Randers er fuld af gode historier, og på en byvandring 10. august i Østergade og omkring Underværket kan du nu høre nogle af dem.

Vidste du, at ligesom Fleet Street i London tidligere var centrum for avisdrift, har også Østergade i Randers været det? Da avisdriften var på sit højeste, eksisterede der i Randers hele fem aviser, der alle repræsenterede en politisk overbevisning.

Netop den historie kan du høre på omvisningen onsdag 10. august, ligesom du kan opleve den i tekst og billeder i en pop-op udstilling på Underværket. Udstillingen opstilles mandag 8. august og står i Randers Festuge.

»Østergade kender vi allerede af navn fra 1787, og den har været byens hovedfærdselsåre ud mod Udbyhøj. Når vi kigger på de gamle bykort, er det tydeligt, at mange af de gamle hovedgader Østergade, Vestergade, Storegade og Adelgade i de seneste 200 år stort set har ligget, som de gør i dag,« fortæller arkivar Mathilde Storvang.

»Det betyder selvfølgelig også, at gaden gemmer på masser af historier, som gennem årene er gået i glemmebogen. Men det retter vi op på med denne byvandring,« lover hun.

Historien om Østergade rummer mange forandringer og nye tiltag, og i begyndelsen af 1900-tallet skete der for alvor nye ting i Østergade. I årene 1904-05 blev Randers Teater opført i Østergade 12, og samtidig udvidede man gaden til sin nuværende bredde. I 1906 kom de første elektriske gadelamper. Et af byens mest iøjnefaldende etagebyggerier, Randershus, blev opført i 1909 på hjørnet af Østergade og Rosenørnsgade.

I slutningen af 1920’erne afsluttede man foreløbig arbejdet med at modernisere den gamle hovedgade, da Østergade blev asfalteret.

Kulturelt knudepunkt

I området omkring Østergade ligger nu Underværket, som er et utraditionelt handels- og kulturhus, der blev indviet i år 2000. Her er der fokus på kultur i alle tænkelige former: møder på tværs af etnicitet, kunsthåndværk, handel, spisesteder og mange forskellige foreninger.

»Det er i den kulisse, at vi har fået lov til at opstille pop op-fotoudstillingen om avisdriften i Østergade,« forklarer arkivar Tina Knudsen Jensen og fortsætter:

»Vi har været igennem arkivets samling af gamle fotos og fundet de bedste frem til udstillingen. Vores vandring i Østergade vil blive afsluttet her ved fotoudstillingen, så folk selv kan få lejlighed til at fordybe sig i billederne fra et spændende område i byen.«

Der er entré, og du køber din billet via Museum Østjyllands hjemmeside.