.

Et år senere kan direktøren dog nu glæde sig over, at underskuddet er blevet vendt til et solidt overskud på cirka 11 mio. kr. før skat. Endda et overskud som er dobbelt så stort, som det man har budgetteret med.

»Vi må sige, at vi i 2021 har oplevet en ketchupeffekt, så de ordre, der blev udskudt i 2020, er kommet tilbage året efter,« siger Per Hastrup.

Tror på flere ansatte

Og maskinfabrikken er kommet tilbage i en god gænge. Fabrikken ser ind i at skulle investere omkring 13 millioner i nye maskiner, og sidste år kunne virksomheden ansætte 22 nye medarbejdere. Her har man allerede i år ansat 21 nye kollegaer.

»Vi har haft en heldig og dygtig hånd med at få nye medarbejdere. Det har også været svært for os, men sådan er det nogle gange, så synes man, at man gør alt det rigtige, og så lykkedes det ikke, og andre gange synes man også, man gør alt det rigtige, men så lykkedes det bare,« siger Per Hastrup.

Han peger selv på, at et ry som en god arbejdsplads har været særlig værdifuldt i forhold til at rekruttere flere nye medarbejdere.

»Når vi laver trivselsundersøgelser, så er vores medarbejdere glade for at være her, og hvis de er glade for at være her, så fortæller de det også til andre,« siger dirketøren.

Kommer I også til at ansætte endnu flere i år?

»Nu er det altid svært at spå om fremtiden, og vi har jo ligesom mange andre virksomheder forsyningsvanskeligheder med stål, så med mindre der kommer en pludselig opbremsning på det punkt, så er mit svar: Ja, så tror jeg, vi kommer til at ansætte flere. Men bliver priserne ved med at stige, så vil jeg tro, det hele vender,« siger Per Hastrup.

Handler nærmest med aktier

Spurgt til om maskinfabrikken kan fortsætte samme spring i det næste regnskab, som man netop nu har præsteret, hvor et minus på knap 3 mio. kr. er vendt til plus 11 mio. kr. før skat, så er svaret nej.

»I forhold til den bemanding og de lokaliteter vi har, så ligger vi tæt på vores maks, så med mindre der sker et eller andet fuldstændig vanvittigt, så kommer vi næste år nok ud med et tal på bundlinjen, der ligger på samme niveau som i år eller med en lille pil op,« siger Per Hastrup.

Vedvarende stigninger og omskiftelig priser på stål lurer dog som en træls potentiel bremse for Randers-virksomhedens regnskab.

»Nu kom krigen i Ukraine, og så kommer der ikke mere stål fra Rusland til Europa, og de leverede en frygtelig masse. Det vil sige, at den stål, der er tilbage, bliver voldsomt eftertragtet, og så bliver det desværre også dyrere. Læg dertil, at stålvalseværkerne også bruger meget gas, så bliver det hele i sidste ende bare meget dyrere,« siger Per Hastrup.

»Før i tiden, når vi bestilte noget stål, så fik vi et tilbud, der var gældende i cirka 30 dage. Nu er det så vanvittigt, at hvis vi skal bruge stål af en vis mængde, så sidder vi med kunden i det ene rør og stålleverandøren i det andet, og så skal man slå til. Det er lidt ligesom at handle aktier. For stålpriserne kan indenfor en dag stige 10-15 procent.«

De højere stålpriser til trods, så regner Per Hastrup med, at Prodan holder sit tempo på fabriksgangene året ud.

Prodan

Prodan er en maskinfabrik, der bl.a. bearbejder plast og metal. Virksomheden har rødder tilbage til 1962.

I 2006 fusionerede en række virksomheder i form af: Prodan A/S, Prodan Gears A/S, Giga Stål ApS, Værum Smede- og Maskinværksted ApS og FJ Teknik ApS og blev til Prodan A/S.

Siden 2008 har man haft en 15.000 m2 fabriksbygning på Tåsingevej 1, Randers SV.