I underholdningsbranchen skal man ikke tænke på penge, mens man laver det, for så ville man aldrig gøre det, siger Zirkus Nemo-stjernen Søren Østergaard.

Af Jørgen Rosengren, lokalavisen.dk

Zirkus Nemo kommer igen til det østjyske. I slutningen af april kyssede Søren Østergaard sin hustru på gensyn, forlod kongens København og han vender først tilbage igen, når forår er blevet til efterår.

Med undtagelse af to gange annus horribilis i 2020 og 2021, da coronapandemien lammede kulturlivet, og et par enkelte afstikkere har Søren Østergaard siden 1999 slået Zirkus Nemo op.

År efter år er ambitionen at overgå sig selv.

»Jeg må erkende, at folk kommer for at se mig, og derfor skal de også få noget for pengene,« lyder det fra Søren Østergaard.

Din Avis og Zirkus Nemo udlodder 3×2 billetter til årets forestilling ved Memphis Mansion i Randers.

Klik på linket for at deltage i konkurrencen (nyt link åbnes)

Hvis du deltager i konkurrencen, skal du svare på et spørgsmål og angive din e-mail adresse. Du accepterer samtidig at modtage nyhedsbrevet fra Din Avis hver dag. Vinderne får direkte besked inden 7. juni. Vi trækker lod blandt de korrekte svar.

(Personer der allerede er tilmeldt nyhedsbrevet må også gerne deltage).

Kendte figurer

Så i år byder Zirkus Nemo på et gensyn med et væld af kendte karakterer: Målermanden, Marianne, Bager Jørgen, Kim Tim og Smadremanden – bare for at nævne et udpluk – tager en tur i manegen i årets show, ”Zirkus Nemo Classic”.

Mellem de mange sceneskift underholder akrobater og artister, og til sidst kulminerer forestillingen med en storslået finale, teaser Søren Østergaard.

»Man må aldrig blive fedtet. Man må aldrig blive nærig. Man må aldrig stoppe op og sige: ”Nej, det har vi sgu ikke råd til”. Vi har ikke råd til at lade være med at lave gode idéer,» siger han og tilføjer:

»I denne her branche skal man ikke tænke på penge, mens man laver det, for så ville man aldrig gøre det.«

Artisten Zore optræder med sit hjul i Zirkus Nemo. Pressefoto

Stod tilbage med milliongæld

Det var også grunden til, at Flemming Jensen ikke turde kaste sig ud i den idé, der ulmede i Søren Østergaard i slutningen af 90’erne.

Duoen rejste rundt med det cirkusinspirerede show, ”Østergaard og Jensens Store Hundeshow”. Men da de takkede ja til at optræde i Tyskland, endte de som grædende klovne med en milliongæld hver.

»Det var skidesjovt, og vi fik fantastiske anmeldelser! Men der kom for få mennesker, og vi havde brugt alt for mange penge… Men jeg vidste, vi havde ramt et eller andet,« fortæller Søren Østergaard.

Han kom hjem uden en krone på lommen, bogstaveligt talt, men heldigvis havde han nogle job på teatret i sigte. Så ringede Cirkusrevyen og spurgte, om han ville tage endnu en sæson i Teltet på Bakken. Og så blev han tilbudt at lave en reklame for Volkswagen. Sådan noget klinger godt på kistebunden.

»Den dag, jeg havde betalt den sidste rate af gælden, bestilte jeg et telt. Så ringede jeg til min kone, og hun sagde bare: ”Det har du ikke”,« siger Søren Østergaard med tryk på ordet har.

»Så ringede jeg til Flemming og spurgte, om han ville være med. ”Neeej!”, skreg han.«

»Jeg tænkte: ”Nu er jeg på den igen – hvad skal jeg gøre?”. Men så mødte jeg Anders Lund Madsen, og så startede vi Zirkus Nemo sammen.«

Smadremanden optræder igen i år i Zirkus Nemo. Foto: Steen Brogaard

Der ér nemlig et publikum i sammensuriet mellem revy, cirkus og satire. Det fornemmede Søren Østergaard med det samme.

»Jeg har aldrig været i tvivl. Det er jeg stadig ikke. Men man må aldrig lave regnestykket. Hvis man laver et startbudget og -kalkule over, hvordan det skal gå, så skal man holde op. For det vil aldrig lykkes. Men det har givet mig mange glæder igennem 24 år,« siger han og fortsætter:

»Når jeg sidder op i min vogn om aftenen og ser Zirkus Nemo-skiltet blinke, så er jeg sgu stolt. Det er mit, og jeg har fandeme bygget det op fra ingenting. Jeg har skabt en forretning, som endda tager rundt i landet uden en krone i støtte.«

Næste sommer kan Søren Østergaard markere Zirkus Nemos sølvjubilæum.

Det er 25 år siden, at første forestilling fandt sted.

Søren Østergaard håber, at Zirkus Nemo om fem år kan fejre 30-års jubilæum, 40-års jubilæum i 2034, guldjubilæum 2044 og så fremdeles. Men det bliver formentligt ikke med ham som zirkusdirektør.

»Jeg kan jo ikke blive ved med at lave det. Det hverken kan eller vil jeg,« siger Søren Østergaard og fortsætter:

»Jeg vil gerne lave det et par år endnu eller noget. Men jeg vil gerne trappe lidt ned. Jeg bliver også ældre, som man siger. Og det er et hårdt halvt år. Jeg kan godt mærke nu, at det slider lidt i leddene.«

25 år i Nemo-land

Søren Østergaard var 41 år, da den allerførste Zirkus Nemo-forestilling havde premiere. 11. maj fyldte han 66 år.

»Jeg vil gerne ende der, hvor jeg står og siger ”godaften”, når folk kommer, og så går jeg over i min vogn, får en dry martini, en god salat til aftensmad og et godt glas rødvin til, og så går jeg over og siger ”tak for i aften”, når folk går igen.«

Gennem årene har Søren Østergaard foruden journalist og tv-vært Anders Lund Madsen været akkompagneret af blandt andre skuespillerinden Louise Mieritz, entertaineren Peter Frödin og musiker og skuespiller Tom McEwan.

Søren er Zirkus

I år er han ene mand i manegen foruden alle de akrobater og artisterne, der underholder mellem monologerne. For publikum forbinder Zirkus Nemo med Søren Østergaard.

Derfor kan det være svært at forestille sig et Zirkus Nemo uden. Men han har et par arvtagere i tankerne.

»Hvis jeg sætter det til salg, ligger folk nok ikke i soveposer for at købe et cirkus. Det vil være sjovere, som en engang sagde til mig, at der står Zirkus Nemo et sted om 50 år,« siger Søren Østergaard og fortsætter:

»Det synes jeg, var en mærkelig, tiltalende idé, at når jeg engang er død og borte, at der stadig er noget, der hedder Zirkus Nemo, som måske er noget helt andet, end jeg nogensinde har drømt om, og at der er en, der bor i ham den gamles vogn.«

Du kan opleve Søren Østergaard og Zirkus Nemo 7. juni og 10. juni på pladsen bag Memphis Mansion i Paderup.