Politikere og masser af borgere frygter, at regningen for at redde å ved Ølst fra en miljøkatastrofe vil lande hos dig og mig.

Den voksende miljøkrise ved Nordic Waste i Ølst sætter fokus på milliardær Torben Østergaard-Nielsen, den primære ejer af Nordic Waste.

Den truende situation har ført til en appel fra lokale politikere og borgere om, at Torben Østergaard-Nielsen sikrer, at en mulig økonomisk byrde ikke falder på skatteborgerne.

LÆS MERE UNDER VIDEOEN

Sådan så det ud ved Nordic Waste ved Ølst kort før årsskiftet. Dronevideo: Kenneth Stoll-Demant

Nordic Waste står over for en alvorlig situation efter et jordskred i december, der truer med at forurene Alling Å og Randers Fjord. Anker Boje fra Socialdemokratiet, der er byrådsmedlem i Randers Kommune, er blandt dem, der har udtrykt sin bekymring.

»Jeg kan slet ikke overskue, hvis den regning lander i Randers Kommune,« siger han til Finans.dk

De daglige omkostninger vurderes til at være mellem 600.000 kroner og 2 millioner kroner i kommunens forsøg på at rette op på den skridende jord fra Nordic Wastes lerbakker, der truer med at forurene ikke kun Alling Å nedenfor bakken, men også Grund Fjord, Randers Fjord og Kattegat.

Død i 30 år

Hvis den forurenede jord ender i åen, vil det ifølge Kim Pless-Schmidt, der er biolog med speciale i ferskvandssmådyr og genopretning af vandløb, skabe en kemisk cocktail, der kan blive dødelig for både plante- og dyreliv.

»Jorden indeholder miljøfremmede stoffer som tungmetaller og formentlig også oliestoffer, der vil blive optaget i dyrene, som kan blive hæmmet og dø,« forklarer han til DR.

Det kan tage op til 30 år at genoprette dyrelivet i vandløb og fjord, hvis det forurenede jord for alvor lander i Alling Å.

»I jorden er der organisk materiale, som i vandet vil blive omsat af bakterier og medføre, at ilten i vandet bliver brugt. Så potentielt står vi over for iltfri forhold kombineret med en kemisk cocktail, som dyrene skal modstå. Og det kan de ikke,« siger biologen til DR.

Mange millioner

Torben Østergaard-Nielsen, som også ejer USTC-koncernen, kunne præsentere et overskud på 2,9 milliarder kroner før skat sidste år, hvilket skaber en skarp kontrast til den potentielle regning, Randers Kommune står over for.

Nordic Waste havde et resultat før skat på 25,9 millioner kroner i 2022 (på grund af regnskabsteknik løb regnskabsåret op i 16 måneder, red.).

Flere læsere har på Din Avis’ facebookside udtrykt deres frygt for, at Nordic Waste vil erklære sig konkurs, når regningen fra oprydningen kommer. Det vil vise sig, hvad der kommer til at ske.

Juridisk set understreger professor Peter Pagh ifølge Finans.dk, at det er Nordic Waste, der skal dække omkostningerne. Men han tilføjer, at det kan være svært at gøre krav gældende mod andre selskaber i USTC-koncernen, »med mindre de har været direkte involveret i forløbet.«

Torben Østergaard-Nielsen har hverken svaret Finans.dk eller Din Avis. Begge medier vil gerne vide, hvordan han opfatter situationen.