Randers trækker faktisk en del turister til. Hvis en af de turister spørger dig, hvor de kan finde souvenirs henne, ved du så, hvor du skal guide dem hen?

AF CECILIE BISGAARD

Din Avis ligger der, hvor turistkontoret lå før. Det betyder, at der forholdsvis ofte er turister – og randrusianere – herinde, der spørger efter turistkontoret. Hvis det drejer sig om, hvor man kan leje skinnecykler eller lignende, så kan vi godt hjælpe dem. Og når vi kan hjælpe, så gør vi det.

Men for ikke så længe siden var en mand herinde, som vi ikke kunne hjælpe. Han var født og opvokset i Randers, men han havde boet i Sverige de sidste fem årtier. Nu var han hjemme i sin barndomsby, og i den forbindelse ledte han efter noget særligt. Et postkort.

Vi kunne ikke hjælpe ham den dag, så nu er vi gået på jagt for ham. For kan man egentlig få Randers-postkort her i byen? Og hvilke andre souvenirs byder Randers på?

Tæt på men ikke helt

Da manden var forbi Din Avis, fortalte han, at han havde været i en boghandel, og der havde de ikke postkort. Alligevel starter vores jagt der.

Hos Bog og Idé i midtbyen bliver man nemlig mødt af alverdens souvenirs, allerede inden man træder ind gennem døren. De sælger diverse ting, som man kan bruge som bevis på, at man har været i Danmark, og der er også flere magneter, hvor der står Randers og er et billede af byen på.

Men den svenske randrusianer havde ret. Deciderede postkort kan man ikke finde i butikken.

En af ekspedienterne guider hen mod et stativ.

»Det er nok det her, der kommer tættest på,« siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet

Også i Bog og Idé kan du købe Randers-kort, men ligesom på museet skal de sendes i en kuvert. Foto: Cecilie Bisgaard

I stativet er der pakker med Randers-kort i. De er fine, og de har postkort-størrelsen. Men der er ikke plads til, at man kan skrive et navn og en adresse derpå. De skal sendes i en konvolut. Så jagten går videre.

Ikke de helt rigtige postkort

På Randers Kunstmuseum og Gaia Museum Outsider Art kan du faktisk godt købe postkort. Men det er ikke som sådan Randers-postkort. Begge steder kan du finde postkort med museernes værker på. På kunstmuseet kan du også finde magneter med populære værker på, og her kan du også købe postkort med Sven Dalsgaard-værker, og de har da en vis tilknytning til Randers.

Begge steder kan du finde flere andre ting, der måske ville kunne bruges som Randers-souvenirs.

Artiklen fortsætter under billedet

På Randers Kunstmuseum kan du godt købe postkort – men det er af museets værker. Flere af dem er af Sven Dalsgaard-værker, som nok er det, der har mest tilknytning til Randers. Foto: Cecilie Bisgaard

»Vi har lavet nogle tasker af bannere, der har hængt rundt om i Randers. De har noget med byen at gøre, og ellers har vi specielle ting, som du ikke kan få andre steder,« lyder det fra butikken på Gaia Museum.

På kunstmuseet kan du blandt andet købe en bog om kunstneren Helen Schou, der har lavet Den Jydske Hingst, der står på Østervold.

Men vi har stadigvæk ikke fundet Randers-postkort, så vi må videre.

»Det vil jeg tænke over«

Dagens sidste stop i jagten på Randers-postkort er Museum Østjylland. Helene, der er butikskoordinator på stedet, fortæller, at de sælger en masse lokale varer. Der er mjød og spiritus, der bliver produceret i nærområdet. Der er forskellige dyr lavet i filt, keramik og glaskunst, der alt sammen er lavet af lokale kunstnere.

Der er også bøger, hvor du kan læse om museets udstillinger. Der er salt fra Mariager og produkter lavet af en randrusiansk børstenbinder.

»Vi har faktisk også postkort, men det er ikke Randers-postkort. Vi havde en udstilling om kvindelige fotografer, og nogle af billederne har vi fået lavet til postkort. Det er nogle, du ikke kan få andre steder. Vi har også et Randers-kort – men det skal du sende i en kuvert – og vi har plakater, der har noget med Randers at gøre,« siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet

Til gengæld har de en masse andre Randers-relaterede ting, som kan bruges som souvenirs på Museum Østjylland. Blandt andet flere af plakaterne her. Foto: Cecilie Bisgaard

Så museumsbutikken har et stort udvalg af Randers-relaterede ting, som man kan bruge som souvenirs.

»Jeg har faktisk oplevet, at flere har spurgt efter Randers-postkort. Jeg ved, vi kan bestille nogle hjem, så det vil jeg da tænke over, om vi skal,« slutter butikskoordinatoren med at sige.

Så nu ved både du og jeg, hvilken retning du skal pege en svensk turist i, næste gang du bliver spurgt om, hvor man kan finde postkort eller souvenirs i byen.

God sommerferie!