Sejlende formidling med henvisning til 1800-tallets forsvar af Randers Fjord er blevet indviet.

Omkring 200 gæster fik søndag fornøjelsen af at indvie Kanonbåden i Udbyhøj, fortæller Randers Kommune.

Det er en mobil formidlingsplatform på vand, der informerer om Naturpark Randers Fjord. Ved at kalde platformen for en kanonbåd forsøger man at fremkalde en reference helt tilbage til Englandskrigene i starten af 1800-tallet. Dengang indgik fire kanonbåde nemlig som en del af skanseanlægget ved Udbyhøj, der skulle holde fjenden på afstand.

På Kanonbåden kan turister og andre besøgende finde inspiration til ophold i Naturpark Randers Fjord, som Udbyhøj er indgangen til. På Kanonbåden er der et multirum, der kan benyttes af skoler, institutioner og foreninger, og tanken er, at man her kan gå i dybden med særlige emner.

Gratis kiggeri

Der er et øvre dæk på Kanonbåden, som altid er åbent for besøgende. Herfra kan man i kikkert skue ud over fjorden og finde information om Naturpark Randers Fjord. Kanonbåden er desuden beklædt med tagrør, der er meget karakteristiske for Randers Fjord. Rørene er dog høstet længere inde i fjorden ved Uggelhuse.

Fremover vil multirummet være tilgængeligt for skoler og institutioner klokken 8 til 14, mens foreninger kan benytte rummet klokken 17 til 22 og i weekender. Borgere og turister kan primært benytte det i weekenderne.

Næstformanden fra LAG Randers-Favrskov, Knud Pedersen, og formanden for Landdistriktsudvalget i Randers Kommune, Anne Hjortshøj (S), klippede søndag den røde snor. Dermed var Kanonbåden officielt åben.

Udvalget har selv bevilliget 100.000 kroner til formålet. Randers Kommune har derudover via kommunale LAG-midler, Kultur og Fritidsforvaltningen, samt Erhvervs- og Planudvalget givet 504.000 kroner til projektet. Desuden har Nordea-fonden, ELRO-fonden og LAG Randers-Favrskov tilsammen støttet projektet med godt 1,7 millioner kroner.

Grillpølser og oliefilter

I Mellerup var det til gengæld den gratis tur med færgen til Voer der trak, sammen med en tur med foreningsskibet Lillebjørn til den lille, smalle Kanaløen, midt i Randers Fjord. Her kostede det penge at komme med, til gengæld fik du to grillede pølser på Kanaløen.

Og det blev lidt uventet værd at vente på og en time forsinket, for lige da Lillebjørn ankom til Mellerup Lystbådehavn, stoppede motoren. Det viste sig at være et oliefilter der skulle skiftes, fortalte formand Carsten Vammen.

Lillebjørn kom af sted og sendte kolonister til Kanaløen i et par timer.