En række politikere i Randers Byråd er overraskede over, at flere frivillige på kommunens plejehjem i virkeligheden er kriminelle, der afsoner samfundstjeneste.

Citathistorie: TV2 Østjylland

Beboer John Madsen fik sig noget af en overraskelse, da han mandag blev informeret om, at flere af de frivillige på Ældrecenter Thors Bakke, hvor han bor, slet ikke er frivillige, men derimod er dømte kriminelle, der er blevet pålagt samfundstjeneste.

Nu viser det sig, at plejehjemsbeboeren ikke er den eneste, der er blevet overrasket.

En række byrådspolitikere i Omsorgsudvalget i Randers Kommune fortæller nemlig, at de heller aldrig har hørt om, at der er folk i samfundstjeneste på kommunes plejehjem.

»Det er ny viden for mig, det må jeg sige. Men jeg tænker, man må have tillid til, at forvaltningen har undersøgt sagen godt og vurderet, at samfundstjenerne godt kan udføre nogle frivillige opgaver,« siger Ellen Petersen (S), der er formand for Omsorgsudvalget.

Hun mener dog, at beboerne bør blive informeret om det, hvis der er folk i samfundstjeneste på deres plejehjem.

»Det er rimeligt, at beboerne får at vide, at der er folk i samfundstjeneste, synes jeg. De skal selvfølgelig ikke have udpeget folk og have at vide, hvad de er dømt for. Men jeg synes, de bør vide, at plejehjemmene generelt har en aftale om samfundstjenere,« siger Ellen Petersen.

Læs mere: Beboere raser: Kriminelle på plejehjem forklædt som frivillige

Forkert information

På Thors Bakke har der i over halvandet år været personer, der afsoner samfundstjeneste, uden at beboerne er blevet informeret om det. Tværtimod har de fået at vide, at der var tale om frivillige.

Noget, der har fået beboer John Madsen ’til at stejle’.

»Jeg er pissevred over, at de har kaldt dem frivillige, når de i virkeligheden er der for at afsone en dom. Som om vi er en flok gamle nossefår, man gerne må lyve for,« siger han.

Det var først mandag eftermiddag, at plejehjemmets leder orienterede beboerne om sagen. Her kom det frem, at det var en tidligere leder, der tog beslutningen om at beskæftige folk i samfundstjeneste.

’Jeg har fra start af haft det mærkeligt med, at nogle af de frivillige vi har på Thors Bakke ikke er frivillige men samfundstjenere, så derfor meldes det ud nu,’ skrev lederen i et referat efter mødet.

Forstår frustration

Dansk Folkepartis byrådsmedlem Frank Nørgaard forstår godt, at beboer John Madsen er frustreret over, at han ikke er blevet informeret om, at nogle af plejehjemmets frivillige har været samfundstjenere.

»Jeg må gå med dem, der er fortørnet over, at de ikke har fået at vide, hvad det er for nogle mennesker, der kommer i deres hjem og deltager i aktiviteter. Det kan sagtens være, samfundstjenerne gør et godt stykke arbejde, som det faste personale ikke har tid til i en kommune, hvor det er svært at få enderne til at nå, men der skal spilles med åbne kort,« siger han.

Han mener, at hele byrådet burde være blevet orienteret om, at der bliver afsonet samfundstjeneste på kommunale plejehjem. Og at beboerne også bør have den viden.

»Jeg tror også, plejehjemsbeboerne ville have større forståelse for det, hvis de var blevet informeret, og oplysningen ikke kommer på bagkant som trold af en æske.«

»Hvis man konsekvent får at vide, at nogen er frivillig, men i i virkeligheden er tvunget til at være der for at slippe for at skulle bag tremmer, så kan man da godt føle sig snydt,« siger Frank Nørgaard.

Referat fra beboerkaffemøde på Thors Bakke

”Vi har siden foråret 2022 haft samfundstjenere. Det er noget, X, den tidligere leder, har besluttet, at der skulle være på Thors Bakke.
Oprindeligt blev det besluttet, at det ikke skulle meldes ud, at vi har samfundstjenere. Derfor har det heddet sig, at vi har haft frivillige her, som gerne vil gøre noget godt for andre. Vi har også rigtig mange frivillige her, men vi har også nogle, som afsoner samfundstjeneste
Jeg har fra start af haft det mærkeligt med, at nogle af de frivillige vi har på Thors Bakke ikke er frivillige men samfundstjenere, så derfor meldes det ud nu.
Det er ikke hvem som helst, der kan afsone på Thors Bakke. Der er kriterier for, hvilke kriminelle vi vil og ikke vil have her. Derfor har vi besøg fra Kriminalforsorgen for at fortælle om samfundstjenere.”
Kilde: Referat fra beboerkaffemøde på Thors Bakke 4. december 2023