I den kommende tid kæmper en projektgruppe i Spentrup for, at 700 husstande også skal synes, at fjernvarme er den rigtige løsning.

AF CECILIE BISGAARD

Omkring 450 husstande har allerede sagt, at de er interesserede. Nu mangler der kun 250, og så er fjernvarme i Spentrup en realitet. Når man når op på 700 husstande, der har tilkendegivet, at de er interesserede i projektet, så rammer man samtidig de magiske 70 procent, der gør, at projektet for alvor kan skydes i gang. Det fortæller Torben von Dippe, der er en del af den gruppe, der står bag energi-projektet.

»Jeg skrev i oktober sidste år til kommunen for at høre, om det var muligt at sætte gang i noget. Vi skrev lidt frem og tilbage om hvordan og hvorledes, for det er en helt ny verden for mig, hvordan man starter sådan et projekt op. Efter krigen i Ukraine startede, er det speedet helt vildt op. Vi har dannet en arbejdsgruppe, der består af syv borgere,« siger han.

Udover ham selv består arbejdsgruppen af Jan Bagger Severinsen, Steen Jensen, Jakob Koldborg Møller, Kasper Mackenhauer, Lasse Due og Søren Juncher.

»Vi har måttet føle os frem med hjælp fra kommunen. Vi har set en masse varmeværker og snakket med varmemestre og driftsmedarbejdere for at finde ud af, hvad vi skulle have,« siger Torben von Dippe.

Ingen rygende skorsten

Gennem alt deres research fandt gruppen frem til, at det bedste for byen ville være et fjernvarmeværk, der kører på varmepumper.

»Det er det billigste for byen. Så er vi ikke afhængige af prisen på træpiller og flis. Og så kommer der ingen rygende skorsten til at stå i Spentrup,« siger Torben von Dippe.

I starten var det meningen, at Verdo skulle stå for projektet, men da de – ifølge Torben von Dippe – ikke »kunne gå helhjertet ind i projektet«, blev firmaet TLV i stedet ny samarbejdspartner. TLV er også en del af et lignende fjernvarme-projekt i Assentoft.

»TLV sagde, at ”det vil vi gerne hjælpe jer i gang med”, og det er mega fedt, at der var nogen, der tog over efter Verdo,« siger han.

Den rigtige løsning

Hvad er så grunden til, at projektgruppen kæmper for at få fjernvarme til Spentrup?

»Det er, fordi Spentrup er et gasområde i dag. Man kunne selvfølgelig have individuelle varmepumper, men det er ikke holdbart i Spentrup. Elnettet ville ikke kunne klare det, hvis hver husstand skulle have en varmepumpe. Specielt hvis folk samtidig har en elbil, der skal lades op. Fjernvarme er den rigtige løsning,« siger Torben von Dippe.

For at få de sidste nødvendige 250 husstande med på idéen, delte projektgruppen i sidste uge flyers ud, og 25. oktober bliver der holdt et informationsmøde, hvor håbet er, at de sidste bider på. Hvis projektet når 700 tilkendegivelser inden udgangen af oktober, håber Torben von Dippe, at gravearbejdet kan begynde allerede til sommer.

Artiklen fortsætter under faktaboksen

Fakta: Fjernvarme i Spentrup

Projektet går for alvor i luften, når 700 husstande har tilkendegivet, at de er interesseret.

Ifølge Torben von Dippe har 450 allerede sagt, at de er interesserede, og han håber, at resten springer på i løbet af oktober.

Hvis det kan lade sige gøre, kan gravearbejdet gå i gang til sommer.

Bag projektet står syv frivillige borgere, der blandt andet har delt flyers ud og inviteret til et informationsmøde.

»Det ville være lækkert at nå 700 inden 1. november, for så kan TLV gå i gang med at lave et projektforslag og sende det til kommunen. Og så kan vi etablere et a.m.b.a.-selskab og købe en grund. Vi skal også lave aftaler med entreprenører,« siger han og fortsætter:

»Når lokalplan og projektansøgning er på plads, så skal vi have en rådgiver på, og projektet skal i udbud. Hvis tingene flasker sig, mener TLV, at vi kan være i gang til sommer med at grave, og så kunne det være fedt, hvis de første bliver koblet på inden jul næste år. Men det tør jeg ikke love. Det er et ønske-scenarie. Jeg kunne forestille mig, at de sidste måske kommer på i foråret 2024.«