Bakspejlet på en bil er til det formål, at man kan se hvad der er bag ved bilen når man sidder ved førersædet i biler. Spejle generelt, er en hjælp til at synliggøre de omgivelser, som man ikke kan se uden dette hjælpemiddel. Bakspejlet i bilen gør det nemmere at orientere sig, når man bakker, dreje samt orientere sig om andre biler, mennesker eller andre levende væsener er omkring sig når man er ude at køre. Det handler altså om sikkerheden når man snakker om bakspejle, lige så vel som andre spejle i bilen, herunder sidespejle.

Når det kommer til placeringen af bakspejlet, så er det ikke lige meget hvordan det sidder. Det skal nemlig være således at kørestillingen er korrekt og at du har det rette udsyn. Ligeledes er sidespejle også med til at give mere udsyn og orientering omkring objekter og omgivelser som ikke kan ses når man kigger forud i bilen.

Spejlbillede taget fra bildeleshop.dk

Hvordan skal spejlene være justeret i bilen?

Bakspejlet i bilen skal justeres således, at du kan se lige bagud og har udsyn til hele bagruden på bilen uden, at du vil skulle bevæge dit hoved når du kører. Sidespejle skal justeres således, at du både kan se en del af vejen, men også lidt af himlen. Dette er sådan, at du har bedre udsyn bagud også. Derudover skal der også du også have udsyn til lidt af bilen side, så der ikke er nogen blinde vinkler mod den.

Der findes forskellige typer spejle til biler

Hvis dine sidespejle er gået i stykker på bilen, kan du bestille dine spejle hjem og eventuelt få en professionel til at sætte dem på. Har du erfaring, er det måske endda muligt selv at gøre. Du skal blot være sikker på, at det bliver gjort ordentligt. Der findes guides til, hvordan dette kan gøres, men det er naturligvis en individuel sag.

Bilspejle er et ret komplekst system og kræver omhyggelig vedligeholdelse og særlig viden og færdigheder til at reparere og udskifte. Da køretøjets elektriske styresystem er involveret, bør reparationer kun udføres på et værksted af en professionel elektriker.

I tilfælde af alvorlige skader på sidespejlene som følge af mekanisk skade eller en bilulykke, er det nødvendigt at foretage en fuldstændig udskiftning af spejlsystemet. Mindre skader på yderkappen kræver ikke en fuldstændig udskiftning.